6.2.2014

Den nationella närvårdardagen ordnas den 27.1 – allt fler män är intresserade av närvårdarjobbet

SuPer vill på den Nationella närvårdardagen påminna om närvårdarjobbets samhälleliga betydelse.

Närvårdarna är en betydande yrkesgrupp överallt inom social- och hälsovården. Inom äldrevården är närvårdarna och primärskötarna den största yrkesgruppen. Närvårdarutbildningen startade i hela landet år 1993 och årligen utexamineras omkring 8 000 närvårdare. Antalet närvårdare med examen var i slutet av år 2012 omkring 100 000. Av närvårdarna är 91 procent kvinnor. Andelen män är på växande.

Närvårdare arbetar överallt inom social- och hälsovården
Närvårdare jobbar bland annat i äldreboende och servicehem (30%), på hälsocentraler (15 %), daghem (15 %), hemservice (15 %), sjukhus (10 %) och skolor (9 %). Omkring 70 procent av närvårdrana arbetar inom kommunen och 30 procent inom den privata eller tredje sektorn. Närvårdare arbetar också som självständiga yrkesutövare och företagare. Av närvårdarna arbetar 65 procent inom socialvården och 35 procent inom hälsovården.

Närvårdarutbildningen håller hög nivå
Man kan utbilda sig till närvårdare genom att gå en yrkesinriktad grundutbildning eller genom att avlägga en fristående examina. Grundutbildningen omfattar 120 studieveckor. Antalet utbildningsprogram/kunskapsområden är kundbetjäning- och informationshantering, akutvård, fotvård, rehabilitering, vård och fostran av barn och unga, mentalhälsoarbete och missbrukarvård, sjukvård och omsorg, munhälsovård, handikappsomsorg och äldreomsorg. Man kan söka alla närvårdarjobb oberoende av utbildningsprogram/kunskapsområde.

- Det här är väldigt viktigt för både arbetstagaren och arbetsgivaren. Den anställda kan till exempel flytta från dagvård till äldrevård om han eller hon så vill. För arbetsgivaren ger det här möjlighet att använda till godo närvårdranas breda kunnande. På så sätt är kunnandet i en effektiv användning på arbetsmarknaden, säger SuPers ordförande Silja Paavola.

Närvårdare är en skyddad yrkesbeteckning inom hälsovården. Enbart personer som avlagt grundexamen inom social- och hälsovården (närvårdarexamen) kan använda sig av titeln.
 
Tillräckligt med närvårdare behövs inom social- och hälsovården

Till SuPers centrala målsättningar hör att förbättra lönesättningen för personer som avlagt närvårdar- eller en motsvarande examen och en tillräcklig dimensionering av utbildade vårdarbetare. SuPer betonar betydelsen av den verkliga dimensioneringen som uppfyllts. Därtill bör det finnas tillräckligt med utbildad vårdpersonal på arbetsplatserna, och den får inte ersättas av outbildad personal. Det här är förutsättningen för god vård och för patient- och arbetssäkerheten. Till SuPers centrala målsättningar hör också identifiering och bred användning av yrkesskickligheten.

Den nationella närvårdardagen har ordnats sedan 2009. Information om närvårdarutbildningen och närvårdarnas arbete finns på www.superliitto.fi.

SuPer har 84 000 medlemmar som är utbildade inom social- och hälsovården och som arbetar både inom den offentliga och den privata sektorn.