Joukkoirtisanoutuminen
Kysymyksiä ja vastauksia joukkoirtisanoutumiseen liittyen
Mitä joukkoirtisanoutuminen tarkoittaa?
Joukkoirtisanoutuminen on työtaistelutoimenpide, jonka valmistelun SuPerin hallitus on päättänyt aloittaa. Sillä pyritään tukemaan työehtosopimusneuvotteluja ja nostamaan superilaisten palkkoja sekä parantamaan työehtoja. Joukkoirtisanoutuminen on tarkoitus kohdistaa ensi vaiheessa kotihoitoon.
SuPerin hallitus tulee aikanaan tekemään tarkemmat päätökset joukkoirtisanoutumisen toteuttamisen aikataulusta, kohdentamisesta sekä toimenpiteen muista yksityiskohdista.
Jos joukkoirtisanoutuminen joudutaan toteuttamaan, työntekijän työsuhde jatkuu SuPerin joukkoirtisanoutumisilmoituksen jälkeen irtisanomisajan aivan normaalisti. Irtisanomisajalla tehdään normaalisti työtä vahvistetun työvuoroluettelon mukaisesti. Työnantaja maksaa irtisanomisajalta normaalisti palkan. Irtisanomisajalta kertyy normaalisti vuosilomaa.
Jos neuvottelutulosta ei ole saavutettu irtisanomisajan kuluessa, joukkoirtisanoutumiseen osallistuvien työntekijöiden työsuhteet päättyvät. Kyse on SuPerin järjestönä toimeenpanevasta työtaistelutoimesta.
SuPer ei tule hyväksymään sellaista sovintoehdotusta eikä tekemään sellaista työehtosopimusta, jolla joukkoirtisanoutumiseen osallistuvat työntekijät eivät pääsisi entisiin työtehtäviinsä entisin työsopimuksen mukaisin ehdoin ns. vanhoina työntekijöinä.
Jos neuvottelut pysyvät ratkaisemattomina ja sopimusta ei saada aikaiseksi, SuPer toteuttaa joukkoirtisanoutumiset painostaakseen vastaneuvottelijaa. Se tarkoittaa sitä, että joukkoirtisanoutumiseen osallistuneiden superilaisten työsuhteet päättyvät. Työnantaja voi tällöin laittaa maksuun loppupalkan ja lomakorvauksen, kuten työsopimuslaissa määrätään.
Kenenkään ei tule toimittaa itse irtisanoutumisilmoituksia työnantajalle.
SuPer hoitaa nimien keräämisen ja luovuttamisen sekä informoi superilaisia, kun nimien keruu alkaa. Siksi on tärkeää, että jokainen huolehtii omat yhteystietonsa ajan tasalle jäsentietoihin.
Joukkoirtisanoutuminen ajoitetaan siten, että työtaistelutoimenpiteen painostusvaikutus on suurin mahdollinen. Kyseessä on hoitajapulan ratkaisu ja alakohtainen ongelma, joka ei koske koko kuntasektoria.
SuPerin hallitus päätti kokouksessaan 10.5.2022, että joukkoirtisanoutumisen toteutetaan aikaisintaan, kun kuntasektorin muut työehtosopimukset on sovittu. Joukkoirtisanoutuminen toteutetaan kuitenkin viimeistään hyvinvointialueille siirtyvän sote-henkilöstöä koskevan liikkeenluovutuksen 1.1.2023 jälkeen, ellei asiassa saavuteta sovintoratkaisua.
Joukkoirtisanoutumista ei toteutettu kesällä, koska jäsenten kesälomia ei haluttu vaarantaa.
Tarkemmasta aikataulusta ja toteutuksesta päättää SuPerin hallitus.
Superilaisille, jotka osallistuvat joukkoirtisanoutumisiin ja joiden työsuhde päättyy joukkoirtisanoutumisten takia, maksetaan avustusta 100 € päivässä, enintään 45 kalenteripäivän ajalta. Avustusta ei makseta, jos superilainen saa tänä aikana muuta ansiotuloa tai etuutta, kuten eläkettä, perhevapaaetuuksia tai opintotukea.
SuPer ei tule hyväksymään sellaista sovintoehdotusta eikä tekemään sellaista työehtosopimusta, jolla joukkoirtisanoutumiseen osallistuvat työntekijät eivät pääsisi entisiin työtehtäviinsä entisin työsopimuksen mukaisin ehdoin ns. vanhoina työntekijöinä.
Seuraathan SuPerin, oman ammattiosastosi ja pääluottamusmiehesi viestintää.
Joukkoirtisanoutuminen on poikkeuksellinen työtaistelutoimi. Lue myös SuPer-lehden artikkeli aiheesta