21.12.2018

Turvallisuudentunne vahvistuu, kun tuntee olevansa arvokas yhteiskunnassa

Joulu herkistää minut joka vuosi ja saa pohtimaan elämän perusasioita. On onni saada tehdä työtä, jolla on merkitystä. Teen tätä työtä siksi, että haluan olla rakentamassa turvallista ja terveellistä työelämää ja yhteiskuntaa, jossa kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Se työ ei koskaan lopu ja tuntuu, että haasteet vain kasvavat vuosi vuodelta.

Voimakkain joulumuistoni on isäni kuolema jouluaattona 1999. Vaikka siitä on kohta 20 vuotta, se saa yhä kyyneleet silmiini. Isäni kuoli vakavaan sairauteen, jossa ihminen todella ”riisutaan”. Sain kuitenkin surun keskellä maailman suurimman lahjan: isäni uskon siihen, että kerran vielä kohdataan.

Saattohoidossa näkyy koko elämän merkityksellisyys. Osalle ihmisistä saattohoito on kaukainen asia, pelottavakin. Vasta kun se sattuu oman läheisen kohdalle, saattohoidon merkitys avautuu. Minulle se avasi uuden maailman, jossa huomasin, miten kaikella elämässä on aidosti merkitystä. Jokaisella hetkellä ihmisen elämässä on merkitystä, myös niillä viimeisillä päivillä ja viikoilla, jopa viimeisillä minuuteilla. Ihminen elää viimeiseen hengenvetoon asti. Elämä ei pääty siihen, kun siirrytään saattohoitoon. Elämä jatkuu loppuun asti.

Jokaisen elämä on yksilöllinen matka, niin myös kuolemakin. Kaikilla tulisi olla mahdollisuus mahdollisimman hyvään kuolemaan, jossa kivut ja pelot eivät hallitse olemista. Saattohoitoa tulisi myös kehittää niin, että sinne suunnataan riittävästi koulutettua hoitohenkilökuntaa. Kuolevan ihmisen kohtaaminen vaatii hoitajalta ammattitaitoa ja tietysti empatiakykyä ja herkkyyttä ihmisten kohtaamiseen. Se edellyttää myös, ettei kuolema pelota. Elämän realiteetit on pystyttävä kohtaamaan tasapainoisesti. Hoitajia tulisi myös olla riittävästi, jotta kuoleva voidaan kohdata hänelle parhaiten sopivalla tavalla. Kohtaamista ei voi suorittaa tai toteuttaa nopeutetusti. Myöskään robotit eivät voi korvata siinä ihmistä.

Saattohoito kuuluu osana vanhustenhoitoon. Täytyy muistaa, että saattohoidossa on myös työikäisiä, nuoria ja lapsia. Yhteistä sote-sektorin haasteelle on, että kansalaisen ihmisarvon tulisi säilyä työnantajien tai valtion rahapulasta riippumatta. Ihmisarvo ei voi olla riippuvainen taloussuhdanteista.

Nyt puhutaan paljon yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta ja sen vahvistamiseen suunnataan voimavaroja. On erittäin tärkeää, että kansalaisten ei tarvitse pelätä vanhuutta tai sairastamista. Pitää voida luottaa siihen, että itse saa ja läheiset saavat hyvää hoitoa. Turvallisuuteen kuuluu, että tuntee olevansa arvokas yhteiskunnassa. Turvallisuudentunne rakentuu monista palasista, joita ei saa pitää itsestään selvinä vaan niitä täytyy rakentaa ja vahvistaa jatkuvasti.

Olen mukana rakentamassa turvallisuutta myös tulevana vuonna.

Hyvää ja turvallista joulua

Sari Tirronen, KTM
tiedotuspäällikkö

Kommentit

Lähetä kommentti