29.5.2015

SuPers ordförande Silja Paavola om regeringsprogrammet: Finansieringsbesluten gör Sote-reformen verklig

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers ordförande Silja Paavola förväntar sig konkretare beslut om Sote-reformen i regeringsprogrammet. Enligt regeringsprogrammet ska de största inbesparingarna uppnås med hjälp av Sote-reformen, en reform av utbildningen och samhällsfördraget. Genom samhällsfördraget överförs ansvaret för att skapa en sundare ekonomi på arbetsmarknadsorganisationerna och löntagarna.

- Även om löntagarna förstår att vi befinner oss i en ekonomisk kris måste vi komma fram till vilka inbesparingar som krävs med hjälp av verkliga förhandlingar, kräver Paavola.
 
Regeringens löfte om att skapa en ny social- och hälsovårdsmodell är viktigt. Först i och med finansieringsbesluten blir Sote-reformen konkret. Innan de här besluten har fattats är det mycket svårt att genomföra reformen i praktiken. - Vi måste ändå komma ihåg det grundläggande syftet med reformen, nämligen att koppla ihop socialvården, primärvården och den specialiserade sjukvården och skapa jämlika och enhetliga tjänster för medborgarna, påminner Paavola.
 
På sparlistan finns också en effektivisering av de offentliga tjänsterna. - Även om den ekonomiska situationen är svag och man har för avsikt att effektivisera de offentliga tjänsternas resultat, får utgångspunkten för inbesparingarna inte vara en minskning av personalen, konstaterar SuPers ordförande Paavola.
 
Utbildning av hög kvalitet en investering i framtiden
Närvårdarutbildningen måste fortsätta att vara treårig och dess övergripande karaktär måste tryggas. Kring millennieskiftet förnyades utbildningen på andra stadiet, då utbildningen förlängdes från 2,5 år till 3 år. Motiveringen då var att detta skulle ge allmän behörighet för fortsatta studier och bred yrkeskunnighet.
 
En förkortning av närvårdarutbildningen skulle inte i sig innebära att de närvårdare som utexamineras snabbare kommer ut i arbetslivet. De yngsta arbetstagarna skulle när de utexamineras endast vara 17 år. Därför skulle lagen inte tillåta att de har skiftarbete eller arbeten som är alltför psykiskt och fysiskt betungande.
 
I regeringsprogrammet strävar man efter att öka arbetsplatsinlärningen. Med de nuvarande personalresurserna är det ändå en omöjlighet att öka undervisningsskyldigheten på arbetsplatserna. Redan nu är närvårdarna och primärskötarna tvungna att göra t.ex. en del av de skriftliga utvärderingarna på sin fritid.
 
Den större flexibilitet i behörighetsvillkoren som har skrivits in i regeringsprogrammet får inte leda till att arbetsbördan ökar eller till att den utbildade vårdpersonalen minskar.
 
Det ekonomiska läget kräver utan tvekan svåra beslut, men man måste kunna förutse vilka följder besluten får, och de får inte leda till att problemen ökar ytterligare. - SuPer vill vara med och förhandla och besluta om åtgärder med vars hjälp vi kan öka förtroendet mellan olika aktörer, konstaterar Paavola.
 
SuPer har mer än 86 000 medlemmar som är utbildade inom social- och hälsovården. De arbetar både inom den offentliga och den privata sektorn.