11.9.2015

SuPers ordförande Silja Paavola: De utbildade vårdarnas mått är rågat på grund av regeringens sparåtgärder

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers ordförande Silja Paavola fördömer de sparåtgärder som regeringen tillkännagav i tisdags. Efter regeringens presskonferens har det kommit in hundratals meddelanden och förfrågningar till SuPer där man begär åtgärder för att påverka regeringens handlande. - Vårdarna har redan länge arbetat på gränsen för vad de orkar med, vilket SuPer hela tiden har förmedlat till beslutsfattarna. Social- och hälsovården upplevs nu som en väldigt otacksam bransch som inte får uppskattning från regeringens håll. Det är i huvudsak fråga om en redan sedan tidigare liten lön och ett tungt arbete, som måste utföras med en för liten personalmängd. Sparåtgärderna upplevs som orimliga, rentav omöjliga.

Många vårdare har förlitat sig på att staten ingriper i kommunernas verksamhet i frågan om de svaga personaldimensioneringarna. Man har också väntat sig att lönenivån ska förbättras så snart man förstår den verkliga situationen och utmaningarna i branschen. - Hoppet om förbättringar har hjälpt vårdarna att orka under de tider då man har varit tvungen att göra extra ansträngningar. Nu finns det hoppet inte längre kvar, utan regeringen menar att ansträngningarna ska ökas ytterligare, berättar Paavola. - Situationen är fullkomligt outhärdlig, det finns inget utrymme för åtstramningar inom vårdbranschen.

Ersättningarna för söndagsarbete har varit ett viktigt tillskott till den låga lönen inom vårdbranschen. Karensdagen vid sjukledighet och lägre lön de följande 2-9 dagarna gör det svårare för i synnerhet låginkomsttagare att ta sjukledigt. Sjukdomar i rörelseapparaten belastar vårdbranschen. Genom den här sparåtgärden äventyras arbetsförmågan då vårdarna kommer på jobb när de är sjuka, patientsäkerheten äventyras och skaran som går i pension på grund av arbetsoförmåga växer. Att göra Trettondagen och Kristi Himmelsfärdsdag till oavlönade dagar innebär i praktiken en lönesänkning. Att förkorta de långa semestrarna sätter arbetsförmågan på prov. Regeringens åtgärder främjar inte ett längre arbetsliv.

Arbetsmarknadsorganisationerna har avtalat om måttliga höjningar av lönerna och en pensionslösning som inverkar betydligt också på nationalekonomin. För pensionslösningens del förväntas konkreta åtgärder av arbetsgivarna för att hålla äldre arbetstagare kvar på arbetsmarknaden. Åtminstone hittills har trenden varit den motsatta. Arbetstagarna har å sin sida anpassat sig och förstått innebörden av den svaga ekonomin.

SuPer godkänner inte heller att sparåtgärderna förverkligas genom tvingande lagstiftning, vilket betyder att man inte kan göra avvikande överenskommelser under förhandlingarna om kollektivavtal. Regeringen vill på det här sättet skrota trepartsförhandlingarna som har fungerat i tiotals år både för att utveckla arbetslivet och för att svara på de ekonomiska svårigheterna i vårt land genom måttliga lönehöjningar. Regeringens handlande äventyrar också samhällsfreden. - I praktiken innebär regeringens lösning att man i Finland övergår till en politik som dikteras av arbetsgivaren och på så sätt bryter man ner ett bra arbetsmarknadssystem som vid svåra tider alltid har använts för att lyfta Finland.

Regeringen vill också luckra upp normerna och främja lokala avtal men i och med sina egna åtgärder för regeringen beslutsfattandet längre bort och försvårar på det sättet uppgörande av lokala avtal.

Till SuPer hör över 86 000 utbildade yrkespersoner inom social- och hälsovårdsbranschen både inom den privata och den offentliga
sektorn.