SuPer-jäsenen sosiaalisen median ohjeet

SuPerin sähköinen viestintä tarjoaa sekä hyödyllistä tietoa että superilaista someilua. Tule mukaan vahvistamaan superilaista me-henkeä! Seuraa SuPerin viestejä, tykkää, kommentoi ja jaa niitä eteenpäin.

SuPer Facebookissa  facebook.com/superliitto

SuPerin Facebook-päivityksiä voit seurata liiton verkkosivuilla, vaikka et itse olisi kirjautunut palveluun. Päivityksissä liitto ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin ja mukana on usein myös nettilinkki, josta löytyy lisää tietoa. SuPerilla on Facebookissa lisäksi julkinen SuPer-nuorten ryhmä sekä suljetut ryhmät SuPer-Opoille ja SuPerin ammattiosastojen puheenjohtajille.

SuPer Instagramissa - Kerro se kuvin!  instagram.com/superliitto

Instagramin avulla SuPerin monipuolisesta toiminnasta on mahdollista kertoa kuvien avulla. SuPerin tili on kaikille avoin, eli voit seurata ja kommentoida sekä tykätä julkaisuista vapaasti. Voidaksesi tykätä tai kommentoida, sinun pitää kuitenkin avata itsellesi oma tili älypuhelimeen tai tablettiisi. Myös @superlehti_super sekä @supernuoret löytyvät Instagramista!

SuPer Twitterissä - Lyhyesti ja ytimekkäästi  twitter.com/superliitto

Twitterissä ei turhia rupatella vaan mennään suoraan asiaan. Se on kätevä työkalu, jolla voi vinkata superilaisia esimerkiksi liiton tai ammattiosastojen verkkosivuille lukemaan uusin julkaisu. Twiitissä on usein myös linkki, joka vie asian ytimeen. Näitä linkkejä voit twiitata edelleen ja jakaa näin tärkeänä pitämääsi tietoa omille seuraajillesi. Jos haluat osallistua keskusteluun, sinun pitää luoda itsellesi oma tili. Alkamalla SuPerin seuraajaksi saat liiton viestit itsellesi

Kun osallistut SuPerin tai ammattiosaston järjestämiin tilaisuuksiin, tempauksiin, toritapahtumiin tai keksit superkamujesi kanssa jotain superkivaa, voit kertoa siitä Instagramissa tai Twitterissä käyttämällä asiasanaa #superliitto. Samalla hakusanalla löydät myös kaikkien muiden lisäämät SuPer -kuvat. Kun lisäät tunnisteeseen vielä #lähihoitaja tai #perushoitaja, niin kerrot kenen oma liitto SuPer on.

Somessa keskustelet kuin virtuaalisessa kahvipöydässä

Sosiaalinen media on vuoropuhelua muiden käyttäjien ja sivujen ylläpitäjien kanssa. Some-käyttäytymiseen pätevät monesti samat säännöt kuin normaaliin, ystävälliseen keskusteluun. Vaikka somessa sinua saattavat seurata lähinnä lähimmät ystäväsi, on se myös kanava tuhansille muille, jotka voivat nähdä viestit ja kuvat, joita nettiin lataat. Siksi on hyvä pitää mielessä muutamia somesääntöjä:

• Keskustele ja kommentoi hyvässä hengessä. Somessa viestintä on vastavuoroista, se on kuin virtuaalinen kahvipöytä. Jos tekee mieli kritisoida, tee se rakentavasti ja asiallisesti. Hyvät perustelut voittaa aina suutuspäissään kirjoitetut purkaukset.

• Älä luovuta henkilökohtaisia tietoja.  Somessa tieto voi levitä nopeasti ja joutua yhteyksiin, joihin et sitä halua. Mieti, mitä kaikkea haluat (tai et halua!) ventovieraidenkin sinusta tietävän. Tarkista some-tiliesi yksityisyysasetukset ja määritä ne haluamallesi tasolle.

• Muista myös kaverin yksityisyys. Vaikka kyseessä olisi tuttu, täytyy kaikilta asianomaisilta silti aina pyytää lupa somessa julkaisuun. Haluaisitko itsestäsi samanlaisen kuvan, kommentin tai kertomuksen nettiin?

• Varovasti valokuvien kanssa. Jos kuvaat SuPerin jäsenistöä, varmista aina kaikilta kuvattavilta, että kuvan voi julkaista sosiaalisessa mediassa. Vaikka kuvaus tapahtuisikin julkisella paikalla, jossa kuvaaminen on pääsääntöisesti sallittua, kuvia ei saa julkaista ilman lupaa yksityisyydensuojan vuoksi. Superilaisena on hyvä muistaa, että liittoon kuuluminen on yksityistä tietoa, eikä sitä saa muiden puolesta julkaista ilman lupaa.

• Erota faktat ja mielipiteet. Somessa asioita esitetään usein kärjistetysti, ja siellä on helppo ilmaista mielipiteitä. Netissä julkaistut sisällöt eivät aina välttämättä perustu faktoihin. Väärä tieto leviää somessa helposti ja lähdekritiikki on tärkeää. Muista tämä myös omissa julkaisuissasi.

Lähihoitajana somessa

• Vaitiolovelvollisuus sitoo myös somessa.  Ethän koskaan kirjoita potilaistasi tai asiakkaistasi nimillä tai siten, että heidät voi tunnistaa. Salassapito koskee kaikkia salassa pidettäviä tietoja riippumatta siitä, miten tai mihin ne on tallennettu tai millä tavalla tieto on saatu (kirjallisesti, suullisesti tai havainnoimalla).

• Somessa ei kannata ratkoa työyhteisön ongelmia. Oman työpaikan haukkuminen, esimiehen kärkäs arvostelu ja nurinat nuivista työtovereista on syytä jättää somessa väliin. Työntekijää sitoo lojaliteettivelvollisuus työnantajaa kohtaan, eikä luottamusta rikkovia, paikkansapitämättömiä tai salassa pidettäviä tietoja saa levittää. Sen sijaan asia kannattaa nostaa esille suoraan esimiehen kanssa ja hyvässä hengessä.

• Saatat tahtomattasi edustaa työpaikkaasi. Vaikka olisit somessa yksityishenkilönä, joku voi katsoa työpaikkaasi liittyvät päivitykset työpaikan kannanotoiksi, vaikka ne olisi tehty suljetussa ryhmässä. Työpaikan omilla sivuilla kannattaa julkaista vain yleistä tietoa. Mieti siis tarkkaan, millaisissa yhteyksissä ja mitä sisältöä julkaiset.

..Mutta ei se aina ole niin vakavaa! Pidä järki päässä ja kunnioita muita, niin somettelu onnistuu varmasti ilman ongelmia. Kannattaa kokeilla!