19.3.2024

Minna Canthin ja tasa-arvon päivä 19.3. – Tasa-arvon eteen tulee tehdä työtä

Tasa-arvolain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä, edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä.

Tasa-arvolaki tuli voimaan 1.1.1987. Samana päivänä perustettiin myös Tasa-arvovaltuutetun toimisto. Alusta saakka tasa-arvovaltuutettua ovat työllistäneet työelämään liittyvät kysymykset, kuten syrjintäepäilyt työhönotossa tai palkkauksessa, määräaikaiset työsuhteet ja raskauteen ja vanhempainvapaaseen liittyvät ongelmat.

Työnantajalla on velvollisuus edistää tasa-arvoa muun muassa mahdollistamalla naisten ja miesten hakeutuminen ja sijoittuminen eri tehtäviin sekä edistämällä molempien sukupuolten yhtäläisiä urakehitysmahdollisuuksia.

Tasa-arvosuunnitelma on tehtävä, jos työnantajan palveluksessa työskentelee vähintään 30 työntekijää. Suunnitelman tekemisestä vastaa työnantaja, mutta henkilöstön edustajat ovat mukana sen laatimisessa ja päivittämisessä. Hyvin laadittu tasa-arvosuunnitelma on konkreettinen väline työelämän tasa-arvon edistämiseen.

Tasapuolisesta kohtelusta tarkemmin SuPerin verkkosivuilta

Lisää aiheesta tasa-arvovaltuutetun verkkosivulta


Minna Canth tasa-arvon edistäjänä

Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka elämäntyö on vaikuttanut suuresti Suomen tasa-arvoasioiden kehittämiseen.

Canth raivasi tietä naisille useilla alueilla: hän oli ensimmäinen suomenkielinen lehtinainen, suomenkielisen koulutuksen pioneeri ja menestynyt liikenainen. Canth julkaisi myös kymmenen näytelmää, novelleja ja kertomuksia.

Canth ja tasa-arvo saivat vakiintuneen liputuspäivänsä vuonna 2007, jolloin Canthista tuli kahdeksas suomalainen merkkihenkilö ja ensimmäinen nainen, joka on saanut oman liputuspäivän.