9.9.2014

Pressmeddelande: SuPers utredning om arbetet inom handikappsservicen: 72 procent har utsatts för våld eller hot om våld under det senaste året

Hela 72 procent av närvårdarna och primärskötarna som jobbar inom handikappsservicen har upplevt våld eller hot om våld under det senaste året, framkommer det av en utredning som Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer utfört. Våldet kan minskas och förebyggas genom att se till att det finns tillräckligt med utbildad personal och genom att öka andelen arbete som utförs i par. SuPer utredde de anställdas erfarenheter av sitt arbete och hur väl de funktionshindrades rättigheter förverkligas.
 
Yrkespersonerna inom handikappsservicen arbetar med väldigt krävande uppdrag. Det förutsätts starkt kunnande och praktiska specialfärdigheter gällande funktionshinder av de anställda. Därtill krävs stark yrkesetik och arbetsmoral. Branschens dragningskraft har gått ned. Våldet och hotet om våld kan vara en av orsakerna till utvecklingen.
 
Personaldimensioneringen kräver bättre övervakning
Hela 40 procent av enkätdeltagarna uppgav att det finns för lite personal på den egna arbetsplatsen. En otillräcklig personalmängd utgör en risk för förekomst av våld. Man bör övervaka att en persondimensionering som motsvarar kvalitetsrekommendationerna förverkligas. Man bör också granska på nytt om dimensioneringen är tillräcklig. Vid behov måste man införa åtminstone en förordning om personalmängden. Outbildade får inte vara en lösning till personalbristen. Arbetsgivaren bör utbilda dem genom läroavtal eller de kan själva utbilda sig till närvårdare. Av de som deltog i enkäten svarade 27 procent att vårdassistenter eller outbildade deltar i läkemedelsvården mot reglerna. Det här är en klar säkerhetsrisk.
 
Möjligheten till pararbete bör tryggas 
Inom handikappsservicen borde man undvika arbete som görs ensam och trygga att det finns möjlighet att jobba i par – särskilt i situationer där det förekommer våld och andra utmanande situationer. I pararbetet kan man dra nytta av båda anställdas kunnande till förmån för kunden samtidigt som de anställdas trygghet och upplevelse av trygghet ökar.
 
Personalutbildning bör ordnas kontinuerligt för att minska situationerna där det förekommer våld. Vårdarna behöver också metoder och medel för att lägga sig i våldssituationer på ett sätt som respekterar kunden. Genom de här åtgärderna kan man påverka arbetshälsan och kundstryggheten. Över 80 procent av enkätdeltagarna uppgav att man kommit överens om instruktioner för våldssituationer på arbetsplatser. Det räcker inte, utan man bör fästa uppmärksamhet vid förebyggande arbete.
 
Omfattande användning av kunnandet ökar arbetstrivsel
Över 50 procent av enkätdeltagarna uppgav att de jobbar minst en gång i månaden vid gränsen för att orka. Hälften av enkätdeltagarna var inte säkra på om de kommer att jobba med samma uppdrag om två år. Enligt utredningen är de som får använda sitt kunnande brett med större sannolikhet kvar i sitt nuvarande jobb om ett år jämfört med de närvårdare och primärskötare vars kunnande man inte drar nytta av i det vardagliga arbetet.
 
SuPer har 86 000 medlemmar som är utbildade inom social- och hälsovården. De arbetar både inom den offentliga och den privata sektorn. Omkring 700 personer som jobbar med olika uppdrag inom handikappsservicen svarade på enkäten under våren 2014.