4.1.2018

Tipaton-kampanja muistuttaa tissuttelun terveyshaitoista

Pari pulloa olutta päivittäin tekee yli 700 olutpulloa vuodessa, ja lasi viiniä päivässä tekee 52 pulloa viiniä vuoden aikana. Tissuttelu vaikuttaa terveyteen, vaikka käyttömäärät olisivat niin pieniä, että varsinaista humalaa ei tule.

Alkoholi muun muassa nostaa verenpainetta, haittaa yöunta, heikentää muistia ja vanhentaa ihoa.

– Nykyisin ei enää puhuta turvallisen käytön rajasta. Syöpäriski suurenee ja aivoille aiheutuu vahinkoa jo ihan tavallisessa käytössä, YTHS:n johtajaylilääkäri Jarmo Kantonen sanoo.

Tissuttelu haittaa elämää kokonaisvaltaisesti.

– Esimerkiksi parisuhteessa voi käydä niin, että se osapuoli, joka ei käytä alkoholia säännöllisesti, joutuu elämään hönössä olevan kanssa vuosia.

Alkoholista kertyy myös kaloreita – usein vaivihkaa. Pikkupullossa keskiolutta on 130 kaloria, pullossa siideriä 180 kaloria ja neljässä senttilitrassa viinaa 100 kaloria. Mitä väkevämpi ja makeampi juoma, sitä enemmän kaloreita.

– Myös tissutellessa alkoholisairauksien riski on koko ajan olemassa. Rankka juominen taas altistaa tapaturmille, ja alkoholimyrkytykseen kuolee Suomessa yksi ihminen lähes joka päivä, Kantonen kertoo.
 Lue lisää Tipaton-kampanjasta verkkosivuilla www.tipaton.fi sekä Facebookissa https://www.facebook.com/tipaton/.

Osallistu keskusteluun somessa tunnuksilla #aikapaljon #ganskamycket #tipaton.
Facebookissa voi myös osallistua Tipaton-haasteeseen: https://www.facebook.com/events/2066501720235971/

Tipaton kampanjassa ovat mukana: Ehyt ry, Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma, Ehkäisevät Päihdetyön Järjestöverkosto, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.