15.10.2021

SuPers enkät: Allvarliga brister har uppdagats i läkemedelsbehandlingen för barn inom småbarnspedagogiken – när- och barnvårdare är oroade över säkerheten i samband med läkemedelsbehandlingen för barn

Enligt en enkät genomförd av SuPer, Finlands närvårdar- och primärvårdarförbund, genomförs läkemedelsbehandlingen inte på ett säkert sätt inom hela småbarnspedagogiken. Läkemedelsbehandlingen genomförs på vissa ställen på arbetsgivarens begäran av outbildad personal utan att kompetensen har säkerställts. Barnvårdarna inom småbarnspedagogiken är mycket oroade över situationen och över det faktum att de krav lagen om småbarnspedagogik ställer inte uppfylls på arbetsplatserna. SuPers ordförande Silja Paavola påpekar att närvårdarna är den enda yrkesgruppen inom småbarnspedagogiken med rätt och kompetens att genomföra läkemedelsbehandling. – Det är arbetsgivarens ansvar att se till att all personal som genomför läkemedelsbehandling har den kompetens som krävs.

SuPer genomförde under september–oktober bland sina medlemmar en enkät gällande läkemedelsbehandling inom småbarnspedagogiken inom den offentliga och privata sektorn. Mer än 40 procent av respondenterna upplevde tidvis osäkerhet i samband med genomförandet av läkemedelsbehandling på sin arbetsplats och betänksamhet vad gällde ett eventuellt äventyrande av säkerheten.

Av respondenterna ansåg endast omkring 36 procent att man på arbetsplatsen agerade i enlighet med handboken Säker läkemedelsbehandling. En femtedel av respondenterna uppgav att arbetsplatsen saknade kompetenskrav och en plan för det praktiska genomförandet av läkemedelsbehandlingar.

Omkring 30 procent av de respondenter som fungerar som barnvårdare inom småbarnspedagogiken och på sin arbetsplats genomför läkemedelsbehandling svarade att otillräcklig omsorg har vidtagits för att säkerställa kompetensen vid läkemedelsbehandling.

De SuPer-medlemmar som svarade på enkäten är oroade över likgiltigheten inför genomförandet av säker läkemedelsbehandling och säkerställandet av kompetensen vid läkemedelsbehandling på arbetsplatsen. De ställer sig frågande till hur lite som är känt och förstått inom småbarnspedagogiken om hur säker läkemedelsbehandling påverkar barnets allmänna välbefinnande och hälsa, samt vem som får genomföra läkemedelsbehandling och under vilka förutsättningar.

I praktiken visar sig denna brist på förståelse på arbetsplatserna på ett sådant sätt, att lärare inom småbarnspedagogik och andra som saknar utbildning inom läkemedelsbehandling också genomför läkemedelsbehandling utan adekvat fortbildning, introduktion, säkerställande av kompetens och utan barn- och läkemedelsspecifikt tillstånd.

Det framgick i flera av enkätens svar att barnvårdarna inom småbarnspedagogiken som genomför läkemedelsbehandlingar inte tillåts delta i upprättandet av planer för barnens läkemedelsbehandling eller i möten som behandlar genomförandet av läkemedelsbehandlingar.

SuPers barnvårdare inom småbarnspedagogiken kräver att det i framtiden ägnas mer uppmärksamhet åt läkemedelsbehandling inom småbarnspedagogiken, så att planerna för läkemedelsbehandling integreras i den lokala planen för småbarnspedagogik, på det sätt som föreskrivs. Det är viktigt att planen upprättas i samarbete med samtliga yrkesgrupper, för att säkerställa säker läkemedelsbehandling. Närvårdarna har mycket bred kompetens inom småbarnspedagogik, vars en del utgörs av genomförande av läkemedelsbehandling. En viktig del av säker läkemedelsbehandling är att närvårdarna deltar i upprättandet av planer för barnens läkemedelsbehandling och deltar i möten som behandlar genomförandet av läkemedelsbehandling.

Flera av respondenterna har upprepade gånger bett om att få delta i utbildning om läkemedelsbehandling och förnyande av utgångna läkemedelslicenser för att säkerställa säker läkemedelsbehandling, men har inte getts tillåtelse till det. SuPer påminner om att personalens rätt till fortbildning är lagstadgad.

Barnvårdare med närvårdarutbildning önskar regelbundna möjligheter att uppdatera sina färdigheter inom läkemedelsbehandling under arbetstiden. De önskar sig regelbunden på arbetsplatsen utförd utbildning i läkemedelsbehandling och möjlighet att upprätthålla sina färdigheter inom läkemedelsbehandling.

SuPers när- och barnvårdare som arbetar inom småbarnspedagogiken berättar att de har uppmärksammat överordnade och lärare inom småbarnspedagogiken på sin oro över genomförandet av läkemedelsbehandling i sina respektive enheter, men att ingen har lyssnat på dem. Det här är en källa till stor oro bland enkätens respondenter.

– Lagen om småbarnspedagogik tillfogades från och med den 1 augusti 2021 anmälningsskyldighet för personalen. SuPer påminner om att personalen har rätt att rapportera missförhållanden utan rädsla för negativa följder. Arbetsgivaren har en skyldighet att omedelbart ta itu med missförhållanden.

De ovannämnda problemen orsakar hos SuPer-medlemmarna stor oro, osäkerhet, ovisshet och rädsla gällande säkerheten vid läkemedelsbehandling inom småbarnspedagogiken, liksom barnens välbefinnande.
 

SuPers medlemmar inom småbarnspedagogiken, när- och barnvårdare har varit oroliga för genomförandet och säkerheten av tjänsterna inom småbarnspedagogiken. SuPer genomförde under september–oktober bland sina medlemmar en enkät gällande läkemedelsbehandling inom småbarnspedagogiken inom den offentliga och privata sektorn. Enkäten genomfördes den 30.9.-10.10.2021 och besvarades av 579 SuPer-medlemmar.

SuPer har över 90 000 medlemmar som är utbildade inom social- och hälsovården eller fostran, och arbetar både inom den offentliga och den privata sektorn.

Mer information:

SuPers ordförande Silja Paavola, 050 5275 085