12.12.2016

Ajankohtaista sotessa

Hallituksen sote-mallille löytyy myös toimiva vaihtoehto. Sote-uudistus on mahdollista tehdä myös onnistuneesti, mutta se edellyttää suurten ja toimivien kuntayhtymien varaan rakennettavaa toimintamallia. Näistä kunnilla on runsaasti kokemusta. Suurten kuntayhtymien tehokkuudesta on myös tutkittua näyttöä kustannussäästöjen osalta.

Tutustu SuPerin SOTE-malliin täällä »​​

SuPer julkisti soten ”pelastuspaketin” ammattiosastojen puheenjohtajien neuvottelupäivillä 6. syyskuuta 2017.
Katso soten ”pelastuspaketti” tästä »

SuPerin ammattiosastojen puheenjohtajien neuvottelupäivien esitykseen voit tutustua tästä »

Tutustu SuPerin SOTE-mallin vaiheisiin täältä »

SuPerin julkaisuja koskien sote-uudistusta

9.11.2016
Tiedote

SuPerin puheenjohtaja Paavola: Pienipalkkaiset naiset eivät saa joutua sote-uudistuksen maksajiksi

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on jättänyt lausuntonsa sote- ja maakuntauudistuksesta. Uudistus kurittaa rankasti naisvaltaisia hoiva- ja hoitoaloja. Maakunta- ja sote-lait yhdistettynä laajaan vaalinnanvapauteen tulevat lisäämään työttömiä sote-sektorilla ja heikentämään palvelutasoa nykyisestä. Yksityisellä sektorilla työsuhteiden ehdot ovat julkista sektoria heikommat. Tämä tulee vähentämään kotimaista kysyntää ja lisäämään vuokra-asuntojen tarvetta ja valtion asumistukimenoja. SuPerin mukaan lakiesityksen käsittely on pysäytettävä eduskunnassa odottamaan lopullisia lakiesityksiä valinnanvapauden toteuttamisesta. Lue lisää »


18.10.2016
Tiedote

KT Kuntatyönantajien ja kunnallisten pääsopijajärjestöjen kannanotto: Henkilöstö mukaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön

Maakunnissa valmistellaan nykyisten sote-toimijoiden eli kuntien ja kuntayhtymien toimesta organisaatiouudistuksia, joiden tavoitteena on taata alueen asukkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Osana näitä ratkaisuja toimijat valmistelevat myös henkilöstön asemaan vaikuttavia päätöksiä.
Lue lisää »


16.6.2016
Tiedote

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola: Hallituksen sote-mallille löytyy myös toimiva vaihtoehto

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola haluaa sote-uudistuksen onnistuvan, mutta epäilee pian esitettävän uudistusmallin toimivuutta. - Sote-uudistus on mahdollista tehdä myös onnistuneesti, mutta se edellyttää suurten ja toimivien kuntayhtymien varaan rakennettavaa toimintamallia. Näistä kunnilla on runsaasti kokemusta. Suurten kuntayhtymien tehokkuudesta on myös tutkittua näyttöä kustannussäästöjen osalta,Paavola sanoo.  SuPer on lähestynyt asiassa päättäjiä avoimella kirjeellä.
Lue lisää »


16.6.2016

AVOIN KIRJE PÄÄTTÄJILLE: Hallituksen sote-mallille löytyy myös toimiva vaihtoehto

Sote-uudistus on mahdollista tehdä myös onnistuneesti, mutta se edellyttää suurten ja toimivien kuntayhtymien varaan rakennettavaa toimintamallia. Näistä kunnilla on runsaasti kokemusta ja suurten kuntayhtymien tehokkuudesta on lisäksi myös tutkittua näyttöä kustannussäästöjen osalta.
Lue lisää »


30.6.2016
Tiedote

Sote-uudistuksen säästötoimia ei saa toteuttaa hoitohenkilöstöä vähentämällä

Hallituksen 29.6. esittelemän lakiluonnoksen mukaan kaikki julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnille vuoden 2019 alusta. SuPer vaatii, että kolmen miljardin säästöjä ei saa toteuttaa vähentämällä hoitohenkilöstöä. Lähi- ja perushoitajat hoitavat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia. Säästöjä ei voida toteuttaa heikentämällä esimerkiksi vanhusten, lasten tai vammaisten hoitoa... Lue lisää »


22.6.2016
Kolumni

SuPerin omat superviikot jatkuvat

Viikkoa 23 kesäkuun alussa sanottiin superviikoksi – ja sitähän se olikin. Työmarkkinaosapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen kilpailukykysopimuksessa. Se on raskas työntekijöille, yhtään enempää ei enää työntekijöiden hoidettavaksi voi tulla. Nyt maan hallituksen on pidettävä ne lupaukset, jotka se antoi. Sopimushan tarkoittaa sitä, että molemmat osapuolet pitävät, mitä lupaavat. Kun nämä asiat saadaan kohdalleen, voidaan taas palata normaaliin päiväjärjestykseen... Lue lisää »


16.6.2016
Tiedote

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola: Hallituksen sote-mallille löytyy myös toimiva vaihtoehto

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola haluaa sote-uudistuksen onnistuvan, mutta epäilee pian esitettävän uudistusmallin toimivuutta. - Sote-uudistus on mahdollista tehdä myös onnistuneesti, mutta se edellyttää suurten ja toimivien kuntayhtymien varaan rakennettavaa toimintamallia. Näistä kunnilla on runsaasti kokemusta. Suurten kuntayhtymien tehokkuudesta on myös tutkittua näyttöä kustannussäästöjen osalta,Paavola sanoo. SuPer on lähestynyt asiassa päättäjiä avoimella kirjeellä... Lue lisää »


16.6.2016
Avoin kirje

AVOIN KIRJE PÄÄTTÄJILLE: Hallituksen sote-mallille löytyy myös toimiva vaihtoehto

Sote-uudistus on mahdollista tehdä myös onnistuneesti, mutta se edellyttää suurten ja toimivien kuntayhtymien varaan rakennettavaa toimintamallia. Näistä kunnilla on runsaasti kokemusta ja suurten kuntayhtymien tehokkuudesta on lisäksi myös tutkittua näyttöä kustannussäästöjen osalta... Lue lisää »


14.4.2016
Blogi

Sote-uudistuksessa juna on asemalla, mutta oikeaa raidetta vielä etsitään

Sote-uudistusta on yritetty tehdä Suomessa nyt reilut 10 vuotta. Johtavat poliitikot ovat aina olleet hyvin innoissaan ja varmoja uudistuksen onnistumisesta. Sama linja näytti olevan nykyisilläkin ministereillä tuoreimmassa tiedotustilaisuudessa. Siinä ministerit vakuuttelivat toisilleen ja kuulijoilleen sitä, että töitä on paljon tehty ja sote-juna seisoo nyt asemalla. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola totesi myös tämän saman yleisradion aamu-TV lähetyksessä lisämaininnalla, että ”sote-juna on kyllä asemalla, mutta väärällä raiteella”... Lue lisää »


12.4.2016
Esitys

SuPerin kehittämisjohtaja Jussi Salo selvittää sote-uudistuksen tämän hetkistä tilannetta esityksessään Sote-uudistuksen tilanne: Uusia linjauksia, kysymyksiä ja vastauksia.

Tutustu esitykseen: Sote-uudistuksen tilanne: Uusia linjauksia, kysymyksiä ja vastauksia (10.4.2016)

 

 

 


7.4.2016

Silja Paavola pääluottamusmiesten neuvottelupäivillä: Edunvalvojilta vaaditaan nyt kovuutta

SuPerin pääluottamusmiesten kaksipäiväiset neuvottelupäivät alkoivat torstaina 7.4. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola avasi puheensa ottamalla kantaa keskiviikkona julkistettuihin sote-uudistuksen linjauksiin... Lue lisää »


7.4.2016
Tiedote

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola: Sotejuna seisoo asemalla, mutta väärällä raiteella

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan sote-sektorin rahoituksesta. Maakuntia on liikaa eikä rahoituspohja ole riittävä. Myös sote-palvelujen laaja avaaminen kilpailulle saattaa uhata kansalaisten yhdenvertaisuutta, palvelujen saatavuutta ja laatua sekä henkilöstön asemaa. Sote on edennyt yritysten asia edellä. Kansalainen on jäänyt yksityisten toimijoiden etujen ajamisen jalkoihin. Uhkana on myös, että uudistuksessa maakunnille siirtyviä muita palveluja rahoitetaan ensisijaisesti ja sote jää heikoille... Lue lisää »


6.4.2016

Hallitus kertoi sote-uudistuksen etenemisestä

Hallitus valmistelee sote-palvelujen järjestämislakia, jossa vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta 18 maakunnalle. Palvelut voi tuottaa julkinen tai yksityinen tuottaja tai kolmas sektori. Hallitus mahdollistaa lakiin monituottajamallin. Sote-uudistus on tarkoitus saada voimaan 1.1.2019. Maakunnille ei tule verotusoikeutta ainakaan nykyisen vaalikauden aikana... Lue lisää »


15.3.2016

Väliraportti asiakkaan valinnanvapaudesta julkistettiin

Asiakkaan valinnanvapautta ja monikanavarahoituksen yksinkertaistamista selvittävä ryhmä luovutti väliraporttinsa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle tänään, 15. maaliskuuta. Ryhmän puheenjohtaja on professori Mats Brommels... Lue lisää »


3.3.2016
Esitys

SuPer on jo vuosia esittänyt sote-mallia, joka rakentuisi viiden suuren kuntayhtymäpohjaisen alueen varaan. Esityksessä Näin turvataan sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen parhaimmaksi ratkaisuksi SuPer näkee 18 maakunnan ja 5 sote-alueen varaan rakentuvan mallin.

Näin turvataan sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen -esitys on toimitettu päähallituspuolueille. SuPerin puheenjohtaja on lisäksi 3.3. esitellyt mallia sote-selvitystyöryhmän puheenjohtajalle Tuomas Pöystille.

Tutustu esitykseen: Näin turvataan sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen (27.2.2016)

 

 

 


2015

30.12.2015
Kolumni

Puheenjohtajan nettikolumni: Jälleen on kulunut vuosi

Vuosi vaihtuu ja kuluneesta vuodesta voidaan todeta sen olleen hyvin vaiherikas ja neuvottelusektorilla jotenkin epävakaa. Paljon on yritetty, mutta valmista ei ole tullut. SuPer on ollut monessa mukana tehden todella paljon lausuntoja koskien sosiaali- ja terveydenhoitoa, varhaiskasvatusta ja ammatillista koulutusta. Nämä lausunnot ovat liittyneet ammatilliseen edunvalvontaan. Sopimusedunvalvontaa ovat saaneet niin yksilöt, suuremmat ryhmät kuin kaikki superilaiset... Lue lisää »


8.12.2016

Edustajisto kokoontui 26.–27.11. – tutustu kokouksen päätöksiin

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoi kokouksen alussa työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutilanteesta, uuden keskusjärjestön selvityshankkeesta ja maan hallituksen suunnitelmista pienentää henkilöstömitoitusta vanhustenhoidossa. Ylimääräinen edustajisto kokoontuu 27.5. keskustelemaan mahdollisen uuden keskusjärjestön tulevaisuudesta ja SuPerin kannasta asiaan. Silja Paavola esitti puheessaan myös huolensa jäsenkunnan jaksamisesta... Lue lisää »


8.12.2015

Sote-kysymyksiä vastauksineen julkaistu jäsensivuilla

SuPer seuraa ja vaikuttaa aktiivisesti sote-uudistuksessa. Haluamme tarjota jäsenille lisätietoa mistä sote-uudistuksessa on kyse ja miten se vaikuttaa superilaisten työhön. SuPerin jäsensivuilta (edellyttää kirjautumista) löydät sote-kysymyksiä vastauksineen.
Kannattaa tutustua!... Lue lisää »


12.11.2015

Tunnelmia SuPerin Työmarkkinapäiviltä 12.–13.11.

Silja Paavola kertoi avauspuheenvuorossaan sote-uudistuksen, koulutuspolitiikan, palkkapolitiikan ja henkilöstömitoituksen haasteista. Lisäksi työmarkkinakeskusjärjestöt jatkavat neuvotteluja korvaavista toimista hallituksen säästötoimille. Paavola on huolissaan hallituksen suunnittelemista pakkolaeista ja siitä, kuinka ne vaikuttavat työmarkkinoiden neuvottelutoimintaan... Lue lisää »


9.11.2015
Tiedote

SuPerin puheenjohtaja Paavola: Sosiaalipalveluja kehitettävä tasavertaisesti terveydenhuoltopalvelujen kanssa

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa, että sote-uudistus ei saa painottua terveydenhuoltopalveluihin, vaan myös sosiaalipalvelujen kehittämisen on oltava yhtä vahvasti mukana. Uudistuksen onnistumisen kannalta on keskeistä kuinka onnistutaan peruspalvelujen turvaamisessa. Paavola pitää tärkeänä, että myös uudistuksen jälkeen palvelut tuottaa pääasiassa julkinen sektori ja yksityinen sekä kolmas sektori täydentävät sitä. Laatu- ja kustannusvertailujen on oltava avoimia ja valvonnan aukotonta... Lue lisää »


2.9.2015

Puheenjohtajien neuvottelupäivien 2.–3.9. satoa

SuPerin puheenjohtajien neuvottelupäivät kokoaa kaksipäiväiseen tilaisuuteen tänä syksynä noin 160 superilaista. Päivien aikana kuullaan ajankohtaista asiaa mm. sote-uudistuksesta. Tilaisuuden avasi SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola... Lue lisää »