19.11.2018

Mielenterveysviikko 18.-25.11.2018

Mielenterveysviikko nostaa esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja, tuo esille epäkohtia, tekee parannusehdotuksia ja vaikuttaa asenteisiin. Mielenterveysviikkoa on vietetty jo vuodesta 1974.

Aihe on meille superilaisille tärkeä

Superilaiset kohtaavat päivittäin noin miljoona suomalaista: lapsia, nuoria, työikäisiä ja vanhuksia. Mielenterveysongelmat näkyvät kaikilla elämänkaaren alueilla, jonka myötä mielenterveystyötä tehdään tuhansissa kohtaamisissa päivittäin. Kotihoidon asiakkaana voi olla yksinäisyyden myötä masentuneita vanhuksia sekä ilman avohoitokontaktia olevia psykiatrisesti sairaita asiakkaita, joille päivän ainoa sosiaalinen kontakti on kotiin tuleva hoitaja.

Työntekijöitä on oltava riittävästi

Lähi- ja perushoitaja tarvitsee perusvalmiudet mielenterveys- ja päihdehäiriöiden ennaltaehkäisyyn, tunnistamiseen ja hoitoon sekä omahoidon tukemiseen työskentelypaikasta riippumatta. Koko sosiaali-, terveydenhuolto- ja kasvatusalalla tehtävä mielenterveystyö vaatii riittävästi koulutusta työntekijöille tähän työhön. Työntekijöitä on myös oltava riittävästi, jotta ihmistä voidaan hoitaa kokonaisuutena. 

Lue lisää: SuPer mielenterveys- ja päihdetyössä

Hoitaja isolla sydämellä

Alkusyksystä kysyimme Radio Novan kuuntelijoilta, missä olet kohdannut superhoitajan. Alla olevat sitaatit ovat kuuntelijoilta:

"Kun äitini teki itsemurhan ja minun täytyi hänet tunnistaa, oli kriisiryhmässä nainen joka tuki minua koko ajan. Hän kysyi miten voin ja haluanko lähteä hänen kanssaan sairaalaan, koska olin aika shokissa kaikesta tapahtuneesta… Hän rauhoitteli minua ja puhui kanssani illan tapahtumista. Ilman häntä en olisi varmasti selvinnyt siitä tilanteesta. Hän oli oikea ihminen työhönsä, ja hoiti osansa kyllä todella hyvin!"

"Reilu kymmenen vuotta sitten yritin lääkkeillä itsemurhaa. Nenämahaletkussa maatessani vieressäni oli hoitaja pitäen kädestäni kiinni ja sanoi minulle: "Ei ollut sinun aikasi lähteä. Ole siitä onnellinen". Olin silloin lähes 40-vuotias. Marraskuun alussa täytän 50. Muistan tuon illan ja yön kuin eilisen. Kiitos hänelle sanoista ja hoitamisesta. Elän, olen olemassa."

"Poikani vierellä. Itsemurhayritys… Näin tämän superhoitajan, kun itse pääsin poikaa katsomaan. Hän oli hoitaja isolla sydämellä."

 

Mielenterveysviikon teema on Mun elämä, hyvä elämä.