8.7.2020

3 tips för hettan – Skyddsutrustningen ökar belastningen i vårdarbetet på grund av värmen

Specialforskaren Sirkka Rissanen vid Arbetshälsoinstitutet berättar vad det lönar sig för vårdarna att beakta när de arbetar i sommarvärmen och hur man kan underlätta tillvaron.

1. Skyddsutrustningen ökar belastningen på grund av värmen

– Skyddsförkläden, overaller och masker hindrar värmen att avdunsta från kroppen. Svetten kommer inte ut ur skyddsdräkten och inne i dräkten bildas ett varmt mikroklimat. Det här kan leda till att kroppstemperaturen stiger snabbare. Det vore bäst att i mån av möjlighet begränsa användningen av skyddsutrustning, ifall det bara är säkert. Under skydden lönar det sig att klä sig luftigt och bara i det allra nödvändigaste. När man använder skydd lönar det sig att minimera den fysiska påfrestningen, för snabba rörelser ökar svettningen.

2. Kom ihåg att pausa tillräckligt på en svalare plats

– När temperaturen i arbetsmiljön överstiger 28 grader bör man hålla en 10 minuters paus efter varje arbetstimme. Om temperaturen överstiger 33 grader bör man hålla en 15 minuters paus efter 45 minuters arbete. I vårdarbetet kan det här nog ibland vara utmanande.

– Pausplatsen bör vara ett svalare rum, med en temperatur under 25 grader. Det lönar sig också att se till att solen inte lyser in på pausplatsen. Man kan också tillbringa pausen utomhus, men då ska man hållas i skuggan. Ifall temperaturen i arbetsmiljön stiger mycket högt kan man använda fläktar. Under coronasituationen rekommenderas ändå inte användning av fläkt, för den kan främja spridning av viruset.

3. Se till vätskebalansen och salttillförseln.

– Att dricka tillräckligt är grunden till allt. Se till att få tillräckligt med vätska redan innan arbetsskiftet inleds och drick vatten så jämnt som möjligt dygnet runt. Under ett arbetsskift bör man dricka 1–2 deciliter vatten eller sportdryck flera gånger i timmen. Eftersom det är svårt att dricka med skydden på lönar det sig att dricka tillräckligt med vatten strax innan man klär på skyddsutrustningen. Kaffe ökar vätskeavgången, drick därför måttligt.

– När det är hett smakar maten inte alltid, men man måste ändå se till att få tillräckligt med mångsidig näring. Jag rekommenderar vätskehaltiga, lätta måltider under värmeböljor. I stället för ett tungt mål lönar det sig att äta små mängder med jämna mellanrum. När man svettas avgår salter från kroppen och dem måste man få med maten.  Om man svettas riktigt ordentligt kan man under pauserna äta något salt som mellanmål, exempelvis saltgurka.

Text: Sonja Kähkönen

www.superlehti.fi