• Kuinka vanhaan varoitukseen voi työnantaja vedota irtisanomisperusteena?

  Varoituksen voimassaoloajasta ei ole säädetty laissa. Varoituksen voimassaolo on tapauskohtaista ja riippuu siitä, miten vakavasta rikkomuksesta tai laiminlyönnistä on kyse. Mitä vakavammasta menettelystä on kysymys, sitä pidempään varoituksella on merkitystä työntekijän tulevaa käyttäytymistä arvioitaessa.

  Jaa somessa tai lähetä sähköpostilla
 • Kutsuminen kuulemistilaisuuteen

  Jaa somessa tai lähetä sähköpostilla
 • Millainen varoituksen tulee olla?

  Varoituksen voi antaa suullisena tai kirjallisena. Varoituksen tulee olla yksilöity ja selkeä, jotta työntekijä ymmärtää, mitä työsuhteesta johtuvaa velvoitetta hän on rikkonut ja hänen on mahdollista tämän perusteella korjata menettelyään. Varoituksesta tulee myös käydä ilmi irtisanomisen uhka, jotta työnantaja voisi myöhemmin vedota vastaavanlaiseen käytökseen irtisanomisperusteena.

  Työnantajan varoituskäytännön tulee olla johdonmukaista ja tasavertaista työntekijöitä kohtaan.

  Työntekijä voi vastustaa varoitusta, jos varoitus ei perustu tositapahtumiin tai jos varoituksessa ei ole riittävän selkeästi yksilöity moitittavaa käytöstä. Lisätietoa kohdassa "Varoituksen vastustaminen".

  Jaa somessa tai lähetä sähköpostilla
 • Varoituksen vastustaminen

  Varoituksen tulee olla yksilöity ja selkeä, jotta työntekijä ymmärtää, mistä työsuhteesta johtuvan velvoitteen rikkomisesta häntä varoitetaan ja hänen on mahdollista tämän perusteella korjata menettelyään. Varoituksesta tulee myös käydä ilmi irtisanomisen uhka, jotta työnantaja voisi myöhemmin vedota vastaavanlaiseen käytökseen irtisanomisperusteena.

  Työntekijä voi vastustaa varoitusta, jos varoitus ei perustu tositapahtumiin tai jos varoituksessa ei ole riittävän selkeästi yksilöity moitittavaa käytöstä. Työnantaja ei voi vedota aiheettomaan varoitukseen irtisanomisperusteena. Tällöin on tärkeää, että työntekijä voi todistaa kiistäneensä varoituksen aiheettomana.

  Varoituksen kiistäminen on syytä tehdä kirjallisena. Saat liitolta valmiin mallipohjan varoituksen vastustamista varten.

  Jaa somessa tai lähetä sähköpostilla

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Käänny esimiehesi, luottamusmiehesi tai ammattiosastosi puheenjohtajan puoleen. Katso myös: apua ongelmatilanteisiin »

HUOM! Ohjeet ja usein kysytyt kysymykset koronatilanteen vaikutuksista superilaisten työhön löydät
www.superliitto.fi/korona

Anna palautetta ja auta meitä kehittämään palvelua. Lähetä kehitysehdotuksesi Usein kysytyt kysymykset -palstaan liittyen sähköisellä lomakkeella »