17.2.2017

Sosiaalihuollon ammattihenkilön tulee rekisteröityä Suosikkiin 31.12.2017 mennessä – Lue Suosikki-rekisteröinnin kysymyksiä vastauksineen

Sosiaalihuollon ammattihenkilöt rekisteröidään jatkossa Valviran Suosikki-ammattihenkilörekisteriin. Sosiaalihuollon ammattihenkilöitä ovat lähihoitajat, kodinhoitajat ja kehitysvammaistenhoitajat samoin kuin sosiaalityöntekijät, sosionomit ja geronomit.

Sosiaalihuollon ammattihenkilön on rekisteröidyttävä Suosikkiin 31.12.2017 mennessä. Rekisteröinnille tulee varata käsittelyaikaa kuusi kuukautta, joten hakemuksen pitää olla Valvirassa viimeistään 30.6.2017.

Liittoon on tullut runsaasti kysymyksiä Suosikki-rekisteristä ja siihen rekisteröitymisestä. Alta löytyvien yleisimpien kysymysten lisäksi lisätietoa löydät Valviran verkkosivuilta » sekä mm. askel askeleelta -hakemusohjeet Valviran ylläpitämältä Facebook-sivulta »Yleisimmät kysymykset vastauksineen:

 

Kysymys: Olen lähihoitaja ja minun pitäisi rekisteröityä Suosikkiin, sosiaalihuollon ammattihenkilörekisteriin. Miten rekisteröidyn?

Vastaus: Valviran verkkosivuilta täältä » löydät hyvät ohjeet.

Jo Terhikki-rekisterissä olevan rekisteröityminen Suosikkiin maksaa 40 euroa. Maksu on verovähennyskelpoinen.


Kysymys: Työpaikalla jaettiin Valviran lähettämät Suosikki-rekisteriin liittyvät kaavakkeet, jotka kaikkien lähihoitajien tulee täyttää ja lähettää. En saanut työnantajalta vastausta siihen, kuuluuko perushoitajien/apuhoitajien täyttää kyseinen kaavake. Olen itse ollut ammatissa yli 30 vuotta.

Vastaus: Perus- ja apuhoitajat eivät voi rekisteröityä Suosikki-rekisteriin, koska he ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Suosikki-rekisteri on puolestaan sosiaalihuollon ammattihenkilöille tarkoitettu rekisteri. Lähihoitaja on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö. Lähihoitajien lisäksi Suosikkiin voivat nimikesuojattuina rekisteröityä kodinhoitajat ja kehitysvammaisten hoitajat.


Kysymys: Onko niin, että jos työskentelee sijaisena ja ei ole vielä Suosikki-rekisterissä, niin palkasta vähennetään 1 % niin kauan, kunnes lähihoitaja löytyy kyseisestä rekisteristä?

Vastaus: Työnantaja ei voi siirtymäaikana pienentää palkkaa sen vuoksi että ei ole Suosikki-rekisterissä. Tutkintotodistuksen tai Terhikki-rekisteröinnin tulee riittää.

 

Kysymys: Onko niin, että koulun todistus valmistumisesta ei riitä, vaan pitää olla Valviran todistus Suosikki-rekisteristä, että saa oikean palkkaluokan palkkaa?

Vastaus: Suosikki-rekisteröinnissä on siirtymäaikaa vuoden 2017 loppuun saakka. Sitä ennen työnantaja ei voi vaatia rekisteröintiä Suosikkiin. Tutkintotodistuksen tulee riittää. 1.3.2016 jälkeen valmistuvat lähihoitajat rekisteröityvät Suosikkiin ja Terhikkiin oppilaitoksissa yhteishakemuksella valmistumisvaiheessa.

 

Kysymys: Työpaikkani on sairaala ja teen keikkaa palvelutalossa. Pitääkö minun rekisteröityä Suosikkiin?

Vastaus: Rekisteröinti tulee tehdä, jos työskentelee sosiaalihuollossa. Siirtymäaika on 31.12.2017 saakka. 

Valviran verkkosivuilta löytyy hyvät ohjeet rekisteröintiä varten. Hakemus tulee tehdä itse, tiedot eivät siirry automaattisesti Terhikki-rekisteristä.

Lue tarkemmin:

http://www.valvira.fi/sosiaalihuolto/sosiaalihuollon-ammattioikeudet

http://www.valvira.fi/sosiaalihuolto/sosiaalihuollon-ammattioikeudet/hakemusohjeet

http://www.valvira.fi/valvira/maksut


Kysymys: Olen töissä päiväkodissa ja mietin pitääkö minun rekisteröityä Suosikkiin. Olen jo Terhikki-rekisterissä.

Vastaus: Varhaiskasvatus on ilmeisesti jäämässä sote-ratkaisussa peruskuntiin opetustoimen alaisuuteen. Varhaiskasvatuksen lähihoitajille SuPer suosittelee rekisteröitymistä Suosikkiin. Rekisteröitymisestä voi olla hyötyä tulevaisuudessa laajempien työmahdollisuuksien vuoksi. Lastenhoitajat ja lähihoitajat ovat myös Terhikki-rekisterissä. Huom! Rekisteröinti tulee tehdä tutkinnon mukaan, ei tehtävänimikkeen. Lastenohjaajat ja päivähoitajat eivät voi rekisteröityä Suosikki-rekisteriin.


Kysymys: Olen perushoitaja. Työnantajani kertoi minulle, että uuden sosiaalihuollon ammattihenkilölain tultua voimaan en olisi enää pätevä toimimaan lähihoitajan toimessa. Hän käski minun suorittaa lähihoitajatutkinnon. Mitä teen?

Vastaus: Työnantajasi on tehnyt virheellisen tulkinnan uudesta laista. Olet edelleen kelpoinen toiminaan lähihoitajan tehtävässä/toimessa. Lain mukaan nimikesuojatun ammattihenkilön tehtävissä voi toimia muukin henkilö, jolla on tehtävien kannalta riittävä koulutus, kokemus ja ammattitaito. Nuo edellä mainitut sinulla on perushoitajana jatkossakin. Et voi kuitenkaan käyttää nimikesuojattua lähihoitajan ammattinimikettä. Perushoitajana käytät omaa ammattinimikettäsi. Kehota työnantajaasi tarkastamaan asia esim. Valviran verkkosivuilta.


Lähihoitaja on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö

Terveydenhuolto, Terhikki

• Nimikesuojaus ilman rekisteröintiä

• Kanta-palvelut edellyttävät rekisteröintiä

• Lähihoitajan lisäksi perus- ja apuhoitajat, mielenterveys- ja mielisairaanhoitajat, jalkojenhoitajat, hammashoitajat, lastenhoitajat, kuntohoitajat ja lääkintävahtimestari-sairaankuljettajat

Sosiaalihuolto, Suosikki

• Oikeus käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä rekisteröinnin perusteella

• Rekisteröityminen ei mahdollista Kanta-palveluita

• Lähihoitajan lisäksi myös kodinhoitajat ja kehitysvammaistenhoitajat

• Terhikkiin rekisteröityneet voivat työskennellä sosiaalipalveluissa omalla ammattinimikkeellään (lähihoitajat rekisteröidyttyään Suosikkiin)