27.4.2020

SuPers representantskap: Effektiv skyddsutrustning för vårdarna i serviceboenden och inom hemsjukvården

Coronaviruset har drabbat boende i vårdhem hårdast. Finlands närvårdar-och primärskötarförbund SuPer rf:s representantskap anser att det är fel att utsätta klienter i sårbara situationer för fara. Även arbetstagarna inom socialtjänsterna bör ha lämplig skyddsutrustning och coronatestningen måste ökas.

Myndigheterna har instruerat hemsjukvården och verksamhetsenheter för heldygnsvård att vid arbete i nära kontakt med friska och symtomfria klienter antingen använda kirurgiska näs- och munskydd eller, om sådana inte finns att tillgå, skyddsutrustning av tyg som kan tvättas eller endast används en gång. Vid arbete med klienter som insjuknat eller uppvisar symtom används kirurgiskt näs- och munskydd och skyddshandskar för engångsbruk, skyddsglas eller kirurgiskt mun-nässkydd med visir samt skyddsrock med ärm eller förkläde. SuPer har fått information om att det inte finns tillräckligt av dessa på arbetsplatserna.

SuPers representantskap är oroat över arbetstagarnas och klienternas säkerhet. Koncentreringen av skyddsutrustning till sjukhusen utsätter just de riskgrupper, som statsförvaltningen med restriktiva åtgärder har velat skydda, för fara. Vi har tyvärr erfarit att deras säkerhet inte har kunnat garanteras: mer än hälften av dem som avlidit på grund av covid 19-sjukdomen är över 70 år gamla och viruset har fått bred spridning på ett flertal vårdhem.

Man har i Finland lyckats begränsa spridningen av coronaviruset, och sjukhusen har inte blivit så överbelastade som man först fruktade. Samtidigt har vårdhemmen försummats. Sjukhusen och verksamhetsenheterna för heldygnsvård har getts olika anvisningar för arbetet med coronasmittade. 

SuPers representantskap uppmanar beslutsfattare och arbetsgivare att ta coronasituationen på lika stort allvar på samtliga arbetsplatser inom social- och hälsovården. Regleringen av användningen av skyddsutrustning har lett till att nödvändig skyddsutrustning inte på alla arbetsplatser används eller att den används fel, till exempel endast två ansiktsskydd under ett långt skift.

Situationen är besvärlig även för vårdarna. De är oroliga för att de asymtomatiskt kan bära på det virus som patienten avlider av. De oroar sig också för sin egen samt sina närståendes hälsa. De är trots det tvungna att arbeta.

SuPer har för sina medlemmars användning utvecklat ett formulär för att rapportera brist på personlig skyddsutrustning på arbetsplatsen. Arbetsgivaren blir senast efter mottagandet av formuläret medveten om bristerna i arbetstagarnas personliga skyddsutrustning. Arbetsgivaren är skyldig att informera arbetstagaren som gjort anmälan samt arbetsskyddsombudet om vilka åtgärder som har vidtagits eller kommer att vidtas i den fråga som har uppdagats.

SuPer har nästan 90 000 medlemmar som arbetar inom social- och hälsovården samt fostran inom den offentliga och privata sektorn.
 

Mer information:

Ordföranden för SuPers representantskap Heikki Isosaari, 0400 827 543
SuPers ordförande Silja Paavola, 050 5275 085