26.4.2019

Kännyt parkkiin, kun superaivot keskittyvät kokoukseen

Kirjoittanut Työterveyslaitoksen tuotepäällikkö Teppo Valtonen, 26.4.2019.

Aivot saavat loistaa, kun työ sujuu. Saimme #SuPerAivot-kilpailun satona huippuhyviä käytäntöjä hoitotyön arjessa palautumiseen ja häiriöiden vähentämiseen.

Kuormittavan työn vastapainona on erittäin tärkeää huolehtia palautumista. Sen näkee myös Työterveyslaitoksen ja SuPerin järjestämästä #SuPerAivot-kuvakilpailusta. Kilpailun aiheena oli jakaa kuvina vinkkejä, joilla hoitotyössä voi paljastaa omat superaivonsa.

Kilpailuun tuli yli 40 kuvaa, joista yli puolessa kuvattiin tavalla tai toisella taukoja, rentoutumista tai palautumista.

On kuvia kahvitauoista (maidolla ja mustana), välipaloista (yhdessä ja yksin, niin sokeriherkuilla kuin terveellisemmilläkin naposteltavilla), ulkoilemisesta (useimmiten luonnon helmassa) ja liikuntahetkistä (taukojumppaa ja harrastuksia). Myös erilaiset aivojumpat, kuten lukeminen, palapeli, Rubikin kuutio ja ristisanatehtävät, nousivat esiin keinoina viedä ajatuksia pois työn haasteista ja edistää palautumista.

Vaikka työ on kiireistä – tai varsinkin silloin – kannattaa tauoille ja rentoutumiselle raivata tilaa niin työvuorojen aikana kuin niiden välissäkin. Lyhytkin hengähdystauko auttaa kehoa ja mieltä latautumaan kiireen keskellä. Kuten kuvissakin muistutetaan, on hyvä yhdistää aktiivista, toimintaan perustuvaa palautumista, yhdessä tekemistä esimerkiksi geokätköilyn merkeissä sekä puhdasta lepoa vaikka säkkituolilla makoillen.

Jos työ on rankkaa eikä työvuorojen välissä ehdi palautua riittävästi, alkaa kuormittuminen kasautua, ja se voi pahimmillaan johtaa vakavaan uupumustilaan.

Äärimmäisen tärkeän palautumisteeman lisäksi on ilo nähdä myös varsinaiseen työn tekemiseen liittyviä vinkkejä: Kännyparkki kokoushuoneen ovella on näppärä keino vähentää kokouksen aikaisia häiriöitä. Yhdessä kuvassa kännykkä jopa heitettiin kuvainnollisesti kokonaan roskiin! Yövuoron nimikoitu kännykkä taas selkiyttää yhteydenpitoa molempiin suuntiin.

Oma suosikkini on niin sanottu Kanban-taulu, jossa työtehtävät jaetaan fyysisillä lapuilla esimerkiksi kolmeen luokkaan: tekemättä, kesken ja tehty. Taulun avulla on helppo yhdellä silmäyksellä seurata missä vaiheessa kukin tehtävä on.

Näitä ja monia muita ideoita hoitotyön sujuvoittamiseksi käsittelemme tiistaina 7.5. lähi- ja perushoitajien webinaarissa, Aivotyö hoitajan arjessa. Tervetuloa kuulolle!

Kiitos kaikille kuvakilpailuun osallistuneille! Myös arvonta on suoritettu ja voittajille ilmoitettu. Onnea voittajille!

#SuPerAivot-kuvia Instagramista