5.4.2022

SuPer utredde: Närvårdarens yrkeskunskap viktig för fungerande hemvård

Finlands när- och primärvårdarförbund SuPers undersökning av hemvården visar att närvårdarna spelar en stor roll inom hemvården. I hemvården arbetar man som regel (83 %) ensam under hela arbetspasset, vilket förstärker kraven på bedömningsförmåga och annan yrkesskicklighet. Ju mer klienternas behov av vård ökar, desto mer flyttas tyngdpunkten i närvårdarens arbete till sjukvård. Resultatet ger en stark signal om att den som arbetar inom hemvården ska ha yrkesutbildning inom social- och hälsovården, alltså vara till exempel närvårdare. 

SuPer genomförde i januari bland sina medlemmar en enkät om vilka arbetsuppgifter närvårdarna som arbetar i hemvården har. Vi fick 2 254 svar.

- Närvårdarna är hemvårdens största yrkesgrupp. Deras yrkeskunskap är av central betydelse för att hemvårdsorganisationen ska fungera och för klienternas vård- och livskvalitet, säger SuPers expert Sari Ilonummi som genomförde enkäten. 

- Närvårdarens arbete har också ekonomisk betydelse. När klienten får professionell vård i sitt hem hålls samhällets kostnader för sjukhusvård och omsorgsboende nere, säger SuPers ordförande Silja Paavola. – Hemvården måste få tillräckligt mycket yrkesutbildad vårdpersonal, så att hemvården är högklassig. Också lagen förutsätter kvalitet. 

Klienter som vårdas hemma har ett mycket brett spektrum av diagnoser och många sjukvårdsåtgärder kan utföras i hemmet. Många av hemvårdens klienter skulle tidigare ha vårdats antingen på sjukhus eller på hälsocentralen. Nästan alla hemvårdens närvårdare som besvarade enkäten (93 %) ansåg att deras yrkesskicklighet motsvarar den kompetens som behövs i hemvården.

SuPers hemvårdsundersökning visar att närvårdarna utför krävande arbetsuppgifter inom hemvården. En central del av närvårdarens arbete är läkemedelsvård och bland övriga sjukvårdsåtgärder är sårvård vanligast. I arbetet ingår ofta kateterisering, venös blodsprovstagning och vård av diverse fistlar. Hemdialys, öronsköljning, stygnborttagning och vård i livets slutskede ingår också i närvårdarens arbete inom hemvården.  

Så gott som samtliga respondenter (97 %) ansåg att hemvårdsarbetet är omfattande. Närvårdaren svarar ur många infallsvinklar på klienternas grundläggande behov, så som personlig hygien, näring, psykiskt och fysiskt välbefinnande: planering, inköp, realisering, utvärdering, uppföljning, informationsförmedling och dokumentation. – Mångsidigheten i arbetet är en attraktionsfaktor för branschen, säger experten Sari Ilonummi.

Enligt närvårdarna som besvarade enkäten är deras viktigaste uppgift inom hemvården att se till att klienterna mår bra och att sköta deras sjukdomar så att klienterna kan bo kvar hemma. Viktigt är också att möjliggöra ett normalt liv. 

- Närvårdarnas bredbasiga yrkeskunskap och sjukvårdskompetens måste bättre än hittills utnyttjas överallt inom social- och hälsovården, säger ordförande Silja Paavola.

”I hemvården måste man vara flexibel och kunna kläcka lösningar för situationer där man måste klara sig med det som finns i hemmet och vad där kan hitta. Kreativiteten blomstrar, hur kan man få klienten duschad i primitiva förhållanden eller rikta ficklampan så att man får tillräcklig belysning för sårvård. När det behövs är vi också väldigt bra på att justera schemat i flykten.” 

Till SuPer hör 90 000 yrkesutbildade personer inom social- och hälsovårdsbranschen och utbildningsbranschen. De arbetar inom den offentliga och den privata sektorn. 

Mer info:
SuPers expert Sari Ilonummi, 050 341 6079
SuPers ordförande Silja Paavola, 050 5275 085