25.11.2020

Kuntekon parhaat kehittämisteot palkittiin − Tutustu innostaviin tekoihin

Kuntekon työryhmä
Päätösseminaarissa kukitettiin Kuntekon järjestäjätiimi. Kuvassa vasemmalla projektipäällikkö Minna Lyhty, jonka superilaiset tuntevat SuPer-lehden toimittajana sekä ohjelmapäällikkö Anna-Mari Jaanu (2. oik.), jonka ääni on tuttu Kuntatyö 2.0 -podcastista. Kuva: Vesa Laitinen.

Kunta-alan kehittämisohjelma Kunteko päättyy vuoden lopussa. Virtuaalisessa loppuseminaarissa 25. marraskuuta palkittiin kunta-alan innostavimmat kehittämisteot. Tapahtumassa käytiin läpi koko ohjelmakauden kaari ja kohokohdat. Työn tulevaisuuteen katsottiin futuristi Perttu Pölösen johdolla:

Jos minäkuvasi rakentuisikin osaamisen ja taitojen varaan, eikä työnimikkeen mukaan, millä sanalla kuvailisit itseäsi?

Loppuseminaari huipentui palkintojen jakoon, jossa kunniaa sai kaiken kaikkiaan 34 kehittämistekoa. Palkintokriteerinä on tuloksellinen ja rohkea kehittämistyö, jota ovat tehneet yhdessä johtajat, esimiehet, työntekijät ja mahdollisesti jopa asiakkaat. Palkittavat teot on valittu noin sadasta kehittämisteosta, jotka on ilmoitettu vuonna 2020 Kuntekon Tekojen tori -verkkosivustolle.

Alla on muutama esimerkki sosiaali- ja terveysalalta sekä opetus- ja kasvatusalalta:

Ylöjärven kotihoitoa myös etäpalveluna

Osa kotihoidon käynneistä tehdään Ylöjärvellä VideoVisit-puheluna. Puheluiden avulla seurataan asiakkaan vointia, lääkkeiden ottoa ja ruokailua. Etäkäynnit tehdään aina sovittuna aikana ja käynnille sovitaan ennakkoon tehtävät. Jos asiakas ei kykene selviytymään etänä sovituista toimista, hänen luokseen lähetetään hoitaja. VideoVisit mahdollistaa myös omaisyhteyden.

Superilainen lähihoitaja Petra Palento on työskennellyt Ylöjärven kotihoidossa vajaan vuoden ajan. Pääsääntöisesti hän tekee tavallisia asiakaskäyntejä, välillä etähoitoa. Palennon mukaan soitot ovat työssä mielekästä vaihtelua.

− Asiakkaat ovat hyvin ymmärtäneet uuden palvelumuodon ja suhtautuneet siihen positiivisesti. Jos asiakkaan fyysinen käynti olisi hyvin lyhyt ja asiakas on omatoiminen, mieluummin soitetaan, Palento kertoo.

Riihimäen senioripuistoilu ja robotiikkaopetus

Riihimäen kaupungin päivätoiminnan palvelut siirtyivät puistoon koronapandemian vuoksi. Senioripuistoilu palkittiin sote-ryhmän innovatiivisena tekona.

− Olen erittäin hyvällä mielellä siitä, kuinka päivätoimintapalveluiden porukka on ollut valppaana. He reagoivat ketterästi koronahaasteeseen, käänsivät sen voitoksi ja loivat jotain uutta. Senioripuistoiluissa virkistystä, kuntoutusta, yksinäisyyden peittoamista ja naapurustoon tutustumista toteutettiin rollaattorimatkan päässä senioreiden omasta kodista ja oltiin turvallisesti ”ihan pihalla”. Tällä tiellä jatketaan myös ensi vuonna, palveluesimies Janne Yrjölä kertoo Riihimäen kaupungin tiedotteessa.

Toisena innostavana tekona Riihimäeltä palkittiin robotiikkaopetus opetuksen ja kasvatuksen ryhmästä. Robotiikkaa opiskellaan tällä hetkellä aina päiväkodista oppilaitosten toisen asteen opintoihin asti.

Kunteko palkitsi myös muun muassa Haminan ja Kontiolahden varhaiskasvatuksen palvelut, suunterveyden edistäminen Porissa ja Jyväskylän kaupungin liikennevalomalli, jossa potilaat luokiteltiin hoitoisuuden mukaan potilaskarttaan. Katso Kuntekon sivuilta kaikki palkitut kehittämisteot.

Kunta- ja maakunta-alan työelämän kehittämisohjelma Kunteko 2020 on KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan työntekijäjärjestöjen yhteinen ohjelma. Sen tavoitteena on edistää tuottavuutta, tuloksellisuutta ja työelämän laatua. Lue lisää Kunteko 2020 -hankkeesta.

Katso videot YouTubessa