1.7.2019

Työtuomioistuin: vaatteiden vaihto ei syö ruokatauon pituutta

Jos kuntatyönantaja edellyttää vaatteiden vaihtoa ruokatauolle lähtiessä, voi työntekijä vaihtaa vaatteensa työajalla. Näin työntekijät, joiden ruokataukoa ei lueta työaikaan, saavat pitää täyden ruokatauon poistuessaan työpaikan ulkopuolelle.

Työtuomioistuimen päätös tuli riita-asiaan Sastamalan kaupungin suuhygienistien, fysioterapeuttien ja kuntohoitajien työasun vaihtamisesta lepoaikana. Heidän puolen tunnin pituista ruokataukoa ei lueta työaikaan, mutta he joutuvat vaihtamaan työasunsa omiin vaatteisiinsa poistuessaan 30 minuutin mittaisen lepoajan aikana työpaikan alueelta. Työntekijät eivät voi tämän takia heti lepotauon alettua esteettömästi poistua työpaikalta eivätkä saa siten käyttää lepoaikaa kokonaan omiin tarkoituksiinsa.

Päätöksen myötä heidän ei enää tarvitse nipistää aikaa ruokatauosta vaatteiden vaihtoon. Näin olleen kulku pukeutumistilojen ja työyksikön välillä vaatteiden vaihtoineen ei kuulu päivittäiseen 30 minuutin lepoaikaan.

Kantajina jutussa ovat olleet Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry, Kunta-alan koulutettu Hoitohenkilöstö KoHo ry ja Julkisen alan unioni JAU ry. Koska kyseessä on yhteinen tuomio, palkansaajaliitot antavat vielä yhteiset ohjeet tuomion jatkotoimenpiteistä.

– Päätös on työntekijöiden kannalta erinomainen. Muutoksia työpaikoille ei tule välittömästi, vaan päätöksen soveltamisesta järjestöt sopivat yhdessä. Toistaiseksi vastaaviin ongelmiin saa apua luottamusmieheltä ja SuPerin toimistolta, kuten tähänkin asti, SuPerin lakimies Riitta Saarikoski sanoo.