2.6.2021

Kolumn: Lycka till, nya närvårdare, och välkomna i gänget

Sommaren är en trevlig tid när allt möjligt nytt och roligt är på väg. Och för dem som är på jobb blir det i något skede semester. På grund av semestrarna behöver vi också många nya arbetstagare: nyexaminerade eller studerande. Det kommer nya arbetskamrater till arbetsplatserna. Vi ska önska dem välkomna till arbetet och också till oss inom SuPer.

För en ny arbetskamrat är introduktionen A och O. Vi ska ta, eller hellre kräva, den tid som behövs för det. För en ny arbetstagare är det viktigt att veta hur man ska agera på arbetsplatsen och var var och en sak finns. En bra introduktion sparar tid.

De nya arbetskamraterna är ofta en härligt fräsch fläkt på arbetsplatserna. De har alltid någon ny kunskap, och de för alltid med sig nya perspektiv till oss som redan är i arbetet. En ny arbetstagare ifrågasätter sällan något under introduktionen, men efter att ha varit hela sommaren på jobb kan någon få nya tankar och upptäcka behov av att ändra på någonting. Allt kan inte genomföras, men vi ska inte döma ut, utan slå ihop kunskaperna och färdigheterna och ta ut det bästa.

Det är viktigt för nya arbetstagare att känna sig värdefulla, behövda och eftertraktade. Hur mycket mer och bättre vill de inte då göra sitt arbete, lära sig nytt och dela med sig av den nya kunskapen!

Förändringar är ofta bra och nödvändiga, men vi ska inte underskatta rutinerna. Gudskelov att vi får rutiner i arbetet. Vi skulle vara förlorade om vi varje dag var tvungna att fundera hur det ena eller det andra borde göras på ett smidigt sätt. Inget fel på rutiner, när man också ger rum för kreativitet.

Det går inte på ett ögonblick att förena kunskap och färdigheter. När man har jobbat i åratal kommer allt från ryggmärgen, och man minns inte alltid hur mycket lärande det har krävt. Att lära sig ett helhetsmässigt vårdarbete är en lång process: teori, praktik, ny vetenskap och nya praktiker. Det här arbetet förändras med kunskapen och kulturen. Det som vi för många år sedan lärde oss i skolan har utgjort en god grund för yrket. Yrkesidentiteten växer fram på lång sikt. När jag själv för flera år sedan examinerades som hjälpskötare lärde man oss att när du har fått din examen är du novis. Vårt arbete är så krävande att en nyexaminerad bara har fått de första grunderna till yrket. 

Arbetena inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken och utbildningen är fastställda i lagar, förordningar och många andra föreskrifter, oberoende av var vi jobbar. Det är vårt sätt att göra arbetet som gör det människonära och värdefullt. Vår yrkeskompetens är grunden för vårt arbete, men vår kommunikationsförmåga är juvelen i kronan, den som gör vårt arbete värdefullt för dem vi vårdar, oberoende av ålder. 

En härlig sommar och arbetsiver till er nya!

Hälsningar,
Silja