• Oppisopimuksen keskeyttäminen

  Oppisopimuskoulutusta koskevassa lainsäädännössä ei ole erityisiä säännöksiä oppisopimuksen keskeyttämisestä. Opiskelija ja työnantaja voivat keskenään sopia oppisopimuksen keskeyttämisestä, kuten työnteon keskeyttämisestä työsuhteessa yleensäkin. Sovittu keskeytys ei kuitenkaan automaattisesti siirrä alkuperäistä oppisopimuksen päättymisajankohtaa, vaan keskeytyksestä johtuvasta oppisopimuksen siirtämisestä tai pidentämisestä on erikseen sovittava. Tyypillinen oppisopimuksen keskeytystilanne on esimerkiksi opiskelijan asepalvelus tai perhevapaa.

  Jaa somessa tai lähetä sähköpostilla
 • Oppisopimuksen päättyminen

  Oppisopimus on määräaikaiseen työsopimukseen perustuvaa koulutusta, joka kestää sopimuksessa määritellyn ajan. Pääsääntöisesti oppisopimus päättyy ilman irtisanomista, niin kuin määräaikainen työsopimus yleensä.

  Jaa somessa tai lähetä sähköpostilla
 • Oppisopimus ja perhevapaat

  Oppisopimuksella työskentelevään opiskelijaan sovelletaan lähtökohtaisesti samoja työlainsäädännön normeja kuin muihinkin työntekijöihin. Oppisopimuksella työskentelevällä on siten oikeus myös työsopimuslain mukaisiin perhevapaisiin, kuten äitiys- isyys- ja vanhempainvapaaseen. Ainoa poikkeus perhevapaaoikeuksien käyttämisestä on osittainen hoitovapaa, johon oppisopimusopiskelijalla ei ole oikeutta suoraan lain nojalla.

  Perhevapaalle jäädessään opiskelijan on syytä vielä erikseen sopia oppisopimuskoulutuksen siirtämisestä työnantajan kanssa, koska perhevapaa ei automaattisesti pidennä alkuperäistä oppisopimusta.

  Jaa somessa tai lähetä sähköpostilla
 • Oppisopimusopiskelijan palkka ja vuosilomat

  Oppisopimusopiskelijalle kertyy oppisopimuksen ajalta palkallista vuosilomaa samoin perustein kuin muillekin työntekijöille. Oppisopimusopiskelijalle on myös maksettava sovellettavan työehtosopimuksen määräysten mukaista palkkaa.

  Jaa somessa tai lähetä sähköpostilla

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Käänny esimiehesi, luottamusmiehesi tai ammattiosastosi puheenjohtajan puoleen. Katso myös: apua ongelmatilanteisiin »

Ohjeet koronaan liittyen:
www.superliitto.fi/korona

Anna palautetta ja auta meitä kehittämään palvelua. Lähetä kehitysehdotuksesi Usein kysytyt kysymykset -palstaan liittyen sähköisellä lomakkeella »