20.12.2021

SuPers ordförande Silja Paavola: Närvårdarnas kompetens bör utnyttjas vid coronavaccinationer

Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer, förhåller sig positivt till minister Krista Kiurus förslag till närvårdarnas rätt att efter tilläggsutbildning administrera coronavaccininjektioner. – Kompetensen hos all vårdpersonal bör utnyttjas i en situation som denna, säger Paavola. – Närvårdarna utgör utbildad hälso- och sjukvårdspersonal vars kompetens är en god grund för administreringen av vaccinationer, och den kompetensen är bör utnyttjas.

Närvårdarna är hälso- och sjukvårdspersonal som ansvarar för att administrera läkemedel enligt ordination av en läkare. I utbildningen ingår administrering av läkemedel och injektioner som en väsentlig del av utbildningen. Närvårdarna administrerar läkemedelsinjektioner i sitt arbete. Kompetens inom farmakoterapi utgör en omfattande helhet. Förutom läkemedelsadministrering innebär arbetet att övervaka och rapportera läkemedlens effekt, samt att känna till läkemedlens egenskaper och skadeverkningar, biverkningar och interaktioner. Närvårdarna kan identifiera en anafylaktisk reaktion och kan agera i situationen. Farmakoterapi utgör en del av utbildningen, kompetensen och arbetsbeskrivningen som en del av ett omfattande arbete. Kompetensen inom farmakoterapi säkerställs genom tentamen i farmakoterapi och av arbetsgivaren ordnade kompetensprov.

 – Patientsäkerheten utgör grunden för branschen. Även i den här situationen bör säkerställas att vaccinatörerna har fått nödvändig tilläggsutbildning, ordentliga instruktioner för uppdraget och att kompetensen har säkerställts, förtydligar Paavola. – Den tilläggsutbildning som krävs för coronavaccinationerna kan tillhandahållas på arbetsplatsen.

Utöver sin kompetens inom farmakoterapi har närvårdarna, som följd av sin utbildning och arbetslivserfarenhet, många andra färdigheter. Att följa principerna för aseptiskt arbete kräver kunskap, skicklighet och en professionell attityd. Närvårdarnas aseptiska samvete utgör också en del av deras etiska kompetens. Närvårdarna följer etiska principer även i situationer där s.k skicklighet inte innehar en så stor roll. Interaktionsförmågan spelar också en stor roll för etisk kompetens. Den muntliga och skriftliga kommunikationen spelar även den en viktig roll för patient- och kundsäkerheten.

Det är inte nytt för en närvårdare att tillåtas administrera vaccin. Primärskötarna och närvårarna hade tillstånd att, vid behov, administrera vacciner fram till år 2017, då en förordning från Social- och hälsovårdsministeriet trädde i kraft och endast tillät läkare, sjuksköterskor, hälsovårdare eller barnmorskor administrera vaccinationer. Det finns alltså fortfarande en stor andel erfarna primärskötare och närvårdare i branschen som under sin karriär har administrerat vacciner.

SuPer har över 90 000 medlemmar som är utbildade inom social- och hälsovården eller fostran, och arbetar både inom den offentliga och den privata sektorn.

Mer information:

SuPers ordförande Silja Paavola, 050 5275 085