26.11.2021

SuPers representantskap: Vårdarbristen fördjupas – man bör få ersättning för sin yrkeskompetens

SuPers representantskap kräver snabba lösningar till den akuta vårdarbristen inom den sociala sektorn och småbarnspedagogiken. Sektorns löner, arbetsförhållanden och image måste äntligen fås i ordning. Kommunerna och staten har lovat medborgarna tjänster, för vilkas produktion det måste hittas och styras tillräckliga medel. – God vård förutsätter pengar, påminner SuPers representantskaps ordförande Päivi Inberg.

Kompetensen hos utbildad vårdpersonal är imponerande, ekonomisk och gynnar samhället som helhet. Man bör få skälig ersättning för sin yrkeskompetens. God utbildning utgör kärnan i en god vård och i vårdbranschens dragningskraft och bör även fortsättningsvis hålla hög kvalitet. Den utgör också grunden för kund- och patientsäkerheten, samt för vårdpersonalens arbetssäkerhet.

Antalet unga som söker till sektorn har minskat samtidigt som pensioneringarna ökar. Sektorns dragningskraft har försvagats eftersom arbetsförhållandena redan en längre tid på grund av sparåtgärder har varit försämrade. Coronaperioden har ytterligare ökat belastningen på vårdsektorn och tillhandahållandet av grundläggande tjänster till medborgarna har krävt alltför stor flexibilitet av vårdpersonalen. Produktionen av social- och hälsovårdstjänster är kraftigt beroende av vårdpersonalens övertidsarbete. Detta är ett stort problem inom branschen som avsevärt påverkar orken och branschens dragningskraft. Likaså gör problem på ledningsnivån det svårt att stanna kvar i branschen.

Bristen på arbetskraft plågar också småbarnspedagogiken, där det råder stor brist på pedagoger. Antalet barnskötare inom småbarnspedagogiken har skurits ner i förhållande till lärarna vilket påverkar viljan att söka till sektorn. Problemet förekommer också utanför huvudstadsregionen.

Enligt flera medlemsundersökningar SuPer har genomfört upplevs vårdaryrket fortfarande som meningsfullt och givande. Det är dessvärre inte tillräckligt, utan en tydlig förändring av arbetsförhållanden och lön behövs. Målet är att implementera en hög yrkesetik vilket innebär tillräcklig utbildad vårdpersonal och arbetstid som ska kunna användas till själva vårdarbetet. Lönen bör vara klart bättre än idag.

SuPer har 90 000 medlemmar som arbetar inom social- och hälsovården samt fostran inom den offentliga och privata sektorn. Representationen är SuPers högsta beslutande organ under förbundsmötesperioden. Representationen sammanträder två gånger om året. Representationens möte hålls den 25–26 november.

Mer information:

SuPers representantskaps ordförande Päivi Inberg, +358 40 705 9115
SuPers ordförande Silja Paavola, +358 50 527 5085