7.4.2014

Vastavuoroisuus hukassa

Moni kokee arvostuksen puutetta, jopa turvattomuutta ja tarpeettomuutta. Suuri työttömyys aiheuttaa tätä, mutta myös se, kuinka työntekijät kokevat työelämän.

Osallistuin viime viikolla Paras työpaikka +50-tilaisuuteen, jossa palkittiin ikäystävällisiä työpaikkoja. Tilaisuudessa oli puhujana muun muassa työministeri Lauri Ihalainen, jonka sanoma oli hyvin selkeä: suomalainen työelämä on kriisissä ja muutoksessa. Moni kokee arvostuksen puutetta, jopa turvattomuutta ja tarpeettomuutta. Suuri työttömyys aiheuttaa tätä, mutta myös se, kuinka työntekijät kokevat työelämän. Kun antaa kaikkensa ja sitoutuu, on lupa odottaa myös työnantajalta hyvää kohtelua, Ihalainen viestitti. Vastavuoroisuus on hukassa tämän päivän työelämässä. 
 
Ammattiliitossa yli kymmenen vuotta vaikuttaneena ja työelämän nykytilanteesta hyvinkin perillä olevana ministerin viesti oli kuitenkin myös minulle pysäyttävä. Turvattomuuden kokemus on jo todella merkittävästi hyvinvointiin vaikuttava asia. Turvallisuus on ihmisen perustarve, eikä siitä saa tinkiä. Jokaisella on myös oikeus tuntea itsensä tarpeelliseksi. Ministeri Ihalainen muistutti, että työ on monelle kiinnittymisen paikka, ei vain rahanansaitsemiskeino. Joka tapauksessa vietämme suuren osan ajastamme työssä.
 
Ihalainen puhui myös ikääntyneiden arvostuksesta työyhteisöissä ja siitä, kuinka ikääntynyt työntekijä on organisaatiolle rikkaus eikä kustannustekijä. Onkin kummallista, että yli viisikymppisistä halutaan ensimmäisenä päästä eroon. Heillä on osaamista ja elämänkokemusta. Myös nuoret ovat tärkeä voimavara työelämässä, mutta tarvitaan myös kokemusta ja hiljaisen tiedon siirtäjiä.
 
Monelle ikääntyminen alkaa olla pelottava asia. Uutta työtä ei välttämättä reippaasti yli viisikymppisenä saa, jos yhteiskunnan arvot eivät merkittävästi muutu. Kuitenkin työuria tulisi pidentää. Vanhustenhoito on retuperällä ja tulee olemaankin, jos vanhusten arvostus ei kasva. Elämme yhteiskunnassa, jossa nuoruutta ja riippumattomuutta ihannoidaan. Kun riittävän pitkälle katsotaan tätäkin trendiä, on onneksi muutosten aika. Seuraavaksi on vuorossa ihminen ja vastuu omasta ja muiden hyvinvoinnista – niin työyhteisöissä kuin muuallakin.
 
Sari Tirronen
Tiedotuspäällikkö, KTM
 
 
Paras työpaikka +50-kilpailun (Aller Media Oy) voittajat:

Speed Oy, Helsinki
Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Kajaani
Espoon seurakuntayhtymä, Espoo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

    Kommentit

    Lähetä kommentti