1.12.2017

Kolumn: Varthän nu? På SuPers arbetslista står vårdreformen och i förhandlingarna lönehöjningar

Många av superiterna arbetar med äldre och därför går jag igen in på vårdreformen. Utan att glömma de superiter som arbetar på annat håll – de glöms inte heller annars i intressebevakningen. Men eftersom vårdreformen nu mest berör de vårdare för vilkas patienter man planerar både personliga budgetar och kundsedlar är de kommande förändringarna i många saker störst inom äldreomsorgen, större än i exempelvis de sjukhus som stannar i landskapet. Också där har de förstås egna bekymmer med befattningsändringar med mera.

Vi måste utgå från det faktum att flera kommuner har privatiserat äldrevården. Och vad har det lett till? SuPer har i många utlåtanden fört fram att räkningen för ”sotesoppan” inte får skrivas på arbetstagarna. Det är ett absolut nej till att shoppa kollektivavtal, dvs. sänka lönerna, minska personaldimensioneringen och ändra på arbetsbeskrivningen. Många frågar kanske hur så? Sanningen är att när kommunen privatiserar en funktion gör den det med budgetar från två år tillbaka. Och när man ännu lägger till företagets strävan efter vinst börjar samarbetsförhandlingar kring en minskning av personalen redan ett par veckor senare.

Av det här följer att superiternas arbetsbeskrivning breddas ut över nya områden, köks-, tvätt- och städningsuppgifter, och det som dras av tas av det viktigaste – vården. Det här har på vissa platser lett till en inskränkning av det professionella arbetet. Sådana planer godkänner vi inte. Det måste finnas en förnuftig arbetsfördelning mellan yrkesgrupperna, så att man garanterar patienterna vård av god kvalitet och inte bara resultat för företaget. Det är fråga om att erkänna vårdarnas yrkeskompetens och deras möjlighet att få utnyttja sin kompetens utan att organisationen förbjuder det. Här ska inte finnas någon schism för alla vill vi ju nå goda resultat.

Som jag konstaterade i början ska vi lösa de här problemen överallt, inte bara inom äldreomsorgen. I kommunerna privatiseras många funktioner, småbarnsfostran, hälsostationer och nu allra senast hela sjukvårdsdistriktets verksamhet. I alla dessa sker alltid den här ändringen i kollektivavtalen. AKTA går ut den 31 januari 2018, och ändrade kollektivavtal träder snabbt i kraft.

För oss är det viktigaste i förhandlingarna att superiternas intressebevakning är ekonomisk och professionell. Under den här omgången är det verkligt viktigt att få lönehöjningarna och de övriga kraven i mål. De viktigaste frågorna i intressebevakningen i framtiden är bevarandet av superiternas arbetsplatser och bredbasiga arbete. De här berör alla superiter, oberoende av om de arbetar för en privat aktör eller inom det kommunala. Med de här sakerna fortsätter vi superarbetet tillsammans.

Även om tankarna här mest gäller förhandlingarna måste vi också ge rum för julen, som ju står för dörren. Jag funderar då på SuPer och superiterna. SuPer är redan som ord starkt och överlägset, liksom medlemmarna och deras arbete. Superiternas känsla för sitt eget värde är stark och orättvisor tolereras inte. Samma tanke ingår i julens budskap.

Jag önskar dig och dina nära och kära en varm och avkopplande jul samt ett lyckat nytt år 2018.


Hälsningar,

Silja