• Milloin saan tupakoida?

  Työntekijä voi tupakoida omalla ajallaan ja ajalla, joka on pois tehokkaasta työn suorittamisesta.
  Työntekijän työpäivän aikana olevat tauot ovat aikaa, joka on pois tehokkaasta työajan käytön periaatteesta, jonka vuoksi työnantaja ei voi kieltää tupakointia tällaisena aikana. Tupakoida voi alueilla, joilla tupakointia ei ole kielletty tupakkalain nojalla tai alueen haltijan määräyksellä. 

  Jaa somessa tai lähetä sähköpostilla
 • Mitä jos on savuton työpaikka?

  Vaikka työnantaja on julistautunut savuttomaksi, ei työnantajalle muodostu oikeutta kieltää työntekijän tupakointia työntekijän omalla ajalla tai ajalla joka on pois tehokkaasta työajasta.
  (Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jääskeläinen 30.11.2004 890/4/03 ja Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Sakslin 30.5.2013 912/4/12)

  Jaa somessa tai lähetä sähköpostilla
 • Voiko työnantaja kieltää tupakoinnin omalla ajalla/työajalla?

  Työnantaja ei voi kieltää työntekijän tupakointia. Kuitenkaan työntekijä ei voi tupakoida aikana, joka on tehokasta työaikaa. Työntekijän tauot, huolimatta siitä onko tauko työaikaa, on pois tehokkaasta työajasta.
  Työnantaja voi kieltää ylimääräiset tauot, lisäksi työnantaja voi kieltää työntekijää poistumasta työpaikalta. Työpaikan alue voi olla savuton tupakkalain tai kunnan valtuuston päätöksellä. Tällöin tupakointi työpäivän aikana voi muodostua hankalaksi, tai mahdottomaksi.

  Tupakointi on kielletty tupakkalain (29.6.2016/549) nojalla
  1) rakennuksen, kulkuneuvon tai muun vastaavan paikan sisätiloissa, jotka ovat yleisön tai työntekijöiden käytettävissä taikka elinkeinotoiminnassa tuotettujen tai julkisten palvelujen tarjoamista varten asiakkaiden käytettävissä;

  2) ulkotiloissa järjestettävien yleisten tilaisuuksien katoksissa tai katsomoissa taikka muissa tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitetuissa tiloissa, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan;

  3) päiväkotien taikka esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten ulkotiloissa.

  Tupakoida ei myöskään saa yksityisessä käytössä olevan kulkuneuvon sisällä, kun siellä oleskelee alle 15-vuotias. Kielto ei koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa.

  Savutonta tupakkatuotetta ei saa käyttää päiväkotien taikka esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisä- tai ulkotiloissa.

  Jaa somessa tai lähetä sähköpostilla

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Käänny esimiehesi, luottamusmiehesi tai ammattiosastosi puheenjohtajan puoleen. Katso myös: apua ongelmatilanteisiin »

HUOM! Ohjeet ja usein kysytyt kysymykset koronatilanteen vaikutuksista superilaisten työhön löydät
www.superliitto.fi/korona

Anna palautetta ja auta meitä kehittämään palvelua. Lähetä kehitysehdotuksesi Usein kysytyt kysymykset -palstaan liittyen sähköisellä lomakkeella »