28.4.2021

Kansainvälinen työturvallisuuspäivä: Terveellinen ja turvallinen työympäristö kuuluu kaikille

Kansainvälistä työturvallisuuspäivää vietetään vuosittain 28. huhtikuuta. Teemapäivän tarkoituksena on muistaa työssään menehtyneitä tai terveytensä menettäneitä työntekijöitä ja muistuttaa työturvallisuuden ja -terveyden merkityksestä.

Työterveyskulttuurin tulisi joka puolella maailmaa olla sellainen, että se kunnioittaa yksilön oikeuttaa turvalliseen ja terveelliseen työympäristöön.

Suomessa työnantajalla on velvollisuus järjestää työ sekä fyysinen ja psyykkinen työympäristö työntekijälle turvalliseksi ja terveelliseksi. Toiminta perustuu riskien arviointiin. Vaaratekijät tulee poistaa tai minimoida, jotta työntekijöiden terveys ja turvallisuus ei vaarannu. 

Jokainen työntekijä on velvollinen noudattamaan työpaikan turvallisuusohjeita ja ottamaan huomioon vaaratekijät. Havaituista puutteista tulee ilmoittaa omalle esimiehelle ja työsuojeluvaltuutetulle.

Koronapandemia ja työturvallisuus

Koronapandemian hoitamisessa SuPer on vaatinut riittävästi ja riittävän tehokkaita suojavarusteita sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja varhaiskasvatukseen. SuPer on vaatinut, että vanhustenhoidossa tulee käytössä olla vähintään FFP2-luokan kasvomaskit kirurgisten maskien sijaan. Asiakkailla on oikeus turvalliseen hoitoon ja työntekijöillä turvallisiin työoloihin. Haasteet varusteiden saatavuudessa eivät oikeuta työturvallisuuslainsäädännön rikkomiseen.

Vuoden 2020 loppuun mennessä koronaan oli sairastunut lähes 1 500 lähi- ja perushoitajaa. Kun hoitaja sairastuu työssään koronaan, on se todettava ammattitaudiksi. Tammikuun loppuun 2021 mennessä Tapaturma-asiain korvauslautakunta oli käsitellyt kaikkiaan 206 tapausta, joista 167 hyväksyttiin ammattitautina. Tartuntojen suuri määrä kertoo siitä, etteivät suojavarusteet ole olleet riittävän tehokkaita.

SuPerin koronarokotuskannanotot:

SuPerin Paavola 23.4.
THL:n uusittu rokotusjärjestys unohtaa sote-alan ja varhaiskasvatuksen henkilöstön »

SuPerin edustajisto 22.4.
Rokotusten alueellinen kohdentaminen ei saa viivästyttää hoitoalan ammattilaisten rokotuksia »

SuPerin Paavola 19.4.
Kotihoidon ja varhaiskasvatuksen henkilöstö rokotettava pikaisesti »

Lue myös:

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n Maailman työturvallisuus- ja terveyspäivää on vietetty vuodesta 2003, jotta epäterveellisten ja vaarallisten työolojen riskit maailman laajuisesti tulisivat yleisemmin tunnetuiksi.