11.9.2017

Sote-hoitajasopimus tavoitteena, mutta ei hinnalla millä hyvänsä

Viikonloppuna uutisoitiin, että SuPer ja Tehy ovat keskustelleet kuntapuolella omasta sote-työehtosopimuksen mahdollisuudesta. Uutinen pullahti ilmoille, kun sisarjärjestön puheenjohtajaehdokkaat olivat kiertueellaan tuoneet asian esille. Puheenjohtajaehdokkaat ovat varmasti kaikki oman sopimuksen kannattajia. Sehän on ollut yhtä haluttua kuin maakuntamalli. Sopimuksia syntyy kuitenkin neuvotellen, maltilla ja järjellä, ei hötkyillen. Neuvotteluissa on arvioitava kokonaisuutta.

Nyt kuntapuolella oleva työehtosopimus KVTES on joka tapauksessa muutoksessa, kun sopimuskausi päättyy tammikuun lopussa. Silloin saatetaan tietää, millaiseen maailmaan sopimusta tehdään.

SuPerin jäsenten kannalta täytyy katsoa, miten sote päätetään järjestää kokonaisuutena. Miten maakunta tulee tuottamaan sote-palvelut? Tuottaako se ne kuntayhtymänä, yhtiöittämällä ja/tai ostamalla yksityiseltä toimijalta? Miten toiminnot järjestetään, on ydinasia sille, kuka neuvottelee.

Nyt tiedetään varmasti, että kuntaan jää muun muassa varhaiskasvatus ja koulutus. Näillä sektoreilla työskentelee superilaisia. Ja siellä on tuttu KVTES. Mitä tulee siirtymään maakuntaan, on suurin kysymys. Jos kaikki siirtyisivät maakuntaan, neuvottelujärjestö KoHona olisimme eittämättä suurin toimija ja oma sopimus olisi ehdoton. Onhan nytkin lääkäreillä ja opettajilla sekä tekniikalla omat sopimukset. Ei siis mikään mahdoton tai uusi juttu. Se tiedetään, että tulee mikä malli tahansa, sairaalamaailma jää ns. maakuntaan. Terveysasemien kohtalosta onkin jo vaikeampi sanoa.

Terveydenhoidontoiminnoissa sairaanhoitajat ovat suurin hoitajaryhmä. Sosiaalipuolen tulevaisuus eli vanhuksien, vammaisten, päihde- ja mielenterveyspotilaiden hoidon tuottajat ovat aivan avoinna ja juuri näillä sektoreilla työskentelevistä suurin osa on superilaisia. Tämä on ydinkysymys. Se määrittää millaista työehtosopimusjärjestelmää on järkevä lähteä hakemaan. Katsotaan siis syksyn aikana, millaiseen päätökseen tulemme. Tavoitteenahan on, että uusi on parempi kuin edellinen.

Terveisin, Silja

Kommentit

Lähetä kommentti