12.7.2021

Följande ändringar sker i småbarnspedagogiken i augusti

Daghemmens dimensioneringsproblem upphör i och med lagpreciseringen.

Avvikelser av relationstalet mellan pedagoger och barn är vanligt i daghem, och anmälan om missförhållanden beror i mångt och mycket på personalens handlingskraft. SuPers sakkunniga Heidi Kuusisto beskriver hur lagpreciseringen kommer att påverka daghemmens vardag.

Vad förändras i småbarnspedagogiken från och med den 1 augusti?

Med början av augusti har pedagogerna en lagstadgad skyldighet att skriftligt anmäla uppdagade missförhållanden och risk för missförhållanden vid genomförandet av småbarnspedagogiken. Tidigare har inte denna skyldighet funnits i lagen.

Lagpreciseringen gäller även fullföljande av personaldimensioneringen. Tillfälliga avvikelser från dimensioneringen är i framtiden möjligt endast av orsaker avseende barnets vistelsetid på daghemmet.

Hur lagen om anmälningsskyldighet kommer att påverka daghemmets vardag?

Alla inom småbarnspedagogiken uppkomna missförhållanden eller hot om dessa, tillbud eller risksituationer ska i fortsättningen omedelbart anmälas skriftligt till personen som ansvarar för daghemmets verksamhet. Denna måste i sin tur anmäla ärendet till tjänsteinnehavaren som är ansvarig för småbarnspedagogiken i kommunen. Lagändringen innebär även att personen som gjort anmälan inte får bli föremål för negativa motåtgärder till följd av anmälan.

I varje daghem ska det i fortsättningen finnas skriftliga instruktioner om anmälningsskyldighet och de ska vara offentligt synliga för alla. Personalen ska också utbildas i hur anmälan görs.

Det är bra att komma ihåg att dokument förknippade med anmälningar ska sparas till innevarande årets slut och även nästa kalenderårets slut.

När pedagogen är oroad över något ska man hellre anmäla än inte anmäla. Till syvende och sist handlar det om allas trygghet.

Hur preciseringen gällande lagen om småbarnspedagogik i praktiken påverkar arbetsplatserna?

Lagen är fortfarande samma som förut och det är endast preciseringen som görs. Om dimensioneringen enligt lagen om småbarnspedagogik redan fungerar på daghemmet, ändrar preciseringen knappt vardagen.

Orsaken till avvikelser från dimensioneringen kan endast vara att det sker ändringar i barnets vistelsetid på daghemmet. Det kan till exempel uppstå en situation där barnets vårdnadshavare tvingas ändra sina arbetstider och barnet måste vistas längre på daghemmet.  Detta får dock inte ske regelbundet.

Avvikelser från personaldimensionering på grund av personalens frånvaro har inte varit tillåtet tidigare heller. Men så har det ändå skett när lagen har upplevts som svårtolkad och man har tillämpat lagen felaktigt. I fortsättningen ska det inte längre vara möjligt att lämna plats för olika tolkningar av lagen.

De som ordnar verksamheten, både offentliga och privata daghem, ska även i fortsättningen satsa på ett heltäckande vikariesystem. Om det redan nu finns problem med att skaffa vikarier ska man se över sitt vikariesystem.

Hur kan fullföljande av daghemmens dimensionering uppföljas?

I enheterna inom småbarnspedagogiken ska man även i fortsättningen redovisa fullföljandet av dimensioneringen. Vid redovisning av dimensioneringen ska man ta i beaktande förutom närvarande pedagoger även antalet barn under 3 år, antalet barn över 3 år, antalet 3-åringar och äldre som vistas i daghemmet mer än fem timmar per dag samt antalet 3-åringar och äldre som vistas i daghemmet högst fem timmar per dag. Man ska även ta i beaktande om det i daghemmet vistas barn med funktionsvariation eller som i övrigt behöver hjälp och stöd.

Text: Sonja Kähkönen