10.1.2022

Nyt on vaikuttamisen paikka

Tammikuun aluevaaleissa valitaan lähivuosien todelliset sote-päättäjät. Jos sinua kiinnostaa, millaiset ovat tulevaisuuden sote- ja pelastuspalvelut sinulle ja läheisillesi ja millaisissa työolosuhteissa näiden alojen ammattilaiset jatkossa työskentelevät, palveluihin ja työolosuhteisiin voi vielä vaikuttaa.

Eri puolueiden ja puolueita edustavien ehdokkaiden vaalityö on käynnistynyt, vaikka kovin voimakkaasti se ei mediassa ja katukuvassa vielä tammikuun alkupäivinä näy. Koronapandemia syö valitettavasti vaalikampanjoita, ja tutut vaalimakkarat ja muut kansalaisten äänestysintoa nostattavat houkuttimet saattavat jäädä vain etäisiksi unelmiksi.

Demokratiassa ja vapaissa vaaleissa hyvä puoli on siinä, että aina löydetään tulevaisuuden päätöksentekijät. Hyvinvointialueilla valituiksi tulevat päättäjät saavat kansalaisilta suuren päätösvallan. Tulevat päättäjät ratkovat kutistuvien rahasäkkien äärellä sitä, miten alueelle myönnetyt soten ja pelastustoimen rahat jaetaan eli missä sijaitsevat hyvinvointialueen sotekeskukset, paloasemat ja muut palvelupisteet.

He ratkaisevat myös, mitä palveluja tuotetaan julkisen ja mitä yksityisen sektorin toimijoiden avulla. Lainsäädännössä on hyvinvointialueille annettu hyvin suuri valta päättää kansalaisille merkittävistä palveluista. Tulevilla ratkaisuilla on suuri merkitys myös näillä aloilla työskentelevien työntekijöiden palvelusuhteiden ehtoihin. Siksi äänestämisellä on väliä.

SuPerin vaalisivuilla on tarkemmin avattu teemoja, jotka jokaisen tulevan hyvinvointialueen päättäjän on hyvä toiminnassaan ja päätöksenteossaan ottaa huomioon. Panostamalla näihin asioihin pystymme säilyttämään hyvinvointivaltion lupaamat palvelut jokaiselle palveluja tarvitsevalle kansalaiselle asuinpaikasta riippumatta ja tuottamaan palvelut henkilöstöä kunnioittavalla ja arvostavalla tavalla. Sotessa keskiössä on aina oltava ihmiset eli asiakkaat ja heille palveluja tuottava henkilöstö.

Käytä ääntäsi ja vaikuta.

Jussi Salo
kehittämisjohtaja

 

    Kommentit

    Lähetä kommentti