3.6.2020

Semestern ska ges före slutet av september

På grund av coronaepidemin och beredskapslagen har semestrarna på många arbetsplatser förblivit oplanerade. SuPers jurist Sanna Rantala påminner om att det nu är hög tid att fundera på tidpunkter för semestrarna, för de anställda har rätt att hålla sina semestrar före slutet av september.

Får en arbetsgivare flytta eller avbryta en semester, även om det inte förekommer coronavirus i vårdenheten?

Semesterlagen måste följas i princip. Ifall man avviker från den måste det vara nödvändigt på grund av coronaepidemin och för att garantera en tillräcklig arbetskraft. Arbetsgivarna använder just nu också beredskap inför coronasituationen som orsak. Uppskjutningen av en semester motiveras inte alltid av att corona rumsterar i arbetsenheten.

Hur långt i förväg bör en anställd få veta om tidpunkten för sin semester?

Normalt utgår man från att den anställda får veta om när semestern ges en månad innan den börjar eller senast två veckor innan. Coronavirusepidemin och beredskapslagen gör det emellertid möjligt att avvika från det här. Den normala tidpunkten för att meddela om semestern ska ändå iakttas ifall inte coronavirusepidemin ställer hinder.

Hinner alla vårdare hålla sin semester den här sommaren?

De nya anvisningarna säger att de anställda måste få hålla sin semester inom den här semesterperioden. Förordningen om fortsättning av beredskapslagen inskränkte här arbetsgivarnas rättigheter, för enligt den tidigare förordningen behövde man inte iaktta de normala semesterperioderna vid planeringen av semestrar. Arbetsgivarna kan alltså inte låta bli att bevilja semestrar på grund av coronaepidemin.

När betalas semesterpengen om semestern hålls först på hösten?

Tidpunkten för utbetalning av semesterpeng beror på det kollektivavtal som ska följas och på ett eventuellt lokalt annorlunda avtal mellan arbetsgivare och anställd. Det här kan man kontrollera med förtroendemannen.

Text Sonja Kähkönen

 

www.superlehti.fi