1.9.2021

SOTE-avtalet träder i kraft i början av september

Finlands största branschspecifika tjänste- och arbetskollektivavtalet fastställer löner, semestrar och andra arbetsvillkor för cirka 180 000 arbetstagare.

SOTE-avtalet gäller för de som arbetar inom social- och hälsovården i kommuner och  samkommuner. I dessa ingår tiotusentals SuPer-medlemmar. Av arbetstagare inom offentlig sektor är det endast barnskötare inom småbarnspedagogiken som blir kvar inom det nuvarande AKTA-avtalet.

För SuPer har det varit ett långsiktigt mål att ha ett eget avtal för social- och hälsovårdsbranschen. Avtalet ger parterna bättre möjligheter att ta hänsyn till de branschspecifika frågorna, säger SuPers intressebevakningsdirektör Anne Sainila-Vaarno.

- SOTE-avtalet är ett verktyg för att förbättra vårdpersonalens anställningsvillkor. Vi anser att det är bättre att verka för medlemmarnas sak vid ett eget förhandlingsbord och inte hela tiden behöva ta hänsyn till hela kommunsektorn.

Övergång från AKTA-avtalet till SOTE-avtalet förändrar inte anställningsvillkoren och förutsätter inga åtgärder från arbetstagarnas sida. Man byter inte arbetsgivare och behöver inte skriva under ett nytt anställningsavtal.

Lättnader i periodarbetstid

SOTE-avtalet innebär dock några tidsbestämda ändringar gällande periodarbetstid.

Vid periodarbete kan dygnsvilan förkortas till nio timmar genom lokalt avtal vilket möjliggör till exempel en kombination av kvälls-morgonskift och korttidsmorgon-nattskift. Avvikelser från arbetstidslagen förutsätter dock alltid samtycke från arbetstagaren.

Enligt Sainila-Vaarno har hon fått återkoppling från medlemmar att de uttryckligen har önskat förändringen. Den minskar behovet av enskilda lediga dagar i arbetsskiftslistan och gör det lättare att ha de lediga dagarna i en följd.

I SOTE-avtalet har det även avtalats om placering av de lediga dagarna på ett nytt sätt: arbetstagaren måste få minst två lediga dagar per vecka och minst två på varandra följande lediga dagar under en tre veckors period.

Avtalet fastställer även begreppet ledig dag. En ledig dag är en kalenderdag som börjar klockan 00 och slutar klockan 24.

- Arbetsgivaren kan inte längre anse sovdagarna vara lediga dagar. Om arbetstagaren under dygnet har haft arbetstimmar räknas de som arbetstid.

Enligt Sainila-Vaarno främjar förändringarna arbetstagarnas kapacitet och arbetstrivsel.

- Dessa är små steg till det bättre. Meningen är att vid förhandlingsbordet precisera och förbättra förändringarna. Målet är att förändringarna ska bli bestående.

Även arbetsgivaren drar nytta av avtalet

Det första SOTE-avtalet kommer att vara i kraft till och med februari månads slut. Trots namnet har avtalet inget samband med social- och hälsovårdsreformen som genomförs stegvis och som ska vara klar till och med i början av 2023.

SOTE-avtalet skapar dock tydlighet i och med arbetsgivarnas övergång från kommuner och samkommuner till välfärdsområden.

- Bra att avtalet ingicks redan nu och inte när SOTE-reformrumban är i full gång, konstaterar Sainila-Vaarno. 

Text Saija Kivimäki