11.8.2021

Työterveyslaitos: Erityisesti sote-alalla on tärkeää tukea työntekijöiden jaksamista koronatilanteen pitkittyessä

Ennen kuin suomalaisten rokotekattavuus on riittävällä tasolla, työpaikkojen kannattaa edistää maltilla paluuta tulevaisuuteen. Työterveyslaitos suosittelee keskittymään alkusyksystä riskinarvioinnin päivittämiseen ja ylläpitämään suojautumistoimenpiteitä. Etä- ja läsnätyön pelisäännöt tulee sopia työpaikoilla terveysturvallisuus edellä ja työntekijöitä kuunnellen. Erityisesti sote-alalla on tärkeää tukea työntekijöiden jaksamista koronatilanteen pitkittyessä.  

–  Yleisesti rohkaisemme työpaikkoja ottamaan koronaexit-suunnitelmissa aikalisän. Paluussa tulevaisuuteen tulee edelleen edetä riskinarviointien kautta. Näkisin, että etätyötä kannattaa vielä jatkaa monissa organisaatioissa ja läsnätyössä on muistettava pitää kiinni sovituista suojautumistoimenpiteistä, pääjohtaja Antti Koivula kertoo Työterveyslaitoksen tiedotteessa.

– On tärkeää hyödyntää kaikki suojautumisen keinot, eikä mikään niistä yksinään ratkaise tilannetta. Kannustamme suomalaisia ottamaan molemmat rokotukset, käymään koronatesteissä sekä noudattamaan suosituksia turvaväleistä, kasvomaskista ja hygieniasta, Antti Koivula sanoo.

Jaksaminen ja henkilöstöpula sote-alalla

Huoli sosiaali- ja terveysalan henkilöstön riittävyydestä on pahentunut kesän aikana, ja hoitojonojen purku tulee olemaan vaikeaa.

– On tärkeää, että erityisesti sote-alalla otetaan käyttöön tutkitusti toimivia keinoja, joilla tuetaan työssäjaksamista. Jokaisella työpaikalla tulisi miettiä, miten vahvistaa työn voimavaratekijöitä, löytää tapoja palautua ja vähentää työn kuormittavuutta. Suuri merkitys on myös sillä, miten paljon yhteiskunnassa osoitetaan arvostusta sote-työntekijöille, sanoo Hyppäys digiin -yksikön johtaja Päivi Husman.

Jaksamisen ongelmat olivat näkyvissä jo syksyllä 2020, kun 22 500 sote-ammattilaista vastasi Työterveyslaitoksen Mitä kuuluu? -kyselytutkimukseen. Voimakkaimmin korona on kuormittanut nuoria työntekijöitä sekä niitä ammattiryhmiä, jotka ovat tekemisissä taudin kanssa: sairaanhoitajia, lähi- ja perushoitajia sekä laboratorio- ja röntgenhoitajia.

Lähde: Työterveyslaitoksen tiedote 11.8.2021