Usein kysyttyä lakosta (SOSTES)
SuPer on julistanut lakon tietyille yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudattaville työpaikoille.
Mikä lakko on?
Lakko on työtaistelumuoto, jonka aikana työntekijä on kokonaan poissa työpaikalta eli kyse on työn väliaikaisesta keskeyttämisestä. Työntekijä ei mene lakon aikana töihin eikä työnantaja maksa palkkaa. Työntekijän työsuhde pysyy lakosta huolimatta voimassa ja jatkuu täysin ennallaan. Työntekijöiden lakko-oikeus pohjautuu perustuslakiin ja Suomea sitoviin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.
Kyseessä on laillinen työtaistelutoimenpide. Työnantaja ei voi rangaista työntekijää, joka osallistuu järjestön toimeenpanemaan lakkoon.
Mitä lakkoja on julistettu?
SuPer oli mukana kahdessa lakossa, joista annettiin lakkovaroitukset 4.5.2023 kello 13.00.
- Sote ry (SuPer, Erto, Tehy) julisti lakon tietyille yksityisen sosiaalipalvelualan ympärivuorokautisen/ent. tehostetun palveluasumisen työpaikoille. Tarkempi listaus kohteista täältä
- SuPer on lisäksi julistanut lakon tiettyjen yksityisen sosiaalipalvelualan työnantajien kaikille varhaiskasvatuksen työpaikoille. Tarkempi listaus kohteista kohteista täältä
SuPer on mukana kahdessa lakossa, joista on annettu lakkovaroitukset 16.5.2023 kello 14.30.
- SuPer on julistanut lakon tiettyjen yksityisen sosiaalipalvelualan työnantajien varhaiskasvatuksen työpaikoille Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Katso tarkempi listaus kohteista otsikon Mitkä työpaikat ja työt ovat lakossa -kohdan alta.
- SuPer on julistanut lakon tiettyjen yksityisen sosiaalipalvelualan työnantajien tietyille työpaikoille lastensuojelussa. Katso tarkempi listaus kohteista otsikon Mitkä työpaikat ja työt ovat lakossa -kohdan alta.
SuPer, Tehy ja Erto (Sote ry) ovat antaneet 17.5. kello 15.00 lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle.
- Lakkovaroituksen piirissä ovat ilmoitetut ympärivuorokautisen palveluasumisen ja/tai palveluasumisen yksiköt. Katso tarkempi listaus kohteista otsikon Mitkä työpaikat ja työt ovat lakossa -kohdan alta.
SuPer on mukana kolmessa lakossa, joista on annettu lakkovaroitukset 31.5.2023 kello 15.00. Katso tarkempi listaus kohteista otsikon Mitkä työpaikat ja työt ovat lakossa -kohdan alta.
- SuPer on julistanut lakon tiettyjen yksityisen sosiaalipalvelualan lastensuojelun työpaikoille. Toimipisteet sijaitsevat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen maakuntien alueella.
- SuPer on julistanut lakon tiettyjen yksityisen sosiaalipalvelualan työpaikoille. Henkilökohtaisia avustajia koskevan lakkovaroituksen piiriin kuuluvat kaikki Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakunnissa työskentelevät henkilökohtaiset avustajat.
- Sote ry (SuPer, Erto, Tehy) on julistanut lakon yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Lakkovaroituksen piirissä on 39 ilmoitettua työyksikköä Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla.
Työehtosopimusneuvottelut eivät ole edenneet SuPerin/Sote ry:n tavoittelemalla tavalla ja neuvottelut ovat päättyneet. Työnantajapuoli ei ole valmis pitämään kiinni aiemmin sovitusta työehtosopimuskirjauksesta palkkaeron pienentämisestä julkiseen sektoriin nähden.
SuPer vaatii samasta työstä samaa palkkaa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla tehty työ on yhtä arvokasta kuin julkisella sektorilla tehty vastaava työ. Perustetta palkkaerolle ei ole! SuPerin julistaman lakon tarkoituksena on vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluita.
Sote ry:n (SuPer, Erto, Tehy) julistama lakko on voimassa alla ilmoitetuilla yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudattavilla ympärivuorokautisen palveluasumisen työpaikoilla 23.5.2023 klo 00:01 – 27.5.2023 klo 23:59. Työtaistelu koskee lakon aikana alkavia työvuoroja, eli ennen lakkoa alkanut työvuoro tehdään loppuun.
SuPerin julistama lakko on voimassa alla ilmoitettujen yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudattavien yritysten kaikilla varhaiskasvatuksen Suomen työpaikoilla koskien 23.5.2023 klo 00:01-24.5.2023 klo 23:59 välisenä aikana alkavia työvuoroja. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun. Ennen lakkoa alkanut työvuoro tehdään loppuun, mutta toisena päivänä lakko kestää lakon aikana alkaneen työvuoron loppuun.
SuPer on mukana kahdessa lakossa, joista on annettu lakkovaroitukset 16.5.2023 kello 14.30:
- SuPerin antama lakkovaroitus varhaiskasvatukseen: lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 31.5.2023 klo 00:01 ja 2.6.2023 klo 23:59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun.
- SuPer antama lakkovaroitus lastensuojeluun: lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 31.5.2023 klo 00:01 ja 3.6.2023 klo 23:59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun.
Sote ry:n (SuPer, Erto, Tehy) 17.5.2023 antama lakkovaroitus ympärivuorokautisen palveluasumisen ja/tai palveluasumisen yksiköihin. Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 1.6.2023 klo 00.01 ja 3.6 klo 23:59 välisenä aikana.
Katso esimerkkejä lakon alkamis- ja päättymisajankohtaan sijoittuvista työvuoroista
Olen töissä ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikössä, joka on lakkokohde. Työvuoroni on tarkoitus alkaa 22.5.2023 klo 21.00 ja päättyä 23.5.2023 klo 7.00. Milloin voin aloittaa lakon?
Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 23.5.2023 klo 00.01 – 27.5.2023 klo 23.59 välisenä aikana. Koska 22.5.2023 klo 21.00 alkava työvuorosi alkaa ennen lakon alkamisajankohtaa, teet vielä kyseisen vuoron kokonaisuudessaan 23.5.2023 klo 7.00 asti ja voit aloittaa lakon seuraavasta työvuorosta.
Olen töissä ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikössä, joka on lakkokohde. Työvuoroni on tarkoitus alkaa 27.5.2023 klo 20.00 ja päättyä 28.5.2023 klo 7.00. Pitääkö minun mennä tekemään kyseinen työvuoro?
Lakko päättyy 27.5.2023 klo 23.59. Sinun tulee mennä työvuoroon 28.5.2023 klo 00.00–07.00 väliseksi ajaksi, koska tämä osa työvuorosta osuu lakon päättymisen jälkeiseen aikaan.
Olen töissä varhaiskasvatuksessa yrityksessä, joka on lakkokohde. Työvuoroni on tarkoitus alkaa 22.5.2023 klo 20.30 ja päättyä 23.5.2023 klo 6.00. Milloin voin aloittaa lakon?
Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 23.5.2023 klo 00.01 – 24.5.2023 klo 23.59 välisenä aikana. Koska 22.5.2023 klo 20.30 alkava työvuorosi alkaa ennen lakon alkamisajankohtaa, teet vielä kyseisen vuoron ja voit aloittaa lakon seuraavasta työvuorosta, jos se alkaa ennen lakon päättymisajankohtaa.
Olen töissä varhaiskasvatuksessa yrityksessä, joka on lakkokohde. Työvuoroni on tarkoitus alkaa 24.5.2023 klo 21.00 ja päättyä 25.5.2023 klo 6.30. Pitääkö minun mennä tekemään kyseinen työvuoro?
Ei pidä. Varhaiskasvatuksen lakko kestää aikavälillä 23.5.2023 klo 00.01-24.5.2023 klo 23.59 alkaneen työvuoron loppuun saakka eli sinun kohdallasi lakko jatkuu 25.5.2023 klo 6.30 saakka.
Mitkä työpaikat ja työt ovat lakossa?
Sote ry:n julistama ympärivuorokautisen palveluasumisen lakko kohdistuu vain alla luetelluilla työpaikoilla yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä tehtävään työhön:
SuPerin julistama varhaiskasvatuksen lakko kohdistuu vain alla lueteltujen yritysten varhaiskasvatuksen Suomen toimipisteissä tehtävään työhön, joka kuuluu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin:
Huom! Jos työpaikkasi ei ole listassa, ei työpaikkasi ole lakon piirissä.
SuPerin julistama varhaiskasvatuksen lakko kohdistuu seuraavien yritysten varhaiskasvatuksen toimipisteissä tehtävään työhön Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, joka kuuluu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin:
Norlandia-konserni
Kettulan Päiväkoti Oy
Kettulan Päiväkoti Ulvila Oy
Niiwester Oy
Norlandia Päiväkodit Jyvässeutu Oy
Norlandia Päiväkodit Oy
Norlandia Suomi Oy
Tenavat Myötätuulessa Oy
Tähtipäiväkodit Oy
Pilke Päiväkodit-konserni
Dibber Early Education Finland Oy
Pilke päiväkodit Oy
Kaunis Kaniini Oy
Päiväkoti Kirsikkapuu Oy
Nummenharjun Päiväkoti Oy
Päiväkoti Hiirulainen Oy
Lasten Päiväkoti Sinikello Oy
Lasten Päiväkoti Omppu Oy
Junior Daycare Oy
Pilke playschool Oy
Junodel Oy
Muksulanmäki Oy
Pilke Valonkatu Oy
Päiväkoti Kotola Oy
The International Childcare & Education Centre Play’n’Learn Oy
Pilke lasten kotihoito Oy
Sivukadun Avopalvelu Oy (Perhepalvelut)
Taiga Child Oy
Pilke Päiväkodit Etelä Oy
Sateenkaari Koto Oy
Sateenkaari Koto Oy
Touhula-konserni
Touhula Leikki Oy
Touhula Ilo Oy
Touhula Nauru Oy
Touhula Hymy Oy
Touhulan Virne Oy
Touhulan Riemu Oy
Touhulan Onni Oy
Touhulan Huvi Oy
Touhulan Hassu Oy
Verkanappulat-konserni
Verkanappulat Oy
Apula Oy
Lastentalo Mukulax
Montessori-päiväkoti Aurinkoleijona Oy
Työnantaja, työyksikkö, paikkakunta:
Attendo Oy, Attendo Aarnisampo, Nurmijärvi
Attendo Oy, Attendo Pukkila, Pukkila
Familar Oy, Asumispalvelut Uusimaa, Helsinki
Familar Oy, Avopalvelut Uusimaa, Helsinki
Familar Oy, Avopalvelut Varsinais-Suomi, Turku
Familar Oy, Havumäen perheyksikkö, Hyvinkää
Familar Oy, Koppuri, Espoo
Familar Oy, Korentomäki, Vantaa
Familar Oy, Palmukoti Harju, Kerava
Familar Oy, Palmukoti Kannelmäki, Helsinki
Familar Oy, Palmukoti Kerava, Kerava
Familar Oy, Perhehoitopalvelut Uusimaa, Helsinki
Familar Oy, Perhehoitopalvelut Varsinais-Suomi, Turku
Familar Oy, Pienryhmäkoti Hima, Tuusula
Pienryhmäkoti Arjen Sydän Oy, Arjen Sydän, Siuntio
Humanan Kallio Oy, Hirvikallion nuorisokoti, Espoo
Humanan Kallio Oy, Matarin nuorisokoti, Vantaa
Pienryhmäkoti Puolenhehtaarin Metsä Oy, Metsätähti, Lohja
Pienryhmäkoti Puolenhehtaarin Metsä Oy, Niitty - Nummela, Vihti
Pienryhmäkoti Puolenhehtaarin Metsä Oy, Polku - Nummela, Vihti
Humana Avopalvelut Oy, Perhekuntoutusyksikkö - Niittypolku, Vihti
TYÖNANTAJA, TYÖYKSIKKÖ, PAIKKAKUNTA:
Kivipuiston Palvelukoti Oy, Esperi Palvelukoti Kivipuisto, Järvenpää
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Brahe, Turku
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Pietari, Turku
Esperi Care Oy, Esperi Hoivapalvelukeskus Tilkka, Helsinki
Olivia-yhtiöt Oy, Esperi Hoivakoti Oskar, Kaarina
Saga Care Finland Oy, Saga Palvelutalo Kaskenniitty, Turku
Saga Care Finland Oy, Saga Kaskenpuisto, Turku
Saga Care Finland Oy, Saga Palvelutalo Munkkiniemi, Helsinki
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Tiilipuisto, Salo
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Merivuokko, Uusikaupunki
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Kerava, Kerava
Esperi Care Oy, Esperi Kiltakallio Espoo, Espoo
Validia Oy, Turun Validia-talo, Turku
Validia Oy, Hirvensalon Validia-talo, Turku
Validia Oy, Vasaramäen Validia-talo, Turku
Validia Oy, Samppalinnan Validia-asunnot, Turku
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Valssi, Karkkila
Mainiokodit Hoiva Oy, Mainiokoti Sinivuokko, Hyvinkää
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Maaria, Turku
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Aurora, Turku
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Tanhu, Vantaa
Hoiva Mehiläinen Oy, Ykköskoti Hiidenpelto, Vihti
Mainiokodit Hoiva Oy, Mainiokoti Pohjantähti, Salo
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Mäntykoto, Hyvinkää
Mainiokodit Hoiva Oy, Mainiokoti Martinlähde, Hyvinkää
Hoiva Mehiläinen Oy, Ykköskoti Ketunkallio, Uusikaupunki
Hoiva Mehiläinen Oy, Ykköskoti Salmenkallio, Uusikaupunki
Hoiva Mehiläinen Oy, Mainiokoti Raisiontori, Raisio
Lakkokohteet
Huoltsikka Oy, Avopalvelut Jyväskylä, Jyväskylä
Familar Oy, Lastensuojeluyksikkö Katajarinne, Jyväskylä
Familar Oy, Perhehoitopalvelut Keski-Suomi , Tampere
Familar Oy, Tuettu asuminen Jyväskylä, Jyväskylä
Sähäkkä Oy, Sähäkän nuorisokoti, Jyväskylä
Pienkoti Aura Oy, Aalto, Hankasalmi
Pienkoti Aura Oy, Aisa – Puuppola, Jyväskylä
Pienkoti Aura Oy, Akseli – Puuppola, Jyväskylä
Pienkoti Aura Oy, Aura, Jyväskylä
Pienkoti Aura Oy, Itsenäistymiskodit Alkula, Jyväskylä
Pienkoti Aura Oy, Nuutinkolo, Jyväskylä
Humana Avopalvelut Oy, Perhekuntoutusyksikkö – Auroora, Jyväskylä
Familar Oy, Pienryhmäkoti Venni, Rovaniemi
Sähäkkä Oy, Rantalempeä, Tornio
Humana Avopalvelut Oy, Perhekuntoutusyksikkö – Kiela, Rovaniemi
Familar Oy, Avopalvelut Pohjois-Pohjanmaa, Oulu
Sosiaalipalvelut Jussila Oy, Jussila, Alavieska
Simikaaren Perhekoti Oy, Jussin Kodit, Oulu
Sosiaalipalvelut Leenala Oy, Leenala, Haapajärvi
Familar Oy, Leivokoti, Muhos
Familar Oy, Perhehoitopalvelut Pohjois-Pohjanmaa, Oulu
Simikaaren Perhekoti Oy, Simikaari, Ylivieska
Sähäkkä Oy, Sähäkkä Oulaisten yksikkö, Oulainen
Jokilaakson Perhekodit Oy, Jokikallio 1, Nivala
Jokilaakson Perhekodit Oy, Jokikallio 2, Nivala
Jokilaakson Perhekodit Oy, Kotikallio, Ylivieska
Jokilaakson Perhekodit Oy, Niemelänniitty 1 , Kempele
Jokilaakson Perhekodit Oy, Niemelänniitty 2, Kempele
Jokilaakson Perhekodit Oy, Niittysara 1 – Tupos, Liminka
Jokilaakson Perhekodit Oy, Niittysara 2 – Tupos, Liminka
Jokilaakson Perhekodit Oy, Pinola 1 – Ylivieska, Ylivieska
Jokilaakson Perhekodit Oy, Pinola 2, Ylivieska
Jokilaakson Perhekodit Oy, Rekolanniitty 1, Raahe
Jokilaakson Perhekodit Oy, Rekolanniitty 2, Raahe
Humana Avopalvelut Oy, Perhekuntoutusyksikkö – Niittykukka, Kempele
Humana Avopalvelut Oy, Perhekuntoutusyksikkö – Varpu, Nivala
Attendo Pekkalakoti Oy, Attendo Pekkala, Oulu
Oiva Riihi Oy, Asumispalvelu OIVA, Iisalmi
Familar Oy, Avopalvelut Pohjois-Savo, Kuopio
Familar Oy, Familar Ilmaria, Lapinlahti
Jatkopolut Oy, Familar Jatkopolut, Kuopio
Familar Oy, Karekoti, Pielavesi
Oiva Riihi Oy, Kuntoutuskoti OIVA, Kuopio
Familar Oy, Nuortenkoti Polku, Kuopio
Familar Oy, Nuortenkoti Pysäkki, Kuopio
Oiva Riihi Oy, OIVA Tarina, Siilinjärvi
Familar Oy, Perhehoitopalvelut Itä-Suomi, Kuopio
Familar Oy, Perhekuntoutusyksikkö Hermanni, Kuopio
Familar Oy, Puistotie, Pielavesi
Pienkoti Aura Oy, Humana Iisalmi, Iisalmi
Familar Oy, Avopalvelut Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki
Familar Oy, Länsiranta, Kuortane
Familar Oy, Nummela, Lapua
Familar Oy, Perhehoitopalvelut Pohjanmaa, Seinäjoki
Familar Oy, Pihapuu, Kauhava
Humana Avopalvelut Oy, Perhekuntoutusyksikkö – Tukipuu, Seinäjoki
Lastensuojeluyksikkö Leppälintu Oy, Kortteeri – Kauhajoki, Kauhajoki
Lastensuojeluyksikkö Pihakoivu Oy, Pihakoivu 1 – Ylistaro, Seinäjoki
Lastensuojeluyksikkö Pihakoivu Oy, Pihakoivu 2 – Ylistaro, Seinäjoki
Lastensuojeluyksikkö Pihakoivu Oy, Pihakoivu 3 – Ylistaro, Seinäjoki
Lastensuojeluyksikkö Leppälintu Oy, Pirtti – Kauhajoki, Kauhajoki
"Nuorisopsykiatrinen asumiskoti Puro Oy", Puro 3 – Seinäjoki, Seinäjoki
Nuorisokoti Valokki Oy, Valokki 1 - Jalasjärvi Kurikka
Nuorisokoti Valokki Oy, Valokki 2 - Jalasjärvi Kurikka
Nuorisokoti Valokki Oy, Valokki 3 - Jalasjärvi Kurikka
Henkilökohtaisia avustajia koskevan lakkovaroituksen piiriin kuuluvat kaikki Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakunnissa työskentelevät henkilökohtaiset avustajat, joiden työsuhteessa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta, ja jotka kuuluvat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen A palkkaryhmään.
Työnantaja, Työyksikkö, Paikkakunta
Attendo Oy, Attendo Aurora, Ivalo
Attendo Oy, Attendo Metsäkumpu, Kemi
Attendo Oy, Attendo Kallinranta, Keminmaa
Attendo Oy, Attendo Uittomies, Keminmaa
Attendo Oy, Attendo Sisu, Ranua
Attendo Oy, Attendo Hillankukka, Rovaniemi
Attendo Meri-Lappi Oy, Attendo Hopeaharju, Salla
Attendo Meri-Lappi Oy, Attendo Kuukkeli, Salla
Attendo Napapiirin Hoiva Oy, Attendo Mittumaari, Tornio
Attendo Oy, Attendo Suvisaari, Tornio
Esperi Care Oy, Esperi Koti Sarka, Rovaniemi
Esperi Care Oy , Esperi Hoivakoti Haapalehto, Oulu
Palvelukoti Alma Oy, Esperi Hoivakoti Alma, Oulu
Esperi Care Oy , Esperi, Hoivakoti Teppola, Oulu
Esperi Care Oy Esperi, Hoivakoti Santaholma, Haukipudas
Pirkanmaan Asumispalvelut Oy, Esperi Koti Oskuntupa, Rovaniemi
Esperi Care Oy , Esperi Hoivakoti Orvokki, Muhos
Esperi Care Oy , Esperi Hoivakoti Lauttalampi, Kuusamo
Esperi Care Oy , Esperi Hoivakoti Ainola, Oulu
Esperi Care Oy , Esperi Hoivakoti Kellokas, Sodankylä
Esperi Care Oy , Esperi Hoivakoti Kiekerö, Kemijärvi
Esperi Care Oy , Esperi Hoivakoti Niva, Rovaniemi
Ounaskartano Oy, Esperi Hoivakoti Pahtaja, Rovaniemi
Esperi Care Oy , Esperi Hoivakoti Tervarinne, Kemi
Esperi Care Oy , Esperi Hoivakoti Leinikki, Muhos
Esperi Hoiva 1 Oy, Esperi Hoivakoti Amelia, Oulu
Esperi Hoiva 1 Oy, Esperi Hoivakoti Albert, Oulu
Humana Hoiva Oy, Humana Kotikylä Lantonvainio, Ylitornio
Cajanuksentienkoti Oy, Humana Kotikylä Cajanus, Kempele
Vivante Oy, Humana Kotikylä Kotikoivu, Kuusamo
Humana Hoiva Oy, Humana Kotikylä Koivu- ja Tähtikoti, Muhos
Humana Hoiva Oy, Humana Kotikylä Helminkoti, Muhos
Humana Hoiva Oy, Humana Kotikylä Lipporanta, Oulu
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Vihtori, Kemi
Mainiokodit Hoiva Oy, Mainiokoti Siiri, Oulu
Mainiokodit Hoiva Oy, Mainiokoti Suvanto, Oulu
Mehiläinen Tutoris Oy, Mainiokoti Muikku, Kuusamo
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Vuoksi, Oulu
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Sulka, Oulu
Työpaikkani ei ole listassa, mitä tämä tarkoittaa?
Jos työpaikkasi ei ole listassa, ei lakko kohdistu työpaikallasi tehtävään työhön eikä näin ollen vaikuta työskentelyysi. Sinun tulee siis jatkaa työntekoa normaalisti.
Jatkuuko ylityö- ja vuoronvaihtokielto lakkoilmoituksesta huolimatta?
Aiemmin ilmoitettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu aiemmin ilmoitetun mukaisena. Määräaikainen ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee koko yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen sopimusalaa. Se alkoi 2.5.2023 klo 13.00 ja päättyy 14.6.2023 klo 15.00.
Mitä muita työtaistelutoimia on voimassa yksityisellä sosiaalipalvelualalla?
Sote ry (SuPer, Tehy ja Erto) on julistanut 31.5. määräaikaisen ja rajatun hakusaarron sekä keikkailukiellon yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta (SOSTES) noudattaville työpaikoille. Nämä toimet alkavat 31.5.2023 kello 15:00 ja päättyvät 14.6.2023 kello 15:00.
Onko minun osallistuttava lakkoon, jos työskentelen lakkokohteessa?
SuPerin tekemä päätös lakosta on jäseniä sitova. SuPerin lakkokohteissa työskentelevät jäsenet osallistuvat lakkoon! Työtaisteluilla tavoitellaan parannuksia työehtoihin koko alalle ja joukossa on voimaa.
Kaikki lakonalaista työtä tekevät työntekijät ovat rikkureita. SuPerin hallinto päättää rikkuruuden seurauksista jäsentensä osalta.
Rikkureita ovat myös muut kuin lakon ilmoittaneen liiton jäsenet (toisten liittojen jäsenet, järjestäytymättömät työntekijät), jotka tekevät lakonalaista työtä, sillä lakonalaista työtä ei saa tehdä.
Työpaikalleni annettiin lakkovaroitus, mutta en kuulu liittoon. Kannattaako minun silti osallistua lakkoon? Entä kannattaako minun liittyä SuPerin jäseneksi?
Myös järjestäytymättömät eli liittoon kuulumattomat työntekijät voivat osallistua lakkoon, eikä tästä saa seurata heille sanktioita työnantajan taholta. Lakolla tavoitellaan parempia työehtoja ja lakon tulokset hyödyttävät kaikkia työntekijöitä. Lakko on tehokkaampi, kun myöskään järjestäytymättömät eivät tee lakonalaista työtä.
Lakon ajalta maksettava lakkoavustus maksetaan kuitenkin vain liiton jäsenille. Lisäksi liiton jäsenet saavat ajantasaista ja hyödyllistä tietoa lakosta lakon aikana ja voivat myös ottaa yhteyttä liiton asiantuntijoihin heitä askarruttavista asioista.
Sinunkin kannattaa ehdottomasti liittyä SuPerin jäseneksi. Näin olet omalta osaltasi mukana tukemassa parempien työehtojen saavuttamista koko alalle.
Liity jäseneksi täällä.
Katso muut usein kysyttyä sisällöt lakosta aihealueittain
Valitse ensin aihe ja napsauta plusmerkistä auki kyseisen aihealueen alle kootut kysymykset vastauksineen. Voit sulkea kyseisen kokonaisuuden miinusmerkistä.
Lakko ja työsuhteen päättyminen
Voiko työnantaja irtisanoa minut, koska osallistun lakkoon?
Työnantajalla ei ole oikeutta irtisanoa tai purkaa työsopimusta liiton tai ammattiosaston toimeenpanemaan työtaisteluun osallistumisen takia. Työtaistelun muodolla ei ole merkitystä.
Lakko ei muuta työnantajan oikeutta irtisanoa työsuhdetta työtaistelun aikana muilla perusteilla, esim. tuotannollisin ja taloudellisin perustein. Irtisanomisperuste tai irtisanomisen kohdistuminen ei saa kuitenkaan olla syrjivää, esim. perusteettomasti vain liittoon kuuluviin työntekijöihin kohdistuvaa.
Työsuhteen päättäminen työtaisteluiden yhteydessä on erittäin harvinaista. Kaikissa työtaistelun aikana tapahtuvissa työnantajan puolelta tapahtuvissa työsuhteen päättämisissä on hyvä olla yhteydessä SuPerin Sopimusedunvalvontaan.
Työntekijällä on oikeus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva työsopimus milloin vain, myös lakon aikana.
Voiko määräaikainen työsopimus päättyä lakon aikana?
Lakko ei vaikuta määräaikaisen työsopimuksen pituuteen. Määräaikainen työsopimus päättyy normaalisti sovitun määräajan päättyessä, elleivät työntekijä ja työnantaja sovi työsuhteen jatkamisesta.
Olen koeajalla, voiko työnantaja purkaa työsopimukseni?
Koeajan aikana kumpikin sopimusosapuoli voi purkaa työsopimuksen heti päättyväksi ilman mitään erityistä syytä. Koeaikapurkua ei saa kuitenkaan tehdä syrjivillä tai muuten koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Tämä pätee myös lakon aikana. Työnantaja ei saa lakon aikanakaan purkaa työsuhdetta esimerkiksi ammattiyhdistystoiminnan vuoksi. Mikäli epäilet purun syyn olevan syrjivä, ota yhteyttä SuPerin Sopimusedunvalvontaan.
Lakko ja vapaat (esim. sairausloma, vuosiloma, perhevapaa)
Olen jäänyt sairauslomalle ennen lakkoa tai lakon aikana, maksaako työnantaja minulle palkan?
1. Jos sairausloma alkaa ennen lakkoa ja päättyy lakon päättymisen jälkeen, palkka maksetaan koko sairausajalta, mikäli työnantajalla muutoin on velvollisuus maksaa palkkaa koko sairausajalta.
2. Jos sairausloma alkaa ennen lakkoa ja päättyy lakon aikana, palkka maksetaan myös niiltä sairauspäiviltä, jotka osuvat päällekkäin lakon kanssa. Jos työntekijä tällaisessa tilanteessa sairauslomastaan huolimatta ilmoittautuu lakkolaiseksi ja toimii lakon yhteydessä aktiivisesti esim. lakkovahtina, saattaa tulla kyseeseen tilanne, että hänen katsotaan olevan lakossa ja sairausloma-ajan palkkaa ei makseta lakon ajalta. Sairausloman päätyttyä työntekijä on lakossa.
3. Jos sairausloma alkaa lakon aikana, on työntekijä lakossa. Sairausajan palkkaa ei makseta lakon ajalle osuvilta sairauspäiviltä. Toisaalta myöskään aika, jolta työantaja on velvollinen maksamaan sairausajan palkkaa, ei kulu lakon aikana. Jakson laskeminen aloitetaan vasta lakon päättymisestä eli siitä hetkestä, josta alkaen työntekijä saa sairausajan palkkaa.
Miten lakko vaikuttaa vuosilomaani, lomarahaani tai vuosiloman kertymiseen?
Mikäli vuosiloma ja lakko menevät päällekkäin noudatetaan aikaprioriteettiperiaatetta siten, että ratkaisevaa on se kumpi (lakko vai vuosiloma) on konkreettisesti alkanut ensin.
Jos lakko alkaa sen jälkeen, kun työnantaja on ilmoittanut vuosiloman ajankohdan, mutta ennen kuin vuosiloma on alkanut, työntekijä ei ole vuosilomalla lakon aikana, vaan hän on lakossa koko lakon kestoajan. Vuosiloma siirtyy myöhemmin annettavaksi.
Vuosilomalain mukaan työnantaja määrää loman ajankohdan vuosilomalain antamissa puitteissa (pääsääntö kesäloma 2.5.–30.9. ja talviloma 1.10.–30.4). Työneuvoston kannan mukaan vuosilomaa ei voi määrätä alkamaan lakon aikana.
Lakon alkaminen ei keskeytä ennen lakkoa alkanutta vuosilomaa. Näissä tapauksissa vuosilomapalkka maksetaan normaalisti. Vuosiloman ajalta kertyy myös normaalisti uutta lomaa, koska työntekijä on pois työstä vuosiloman vuoksi.
Työntekijälle, joka on lakossa, ei kerry vuosilomaa lakon ajalta. Jos poissaolon katsotaan johtuvan muusta syystä, lomaa kertyy siten kuin kyseisen poissaoloperusteen mukaan muutoinkin. Jos työntekijä on esimerkiksi kutsuttu hätätyöhön lakon aikana, maksetaan tältä ajalta tehdyn työajan palkkaa ja näiltä työpäiviltä kertyy myös uutta vuosilomaa.
Olen jäämässä raskausvapaalle, mikä vaikutus lakolla on raskausvapaan palkkaan?
Jos raskausvapaa on alkanut ennen lakon alkamista, maksetaan raskausvapaan palkka normaaliin tapaan.
Jos raskausvapaa on alkanut lakon aikana, työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa raskausvapaan palkkaa ennen lakon päättymistä. Raskausvapaan palkallinen jakso ei kuitenkaan kulu lakon aikana. Työnantajan palkanmaksuvelvoite vain siirtyy lakon alkamisen jälkeiseen aikaan.
Olen jo sopinut jääväni opintovapaalle lakon aikana, voiko työnantaja perua tai siirtää opintovapaatani?
Sovitun opintovapaan ehtoihin lakko ei vaikuta. Opintovapaa määräytyy opintovapaalain ja -asetuksen mukaan.
Olen sopinut jääväni työvapaalle. Voinko vielä perua työvapaani tai voiko työnantaja sen perua?
Lakko ei vaikuta sovittuun työvapaaseen tai sen ehtoihin. Mikäli työvapaasta on sovittu jo ennen lakkoa, niin työvapaa toteutuu sovitusti. Työvapaan aikana työntekijä ei ole lakossa, vaan hän on työvapaalla. Työvapaalla tarkoitetaan työnantajan harkinnanvaraista palkatonta vapaata.
Voiko lakko vaikeuttaa pääsyäni vuorotteluvapaalle?
Vuorotteluvapaan edellytyksenä on, että vuorotteluvapaata välittömästi edeltäneen 13 kuukauden aikana tulee olla 12 kuukautta töissä. Mikäli lakko tai useampi lakko ennen vuorotteluvapaata kestää yli kuukauden, vuorotteluvapaan saamisen ehto ei täyty. Tällaisissa tilanteissa vuorotteluvapaalle jäävän tulee olla yhteydessä luottamusmieheensä ja tehdä selvitys tilanteesta.
Lakko ja keikkatyö sekä opiskelijat
Olen keikkatyöntekijä. Voinko tehdä keikkaa lakkokohteeseen?
Et voi. Työ lakkokohteissa on lakossa. SuPerin jäsenet eivät voi tehdä lakkokohteissa lakon aikana keikkaa. Lakkokohteissa lakonalaista työtä tekevät ovat rikkureita.
Paikallisten toimijoiden tulee ohjeistaa keikkatyötä tekeviä jäseniä siitä, että nämä eivät saa tehdä lakonalaista työtä lakkokohteessa lakon aikana.
Olen lähihoitajaopiskelija ja olen opintoihini kuuluvassa palkattomassa työharjoittelussa lakkokohteessa. Miten lakko vaikuttaa minuun?
Opintoihin kuuluvassa palkattomassa harjoittelussa oleva opiskelija ei ole työsuhteessa harjoittelupaikkaansa, joten opiskelija ei ole varsinaisesti lakon piirissä. Käytännössä harjoittelun suorittaminen lakkokohteessa kuitenkin todennäköisesti estyy, sillä työssäoppijalla ei saa teettää itsenäistä työstä, ja hänellä on oikeus saada ohjausta työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana. Sovi harjoittelupaikan ja koulun kanssa, miten saat suoritettua harjoittelusi loppuun.
Työnantaja rikkoo koulutussopimuksesta tehtyä sopimusta, jos opiskelijalla teetetään työtä ilman ohjausta. Tietoon tulevista sopimusrikkomustilanteista on ilmoitettava koulutuksen järjestäjälle ja liittoon.
Olen oppisopimusopiskelija. Miten lakko vaikuttaa minuun?
Oppisopimuskoulutus tarkoittaa koko tutkinnon suorittamista pääasiassa työpaikalla. Oppisopimuskoulutuksessa koulutuksen järjestäjä ja työnantaja ovat kirjallisesti sopineet oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä. Opiskelija ja työnantaja tekevät määräaikaisen työsopimuksen.
Oppisopimuskoulutuksessa oleva on työsuhteessa työnantajaan ja kuuluu näin ollen lakon piiriin. Käytännössä työskentely lakkokohteessa voi estyä myös siksi, ettei opiskelija voi tehdä työtä eli oppia ilman ohjaajaa. Opiskelijalla on opiskelumuodosta riippumatta oikeus nimettyyn työpaikkaohjaajaan työpaikalla.
Jos oppisopimusopiskelijan valmistuminen viivästyy lakon takia, kannattaa työnantajan kanssa neuvotella työsuhteen jatkamisesta sekä ottaa yhteyttä koulutuksen järjestäjään, että opiskelija saisi suoritettua koulutuksen loppuun samassa paikassa. Oppisopimusopiskelijan opintojen etenemisestä vastaa ensisijaisesti koulutuksen järjestäjä.
Työnantaja rikkoo oppisopimuksesta tehtyä sopimusta, jos opiskelijalla teetetään työtä ilman ohjausta. Tietoon tulevista sopimusrikkomustilanteista on ilmoitettava koulutuksen järjestäjälle ja liittoon. Laillinen työtaistelu ei ole myöskään laillinen peruste purkaa oppisopimusopiskelijan työsuhdetta, vaikka opiskeleminen ei olisikaan lakon aikana mahdollista.
Olen lähihoitajaopintojeni ohella palkkatöissä lakkokohteessa. Miten lakko vaikuttaa minuun?
Et voi tehdä lakon aikana lakkokohteessa lakonalaista työtä.
Mitä on hätätyö ja voidaanko sitä käyttää työtaistelun perusteella?
Hätätyö on työtä, johon työnantaja voi määrätä työntekijän ilman työntekijän suostumusta ja siinä voidaan poiketa suuresta osasta työn teettämistä rajoittavista työaikasäännöksistä, kuten lepoajoista. Hätätyötä koskevat kuitenkin varsin tiukat työaikalaissa säädetyt edellytykset. Työnantaja voi teettää hätätyötä vain, jos ennalta arvaamaton tapahtuma on aiheuttanut tai vakavasti uhkaa aiheuttaa keskeytyksen säännöllisessä toiminnassa tavalla, joka vaarantaa hengen, terveyden tai omaisuuden. Hätätyötä saa teettää vain siinä määrin kuin se on välttämätöntä ja enintään kahden viikon ajan.
Ennalta ilmoitettu tai muutoin työnantajan tiedossa oleva laillinen työtaistelutoimi, kuten lakko ei voi sellaisenaan olla peruste hätätyöhön. Lakon aikana hätätyö edellyttää lähtökohtaisesti esimerkiksi suuronnettomuutta tai muuta vastaavaa hyvin poikkeuksellista tilaa.
Työnantajan on tehtävä hätätyöstä kirjallinen ilmoitus aluehallintovirastolle.
Miten toimin, jos työnantaja vetoaa hätätyöhön?
Jos on epäselvää, onko kyse tilanteesta, jossa työnantaja voisi teettää hätätyötä, pyydä työnantajalta aluehallintovirastolle tehty ilmoitus hätätyöstä, saavu tekemään työ työnantajan määräyksen mukaisesti ja ole yhteydessä omaan liittoon lisäohjeiden saamiseksi. Jos työnantajalla ei ole antaa aluehallintovirastolle tehtyä ilmoitusta, pyydä hätätyömääräys työnantajalta kirjallisesti esim. sähköpostilla.
Tehdystä hätätyöstä tulee maksaa normaalit ylityökorvaukset.
Jos työnantaja teettää hätätyötä ilman, että laissa mainitut hätätyön edellytykset täyttyvät, voidaan työnantajan edustajat tuomita hätätyösäännösten rikkomisesta sakkorangaistukseen.
Olen luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu tai muu henkilöstön edustaja ja työnantaja alkoi teettää työpaikallani hätätyötä. Mitä on huomioitava?
Katso yllä olevat kysymykset ja vastaukset hätätyöstä.
Työnantajan on tehtävä aluehallintovirastolle ilmoitus hätätyön syystä, laajuudesta ja todennäköisestä kestosta. Luottamusmiehen tulee varmistaa, että hätätyöilmoitus tehdään/on tehty ja pyytää se työnantajalta. Hätätyötä tekeviä työntekijöitä edustavalle luottamusmiehelle, tai jos sellaista ei ole valittu, työsuojeluvaltuutetulle tai muulle henkilöstön edustajalle tulee varata tilaisuus liittää ilmoitukseen oma lausuntonsa.
Henkilöstön edustajan kannattaa aina liittää oma lausuntonsa työnantajan hätätyöilmoitukseen. Lausunnossaan henkilöstön edustaja ottaa kantaa siihen, onko työnantajan teettämän hätätyön syynä ennalta arvaamaton tapahtuma ja uhkaako se henkeä, terveyttä tai omaisuutta. Henkilöstön edustajan kannattaa aina kääntyä liiton puoleen ennen lausunnon antamista.
Henkilöstön edustajan kannattaa lisäksi ottaa hätätyöasian tarkemmaksi selvittämiseksi heti kunkin hätätyön teettämistilanteen yhteydessä talteen seuraavat tiedot/materiaalit: hätätyönä teetetty työ, sen päivämäärä ja kellonajat, niiden työntekijöiden määrä, joilla hätätyötä on teetetty, kopiot työvuorototeumista sekä hätätyöilmoituksesta ja omasta lausunnostaan asiassa.
Aluehallintovirasto voi tutkittuaan asian tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin hätätyön rajoittamiseksi tai lopettamiseksi.
Voiko työnantaja vedota suojelutyöhön?
Ei. Suojelutyöllä tarkoitetaan virkasuhteessa tehtävää työtä, jonka tekeminen on työtaistelua toimeenpantaessa välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi tai taistelun vuoksi erityisesti vaarantuvan omaisuuden suojelemiseksi.
Kunnan ja hyvinvointialueen virkaehtosopimuksista annetun lain 12 §:ssä tarkoitettu suojelutyö koskee vain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijoita. Yksityisellä sektorilla ei siis ole mahdollisuutta velvoittaa työntekijöitä virkamieslainsäädännön mukaisen suojelutyön tekemiseen.
Vastuu asiakas- ja potilasturvallisuudesta työtaistelun aikana on työnantajalla. Lainsäädännössä palveluntuottajille (työnantaja) asetettuja velvoitteita koskien esim. mitoitusta tulee noudattaa myös työtaistelun aikana. Palveluiden järjestämisvastuussa olevan hyvinvointialueen ja yksityisen työnantajan, jonka tuotettavaksi palvelut on siirretty, on tullut etukäteen varautua häiriötilanteisiin, kuten työtaisteluihin. Osapuolten on tullut sopia palvelusopimuksessa häiriötilanteisiin varautumisesta ja toiminnan jatkuvuuden hallinnasta.
Lakosta on lisäksi ilmoitettu yli kaksi viikkoa ennen sen alkamista sekä työnantajaliitolle että hyvinvointialueelle. Tämän ajanjakson aikana työnantajan tulee selvittää ja arvioida, voidaanko palvelutoimintaa lakon aikana lakien ja sopimusten asettamien velvoitteiden mukaisesti jatkaa. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (8 § 2 mom.) edellyttää, että hyvinvointialueella on oltava riittävä osaaminen, toimintakyky ja valmius vastata sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja sen on huolehdittava asukkaidensa palvelutarpeen mukaisesta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuudesta kaikissa tilanteissa. Tarvittaessa asiakkaat on siirrettävä hyvinvointialueen oman palvelutuotannon asiakkaiksi, eli hyvinvointialueen vastuulle.
Ilmoitus alkavasta lakosta on toimitettu edellä mainittujen tahojen lisäksi valtakunnansovittelijalle, Aluehallintovirastoille ja Valviralle. Myös valvontaviranomaisilla on kaikissa tilanteissa velvollisuus varmistaa asiakkaiden säädösten mukaisen hoidon toteutuminen ja tarvittaessa puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin.
Miten yksityinen työnantaja voi turvata asiakas- ja potilasturvallisuuden ympärivuorokautisen palveluasumisen lakon aikana?
Työnantajan on tullut varautua häiriötilanteisiin, kuten työtaisteluihin jo etukäteen edellä kuvatulla tavalla. Työnantajaliitolle on ilmoitettu lakkokohteista yli kaksi viikkoa ennen työtaistelun alkamista. Tämän ajanjakson aikana työnantajan tulee selvittää ja arvioida, voidaanko palvelutoimintaa lakon aikana lakien ja sopimusten asettamien velvoitteiden mukaisesti jatkaa.
Työnantajalla on useita keinoja turvata asiakas- ja potilasturvallisuus. Asiakkaat voidaan esimerkiksi siirtää yksiköihin, jotka eivät ole lakossa. Työnantaja voi myös ottaa yhteyttä hyvinvointialueeseen asiakkaiden siirtämiseksi hyvinvointialueen hoidettavaksi. Tämä voidaan toteuttaa esim. siten, että hyvinvointialue ottaa yksikön palvelutuotannon vastuulleen ja tulee tuottamaan palvelua yksikköön tai siten, että asiakkaat siirretään hyvinvointialueen omiin yksiköihin tai kotihoidon asiakkaiksi.
Viimekädessä asiakkaat on siirrettävä hyvinvointialueen vastuulle, jos yksityinen palveluntuottaja ei kykene tuottamaan palvelua lakien ja sopimustensa asettamien velvoitteiden mukaisesti.
Työnantaja tiedustelee aikomustani osallistua lakkoon. Miten toimin tilanteessa?
Työnantajalle ei tarvitse kertoa aikomuksistaan. Työnantaja voi tiedustella asiaa, mutta kyselyyn ei tarvitse vastata.
Työnantaja kerää työpaikallani tietoa liittoon kuuluvista työntekijöistä. Miten toimin tilanteessa?
Työnantaja ei saa tiedustella kuuluuko työntekijä ammattiyhdistykseen. Mikäli työnantaja kerää tietoa liittoon kuuluvista työntekijöistä, ei tiedusteluihin tarvitse vastata. Ole asiasta yhteydessä SuPerin sopimusedunvalvontaan.
Työnantaja ryhtyi työpaikallani vastatoimiin. Mitä teen?
Työnantaja saattaa lakon aikana ryhtyä erilaisiin vastatoimiin, esimerkiksi kieltäytyä vahvistamasta uusia lomia tai myöntämästä vapaita. Tähän täytyy varautua ja sopeutua. Kuitenkaan esimerkiksi jo vahvistettua lomaa ei saa lakkoon osallistumisen perusteella perua.
Työnantaja saattaa myös levittää virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa lakosta. Tästä syystä työtaistelun aikana kannattaa luottaa vain oman liiton tiedotukseen.
Työnantaja perui jo vahvistetun vuosilomani, koska osallistun lakkoon. Mitä teen?
Vuosiloman ajankohdasta ilmoitetaan viimeistään yhtä kuukautta (tai ellei tämä ole mahdollista, viimeistään 2 viikkoa) ennen loman alkamisajankohtaa.
Työsuhteisen työntekijän vahvistettua vuosiloman ajankohtaa ei voi muuttaa. Ilmoita työnantajallesi, ettei vahvistettua vuosilomaa voida yksipuolisesti perua tai siirtää toiseen ajankohtaan. Mikäli työnantaja yksipuolisesti muuttaa jo vahvistetun vuosiloman ajankohtaa, voi työnantaja joutua vahingonkorvausvastuuseen tästä työntekijälle aiheutuvasta vahingosta. Ota tarvittaessa yhteys oman työpaikkasi Sote ry:n (SuPer, ERTO, Tehy) luottamusmieheen tai omaan liittoosi. Myös lakia valvovaan aluehallintovirastoon voi olla yhteydessä.
Työnantaja painostaa minua olemaan osallistumatta lakkoon ja/tai eroamaan liitosta. Miten toimin?
Työntekijöitä ei saa yrittää painostaa olemaan osallistumatta lakkoon ja/tai eroamaan liitosta. Räikeimmillään painostamisessa voi olla kyse jopa rikoksesta (rikoslain 47 luku 3 §). Tällaisissa tapauksissa tulee aina ottaa yhteyttä omaan liittoon.
Saako työnantaja rangaista lakkoon osallistuvaa työntekijää?
Työnantaja ei saa rangaista yksittäistä työntekijää hänen osallistumisestaan liiton toimeenpanemaan lakkoon.
SuPer maksaa lakkoavustusta lakossa oleville jäsenilleen. Jäseneksi on tullut liittyä ennen lakon alkamista.
Lakkoavustusta haetaan verkossa lakon päätyttyä. Jos lakko päättyy kohteessa esimerkiksi 24.5. klo 23.59, voi lakkoavustusta hakea aikaisintaan 25.5. päivällä. Lakkoavustusta on haettava viimeistään 3 kuukauden kuluessa lakon päättymisestä.
Lakkoavustusta hakevan on valmistauduttava todentamaan ansionmenetys esimerkiksi palkkatodistuksella tai -kuitilla. Lakkoavustusta voi hakea vain sellaisilta lakkopäiviltä, joilta työntekijä ei ole saanut palkkatuloa.
SuPer on lähettänyt tarkemmat tiedot ja ohjeet lakkoavustuksesta ja lakkoavustuksen hakemisesta lakon kohdeyksiköissä työskenteleville jäsenilleen. Jos työskentelet lakkokohteessa ja olet ollut lakossa, mutta et ole saanut ohjeita lakkoavustuksen hakemiseen, otathan yhteyttä lakkoavustus@superliitto.fi.