11.6.2021

Skiftarbete är en hälsorisk

Sömnstörning på grund av skiftarbete togs med i God medicinsk praxis-rekommendationen Sömnlöshet.

Närmare en fjärdedel av finländarna gör skiftarbete eller oregelbunden arbetstid, och en femtedel av dem lider av sömnstörning i samband med skiftarbete. För dem som lider av sömnstörning på grund av skiftarbete kan redan tre kvälls- eller nattskift i månaden leda till fortlöpande trötthet under fritiden.

– De som lider av sömnstörning på grund av skiftarbete återhämtar sig långsammare under de lediga dagarna än andra. Hälften av dem är ständigt trötta under fritiden, säger forskaren vid Arbetshälsoinstitutet Päivi Vanttola, som doktorerat på ämnet.

De som lider av sömnstörning på grund av skiftarbete har svårare att slappna av när de går till sängs än andra skiftarbetare, insomnandet tar längre tid och sömnkvaliteten är sämre. De är sömnigare än andra under både natt- och morgonskift. De sover bara lite över sitt normala sömnbehov under de lediga dagarna.

En god nyhet är att skiftarbetet för fyra av fem skiftarbetare inte just ser ut att medföra problem. Stödåtgärder kan alltså riktas till en relativt liten grupp. Exempelvis bör anpassningen av skiftena inte försvåra upprättandet av arbetsskiftslistorna.

Sömnstörning på grund av skiftarbete lades förra året till i God medicinsk praxis-rekommendationen Sömnlöshet. Enligt Vanttola hjälper det här läkarna när de ställer diagnos, och för dem som lider av sömnstörningar blir det nu ännu lättare att söka hjälp hos en läkare.

– Problemen löses inte genom att man bara frågar om sömnlöshet och trötthet, för symtomen kan vara mycket liknande i olika slags sömnstörningar. Det är viktigt att diskutera de underliggande orsakerna med läkaren. Är sömnlösheten eller tröttheten kopplad till skiftarbetet, eller är orsaken exempelvis en sjukdom eller personens aktuella livssituation.

Text Antti Vanas