5.6.2020

Jag exponerades för corona – vem ska jag berätta det för?

På arbetsplatserna inom vården råder det varierande praxis ifråga om hur man ska agera i situationer med coronasmitta. Corona är en allmänfarlig sjukdom, och den behandlande läkaren har anmälningsplikt.

Kontakterna från vårdare som exponerats för coronavirus har ökat under de senaste veckorna.

– Vårdarna har varit oroliga för sin egen och framför allt för de boendes exponering. Det finns inte några klara och tydliga anvisningar på arbetsplatserna om hur man ska agera i situationen, påpekar avtalsexperten Virve Aho.

Förfarandena i coronasituationer varierar på närvårdarnas arbetsplatser

På arbetsplatserna inom social- och hälsovården förekommer det enligt Virve Aho varierande praxis ifråga om hur man har informerat om smitta och vilka åtgärder som sedan vidtagits. Den som berättat om en smitta har varit den anställda själv, företagshälsovården eller kommunens ansvariga för infektionssjukdomar. På vissa arbetsplatser har anvisningarna varit bristfälliga eller till och med i konflikt med de allmänna hygienföreskrifterna.

Hygienföreskrifterna räcker långt

I en smittosituation är det på arbetsgivarens ansvar att vidta åtgärder för att allt ska gå rätt till på arbetsplatsen. THL har rekommenderat att man inrättar en grupp som tar ansvar för beredskapen inför en eventuell infektionspandemi. Man borde utreda vilka personer som exponerats för viruset och sätta dem i karantän.

– På vissa arbetsplatser har man testat de exponerade för att kunna utesluta en eventuell smitta och de har varit i karantän tills testresultaten blivit klara. Dessutom har man gjort städningen effektivare, såsom man ska göra i en sådan situation, konstaterar Virve Aho.

SuPers expert Elina Ottela påminner om att man kommer långt med att iaktta hygienföreskrifterna och aseptiken:

– När vårdpersonalen iakttar hygienföreskrifterna och arbetar aseptiskt finns det i praktiken ingen smittorisk, och viruset sprids inte heller utanför arbetsgemenskapen.

Lagen om smittsamma sjukdomar säger att man ska anmäla

I lagen om smittsamma sjukdomar finns bestämmelser om hur informationen om en coronasmitta ska gå vidare. Patienten behöver inte se till de här anmälningarna, utan det gör hälso- och sjukvårdsmyndigheterna.

En coronasmitta är konfidentiell hälsoinformation liksom alla andra uppgifter om sjukdomar. I en coronasituation gäller då normala datasekretessbestämmelser, och den som insjuknar i corona får inte individualiseras.

Eftersom det är fråga om en allmänfarlig infektionssjukdom ska den behandlande läkaren anmäla om smittan till den läkare som ansvarar för infektionssjukdomar i kommunen eller i sjukvårdsdistriktet. Den ansvariga läkaren har i sin tur rätt att meddela vederbörande person om sannolik smittofara. Smittokällan får emellertid inte nämnas.

Arbetsgivaren får inte heller i princip med namn nämna den anställda som fått smitta. Arbetsgivaren kan dock på ett allmänt plan informera de andra arbetstagarna om coronasmitta eller eventuell smitta. Ifall arbetsgivaren inte informerar om coronasituationen på ett korrekt sätt och arbetarskyddet är i fara, kan man kontakta regionförvaltningsverket.

I Sverige exempelvis ska den som insjuknat i en allmänfarlig infektionssjukdom berätta om smittan till dem som på grund av närkontakt riskerar smitta. I Finland har den som fått smitta inte motsvarande skyldighet. En person som fått smitta kan emellertid på eget initiativ berätta för andra om sin smitta.

Ifall en anställd misstänker smitta och har personer som hör till en riskgrupp i sin närmaste krets är det i varje fall etiskt riktigt att berätta om smittorisken.

Text: Sonja Kähkönen

 

 

www.superlehti.fi