21.12.2016

SuPer-tarina: Vanhustyö on kutsumusammatti

Sastamalaisessa palveluasumisyksikössä asukkaiden aamu voi alkaa muiden aamuaskareiden lomassa vaikkapa saunalla.

- Meillä tosi moni tykkää käydä aamulla saunassa. Se on infrapunasauna, ja asukkaita miellyttää se, kun ei tarvitse pelätä kuumaa kiuasta, kertoo palveluasumisyksikössä työskentelevä lähihoitaja Janette Hanhineva.

Janeten aamu alkaa raportilla edellisen yön tapahtumista. Esimieskin on paikalla ja kyselee kuulumiset kaikilta hoitajilta. Hoitajat käyvät läpi tulevan päivän tapahtumia, joita tässä palveluasumisyksikössä järjestetään usein. Asukkaiden kanssa käydään katsomassa monenlaisia esityksiä, tai sitten esiintyjät, usein laulajat, saapuvat asukkaiden luo. Lounas syödään aina yhdessä porukalla. Iltapäivästä asukkaille on tarjolla bingoa tai ulkoilua, osa taas haluaa mennä päivälevolle. Päivät rakentuvat asukkaiden ehdoilla.

Vanhuksille järjestettävät tapahtumat ja toiminta ilahduttaa myös työntekijöitä. Janeten mieleen on erityisesti jäänyt yhdessä asukkaiden kanssa järjestetty elokuvailta. Asukkaat saivat itse valita lempielokuvansa vanhojen suomalaisten klassikoiden joukosta, ja illan elokuvaksi valikoitui Hilja - maitotyttö.

- Elokuva heijastettiin valkokankaalle ja kaikille jaettiin popkornia ja mehua. Oli ihanaa nähdä kuinka he olivat niin innoissaan siitä, että pääsevät ihan valkokankaalta katsomaan elokuvaa.

Vanhustyö oli selvä valinta

Vanhusten parissa lähihoitajana työskentelevälle Janetelle hoitoala oli selvä valinta jo yläasteella. Silloin Janette pääsi tutustumaan koulun TET-viikolla Valkeakosken vuodeosastolle. Kokemus oli niin hyvä, että toinenkin TET-jakso meni samalla osastolla, ja lopulta Janette ryhtyi miettimään yhdessä koulun opinto-ohjaajan kanssa, voisiko hoitoala olla oikea valinta tuleviin opintoihin. Nyt hoitotyötä on takana jo kuusi vuotta, ja työ vanhusten parissa on yhä osoittautunut palkitsevaksi:

- Vanhustyö kattaa niin paljon. Asiakkaat ovat iältään, toimintakyvyltään ja sairauksiltaan hyvin erilaisia, joten työssä myös näkee paljon erilaisia asioita. Tätä työtä tekevillä on halu työskennellä vanhusten kanssa, se on kutsumusammatti.

Omatoimisuus kannustaa ja virkistää

Yhteinen elokuvailta viihdyttää ja virkistää
Yhteinen elokuvailta tuo hyvää mieltä

Ennen nykyistä työpaikkaansa Janette työskenteli muutaman vuoden kuntoutusosastolla. Siellä hän pääsi käytännössä näkemään omatoimisuuden merkityksen asiakkaille. Arjen pienetkin asiat voivat antaa vanhukselle uutta puhtia ja virkeän mielen, kun kaikkeen ei tarvitsekaan toisen apua. Siksi Janette korostaa omatoimisuutta myös nykyisessä työssään:

- Tässä työssä helposti ryhtyy tekemään asioita muiden puolesta, mutta pitäisi antaa mahdollisuus ainakin yrittää ja kannustaa kokeilemaan. Esimerkiksi leivät tuodaan asukkaille monesti valmiiksi voideltuina, mutta jos annat vanhukselle veitsen ja voinapin, ja hän näkee että hän pystyy leivän voiteluun itse, se antaa tsemppiä niin hoitajalle kuin asiakkaallekin. Näitä voisi pitää pieninä tai merkityksettöminä asioina, mutta se antaa vanhukselle tosi paljon, kun huomaa että asioita voi tehdä myös itse.

Vaativa työ vaatii oikeanlaisen koulutuksen ja ammattitaitoisen esimiehen

Lähihoitajan työ vaatii tekijältään paljon, eikä kiitos välttämättä näy kuun päätteeksi palkkakuitissa. Silloin, kun työ kivistää niin kroppaa kuin pääkoppaakin, tarvitaan työpaikan tukea. Siihen, kuinka rankkaa työ lopulta on, on suuri vaikutus esimiehellä ja työilmapiirillä. Janeten työpaikalla asioista keskustellaan avoimesti:

- Jos joskus onkin rankka päivä, saan hyvän tuen muista työkavereista ja esimiehistä. Yksi tärkeimmistä asioista on, että esimies huomioi ja pitää meistä huolta. Häneltä voi ja uskaltaa aina kysyä, jos tarve tulee, Janette kertoo.

Työhyvinvointia tukee myös autonominen työvuorosuunnittelu, joka mahdollistaa työvuorojen suunnittelun yhdessä työporukan kanssa. Jokaisen työntekijän perhe-elämä, harrastukset ja vapaa-aika pyritään huomioimaan niin, että jokainen saa mahdollisuuden suunnitella aikaa työn ulkopuolellakin. Henkilökunnalle tarjotaan myös mahdollisuutta lisäkoulutukseen. Kaikki hoitajat ovat saaneet käydä lääkehoidon ja kinestetiikan koulutuksen, sekä kinestetiikan syventävän koulutuksen. Kinestetiikan koulutus antoi hoitajille uusia toimintamalleja ja vinkkejä fyysisen kuorman keventämiseen, minkä hyöty näkyy suoraan käytännön hoitotyössä.

Kutsumusammatissaan toimiva Janette näkee itsensä vanhustyön parissa vuosikymmentenkin päästä. Kun työ antaa takaisin, sitä jaksaa tehdä mielellään:

- Pyrin miettimään työn hyviä puolia; kun aamulla tulet töihin ja toivotat asukkaille hyvät huomenet ja saat hyvät huomenet takaisin.  Jo pelkästään se, että näkee kun vanhukset voi hyvin ja on iloisia ja tyytyväisiä, antaa tsemppiä työhön.


SuPer-tarinat kertovat superilaisista henkilöistä, aiheista ja ilmiöistä. Lähihoitaja Janette on tuttu kasvo myös SuPerin uusituilla Liity jäseneksi -sivuilla. Käy tutustumassa uusittuihin sivuihin täällä!