12.4.2019

Lähihoitaja Laura Väisänen on ravitsemuksen asiantuntija

Lähihoitaja Laura VäisänenLähihoitaja Laura Väisänen edustaa kotihoitoa Kuopion kaupungin ravitsemuksen kehittämistyöryhmässä. Ryhmässä jaetaan tietoa alueen hoitotyön ammattilaisille. Työryhmään voivat osallistua myös opiskelijat. Aktiivisen hoitotyön ammattilaiset kehittävät yhdessä uusia tapoja lisätä ravitsemistietoutta ja -käytäntöjä.

− Ravitsemus vaikuttaa sekä aivoterveyteen että fyysiseen toimintakykyyn. Erityisesti vanhoilla ihmisillä alkaa helposti negatiivinen kierre, jos ruoka ei maistu, niin uni vähenee ja paino tippuu, Laura sanoo.

Viime viikolla Kuopiossa järjestettiin omaisten teemailta ”Kuinka edistän omaa ja läheisteni terveyttä ravitsemuksella”. Lauran lisäksi luennoimassa oli Pohjois-Savon Muistiluotsin ravitsemusterapeutti Tarja Puustinen. Kummallakin oli oma näkökulmansa teemaan, joka herätti runsaasti kysymyksiä.

− Omaiset kyselivät, miten lääkkeet ja makuaistin muuttuminen vaikuttavat ruokahaluun. Ja toisaalta kysymyksiä tuli julkisuudessa esillä olleista dieeteistä ja esimerkiksi siitä, kuinka monta kananmunaa voi syödä, jotta se ei vaikuttaisi kolesteroli arvojen nousuun.  

Sairaalasta kotihoitoon 

Laura valmistui lähihoitajaksi yhdeksän vuotta sitten ja työskenteli ensin Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) gastroenterologian kirurgisella osastolla. Neljän vuoden jälkeen hän siirtyi kotihoitoon, koska sai sieltä vakituisen työpaikan.  

− Työssäni parasta ovat asiakkaat. Teen työtäni sydämellä.  

Aikaansaavana hoitajana Laura on valittu ravitsemuksen vastuuhenkilöksi. KYS antoi hyvän pohjan ravitsemustiedosta. Osastolla oli potilaita, joiden ravitsemuksesta huolehtiminen oli erityisen tarkkaa työtä. 

Ravitsemuksen kehittämistyöryhmä on tuottanut myös tulosta. Lauran mukaan on nähtävissä, että asiakkaiden ravitsemustila on parantunut. Kotihoidossa pyritään seuraamaan asiakkaan ruokailua ja pitämään myös omaiset ajan tasalla ruokailuista sekä ravitsemuksesta.   

Vapaa-aikanaan Laura on myös vieraillut oppilaitoksissa, koska hän on huolestunut työntekijöiden saatavuudesta ja siitä millaisen kuvan julkisuus on antanut kotihoidosta. Hän suosittelee työpaikkaansa varauksetta, sillä siellä on hyvä tiimi ja esimies.

− Kotihoitoon kannattaa ainakin käydä tutustumassa! Varsinkin lähihoitajille kotihoito on todella hyvä ja monipuolinen työpaikka, Laura kehottaa. Viime keikalta mukaan tarttui kaksi uutta työntekijää Kuopion kotihoitoon.

Lähihoitaja Laura Väisänen omaisten teemaillassa Kuopiossa.
Lähihoitaja Laura Väisänen kertoi ravitsemuksesta 1.4.2019 omaisten teemaillassa Leväsen palvelukeskuksessa Kuopiossa. Kuva: Tarja Puustinen.