5.6.2015

Vain kaksi kättä, sydän ja pää harteilla

”Päättäjien pitäisi tulla katsomaan miten paljon eri-ikäisiä lapsia sullotaan pieniin tiloihin, joissa on pääsääntöisesti 2 silmäparia pitämässä lapsia elossa.”

Pyyntö on peräisin 2013 julkaistun jäsenselvityksemme tuloksista. Se on lastenhoitotyötä tekevän ammattilaisen kuvaus päiväkodin arjesta. Se on osa selviytymistarinaa. Lapsia hoitavien kasvattajien on venyttävä kaikille tarvitseville. Lapsille se on selviytymistä ja sopeutumista.

Vain kaksi kättä -tapahtuma 10.6. Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa on hätähuuto lasten, tulevaisuutemme puolesta. Lapset tarvitsevat kohtaamista, tukea vuorovaikutukseen, lapset tarvitsevat aikuista, jolla on taitoa, sydäntä ja kädet ottamaan syliin. Käsiä, joilla silittää ja koskettaa rauhallisesti. Kuinka voimme esimerkillä näyttää rauhallisen kosketuksen ja vuorovaikutuksen mallia, kun jo nyt lapsiryhmissä on kiire?

Jos ryhmässä on 20 lasta, päivittäin on 190 erilaista ihmissuhdekontaktia lasten välillä. Kun lapsia lisätään ryhmään viisi, kontaktien määrä nousee jo kolmeen sataan. Viiden lapsen lisäys ryhmään lisää 110 ihmissuhdekokemusta! Ja pienet ihmiset eivät ole vielä kehityksensä puolesta vaiheessa, jossa voisimme odottaa heidän selviävän moisesta kuormituksesta.

Päinvastoin, usein syntyy väärinymmärryksiä, koska he ovat lapsia ja vasta opettelevat muiden kanssa toimimista. Jos hoitajat eivät ehdi reagoimaan, pätee vahvimman laki, valitettavasti. Kiusaaminen lisääntyy, siihen puuttumaan pystyvien hoitajien määrän pysyessä samana. Miten hoitajat ehtisivät reagoimaan, kun nyt jo on päiviä, kun ei vain ehdi joka paikkaan, jokaiseen tilanteeseen? Ja lapsia ollaan nyt aikeissa lisätä ryhmiin. Millaiseen yhdessä toimimiseen lapsemme kasvavat ja oppivat tulevissa ryhmissä? Eivät ainakaan toista kunnioittavaan ja arvostavaan, ajattelua ja käyttäytymistä opettavaan.

Jos 24 lapsen ryhmät toteutuvat, hoitajien lohduttavia sylejä on tarjolla edelleen kolme. Rauhoittavia, kosketusta tarjoavia käsiä kuusi. Kolme aikuista päätä on selvittelemässä satoja ihmissuhdekokemuksia. Hoitotyötä tekevän aikuisen sydämiä on vain kolme, jotka tulevat murtumaan suunnitteilla olevan liukuhihnahoidon myötä. Osaavan hoitajan taitoja, päätä, sydäntä ja käsiä tarvitaan. Ne eivät tule riittämään jokaiselle 24 lapselle jatkossa. Täytyy muistaa, että kolme hoitajaa on läsnä ryhmässä vain muutamia tunteja päivästä yhtä aikaa, kun päiväkoti on avoinna esimerkiksi klo 6.30-17.

Yhteiskunnan sivistyksen tärkein mittari on, kuinka se pitää heikoimmistaan huolta (John Rawls).

Nyt voimme tuoda mielipiteemme päivähoitoon kohdistuvia leikkauksia ja ryhmäkoon kasvattamista vastaan julki. Sinä voit tehdä jotain ja vaikuttaa asiaan. Tule 10.6. klo 18 Rautatientorille Helsingissä tai rinnakkaistapahtumiin Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa. Anna sen näkyä, mitä sydämesi tuntee, pääsi ajattele ja kätesi tekevät.
 

    Kommentit

    Lähetä kommentti