8.10.2021

SOTE-avtalet medför ändringar i periodarbetstid

SOTE-avtalet som trädde i kraft i början av september innehåller tidsbestämda ändringar för dem med periodarbete i kommuner och samkommuner. Arbetsgivaren kan inte längre betrakta sovdagen efter ett nattskift som en ledig dag. Å andra sidan är det möjligt att förkorta vilotiden mellan arbetsskiften om både arbetsgivaren och arbetstagaren så vill. Juristen Riitta Saarikoski vid SuPer svarar på frågor om ändringarna som medlemmarna undrar över.

SOTE-avtalet garanterar för dem med periodarbete minst två lediga dagar per vecka. Hur fungerar detta i praktiken?

För att arbetstagaren ska orka är det önskvärt att det finns lediga dagar varje vecka och att de tillfaller i en följd. Vid periodarbete är det inte alltid möjligt så därför är de lediga dagarna garanterade på det viset att en två veckors arbetsperiod måste innefatta minst fyra lediga dagar, en tre veckors period minst sex dagar och en fyra veckors period minst åtta lediga dagar. Vad gäller lediga dagar i en följd är minimikravet att inom tre veckors tid ska arbetstagaren få minst två på varandra följande lediga dagar.

Ändras rätten till veckoslutsledigheter?

Lördagar och söndagar är fortsättningsvis lediga dagar i mån av möjlighet, och alla arbetstagare ska ha samma möjlighet till veckoslutsledigheter.

I SOTE-avtalet definieras en ledig dag som en kalenderdag som börjar klockan 00 och slutar klockan 24. Vilken nytta drar arbetstagaren av detta?

Om arbetstagaren inom ett dygn har haft arbetstimmar räknas dygnet som en arbetsdag. Arbetsgivaren kan inte längre betrakta sovdagen efter ett nattskift som en ledig dag. Samma gäller om arbetsdagen börjar klockan 22, då är det inte en ledig dag.

Avtalet ger möjlighet att förkorta vilotiden mellan arbetsskiften om både arbetsgivaren och arbetstagaren vill det. Varför har denna ändring skett?

Arbetstidslagen som trädde i kraft i början av år 2020 fastställde att en arbetstagare måste ha minst elva timmars dygnsvila mellan arbetsskiften. Med denna lag ville man se till att arbetstagaren kan återhämta sig mellan arbetsskiften. Vi har dock fått återkoppling från medlemmar att många vill fortsättningsvis arbeta med kombinationen kvälls-morgonskift och korttidsmorgon-nattskift.

Hur ska förlorad vilotid kompenseras?

Om ledigheten mellan arbetsskiften är nio timmar måste arbetsgivaren ersätta de saknade timmarna direkt i samband med nästa elva timmars ledighet. Då blir det minst tretton timmar ledighet mellan arbetsskiften. Om det inte är möjligt beroende på arbetssituationen måste arbetstagaren få ledigt för de saknade timmarna så fort som det är möjligt, dock senast inom 14 dygn.

Vem på arbetsplatsen bestämmer om vilotiden mellan arbetsskiften förkortas?

Överenskommelsen om avvikande vilotider hör till förtroendemännens uppgifter. Huvudförtroendemannen avtalar med arbetsgivaren om en lokal överenskommelse. Först efter detta får varje arbetstagare var för sig bestämma om denna vill ge sitt samtycke till förkortad vilotid, till exempel genom att skriva under en av arbetsgivaren utarbetat samtyckesblankett.

Måste arbetstagaren gå med på att förkorta vilotiden om alla andra på arbetsplatsen gör det?

Nej. Elva timmars dygnsvila är fortsättningsvis huvudregeln och man ska följa den alltjämt.

Kan man återkalla samtycket?

Ja. Hur samtycket ska återkallas kommer man överens om i det lokala avtalet där man kommer överens om vilotiderna. Instruktion om återkallandet ska vara skrivet i samtyckesblanketten. Man kan be arbetsplatsens förtroendeman om råd.

Vad ska arbetstagaren som övergår till SOTE-avtalet göra?

Övergåendet förutsätter inga åtgärder från arbetstagarens sida. Man byter inte arbetsgivare och behöver inte skriva under ett nytt anställningsavtal. Det blir inga ändringar i lönesättning och anställningsvillkoren är de samma. Endast de med periodarbete kommer att få några tidsbestämda ändringar i anställningsvillkoren enligt avtalet: SOTE-avtalet preciserar begreppet ledig dag och placering av lediga dagar i arbetsskiftslistan. Dessutom ger avtalet möjlighet att förkorta dygnsvilan om både arbetsgivaren och arbetstagaren vill avtala om detta.

När träder förändringarna i kraft?

SOTE-avtalet trädde i kraft den 1 september. Om datumet hamnar mitt i en arbetsperiod träder ändringarna om placering av lediga dagar från och med nästa arbetsperiod. Ändringarna gäller ända till avtalsperiodens slut, till och med den 28 februari. I de kommande förhandlingarna är det meningen att precisera och förbättra ändringarna. Målet är att de blir varaktiga.

Vad om arbetsgivaren inte följer ändringarna?

Du ska omedelbart ta kontakt med din chef eller den som har utarbetat arbetsskiftslistan. I sista hand får du hjälp av förtroendemän hos SuPer.

Text Saija Kivimäki