17.9.2021

Maailman potilasturvallisuuden päivä 17.9. – Potilas- ja asiakasturvallisuus on keskeinen osa hoidon laatua

Tänä vuonna päivän teemana on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus.

Potilas- ja asiakasturvallisuus on koko hoitotyön perusta ja keskeinen osa hoidon laatua. Maailman potilasturvallisuuden päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta asiakas- ja potilasturvallisuudesta. Tämän vuoden teemana on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus.

Suomalaiset synnyttäjät ja vastasyntyneet ovat Euroopan kärkisijoilla turvallisuudessa. SuPer korostaa, että äidit ja perheet tarvitsevat alkuvaiheessa usein tietoa sekä läsnäoloa ja aikaa toipua synnytyksen ja raskauden rasituksista. Tähän työhön soveltuvat hyvin lähihoitajat, jotka ovat suorittaneet lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan.  

Lue myös SuPerin mielipidekirjoitus potilasturvallisuudesta


Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus järjestää "Onko lottovoitto synnyttää Suomessa" -webinaarin verkossa 17.9. klo 12–15. Webinaarissa aiheina ovat muun muassa turvallinen synnytys ja päihdeongelmaisten odottavien ja vauvaperheiden kuntoutus. Lisätietoa webinaarista löydät täältä

Somessa keskustelua käydään aihetunnisteilla WorldPatientSafetyDay, #AsiakasJaPotilasturvallisuuspäivä ja #OnkoLottovoittoSynnyttääSuomessa. Osallistu keskusteluun! Tapahtuman löydät myös Facebookista

Päivän teemaväri on oranssi, joka Suomessa symboloi asiakas- ja potilasturvallisuuden keskeistä roolia yhdenvertaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saavuttamiseksi. Päivää Suomessa koordinoiva Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus toivoo mahdollisimman monen tahon juhlistavan päivää valaisemalla rakennuksia – kuten sairaaloita, kaupungintaloja sekä erilaisia maamerkkejä – oranssilla valaistuksella.

Viime vuonna oranssilla valaistuja kohteita oli useissa kaupungeissa eri puolilla Suomea. SuPer osallistuu rakennuksen valaisemiseen myös tänä vuonna.

WHO:n Maailman potilasturvallisuuden päivää vietetään nyt kolmatta kertaa. Suomessa päivän toteutuksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö ja sitä koordinoi Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus.