• Milloin työnantaja voi tehdä epäpätevyysalennuksen palkkaan?

  Niin sanotusta epäpätevyysvähennyksestä on sovittu työehtosopimuksissa keskenään eri tavoin. Kysy lisää luottamusmieheltäsi, mikäli juuri sinulle tehdään palkkaasi epäpätevyysalennus. Periaate kuitenkin on, että palkka voi työehtosopimuksen määräyksien mukaisesti olla alempi, mikäli työntekijältä puuttuu työn edellyttämä kelpoisuus tai koulutus. Vähennys poistuu seuraavan kuukauden alusta lukien, kun kelpoisuus tai koulutus saavutetaan.
  Epäpätevyysvähennystä ei voi tehdä lähihoitajatutkinnon sisällä olevien suuntautumisten puuttumisen vuoksi, koska kyse ei ole kelpoisuudesta. Lääkeluvan puuttuminenkaan ei oikeuta epäpätevyysvähennyksen tekemiseen, sillä kyse on tehtävän vaativuuden muuttumisesta.
  Epäpätevyysvähennyksen määrä:

  KVTES:
  Tehtäväkohtainen palkka voi olla enintään 10 % alempi kuin palkkahinnoittelun palkkamääräys edellyttää.

  SOSTES:
  Vähimmäispalkka voi olla yhtä G-palkkaluokkaa alle kyseisen palkkaryhmän vähimmäispalkkaluokan.

  TPTES:
  Palkka voi olla enintään 10 % alempi kuin kyseisen vaativuusryhmän vähimmäispalkka.

  AVAINTES:
  Peruspalkka voi olla enintään 15 % alempi kuin palkkaryhmän ao. palkkamääräys edellyttää.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Käänny esimiehesi, luottamusmiehesi tai ammattiosastosi puheenjohtajan puoleen. Katso myös: apua ongelmatilanteisiin »

Anna palautetta ja auta meitä kehittämään palvelua. Lähetä kehitysehdotuksesi Usein kysytyt kysymykset -palstaan liittyen sähköisellä lomakkeella »