8.6.2017 | SuPer-lehti tien päällä

Näkymättömyys vaarantaa terveyden

Sosiaalinen näkymättömyys on sitä, että vaikka ihminen on paikalla, muut eivät syystä tai toisesta näe ja koe häntä läsnä olevana.  Maailmanhistoriassa orjien ja palvelijoiden läsnäolo on usein ollut tässä mielessä näkymätöntä: vaikka he ovat olleet paikalla, he eivät ole olleet osa paikallaolijoiden joukkoa. Ihmiset ovat puhuneet heidän ohitseen ja lävitseen kuin heitä ei olisikaan.

Tove Janssonin tarttuu persoonan katoamisen teemaan kertomuksessaan Näkymätön lapsi. Ninni, tarinan lapsi, on muuttunut näkymättömäksi sen vuoksi, että hänen kasvattajatätinsä kohtelee häntä ivallisesti ja kylmästi. Ninniä ei kohdella Ninninä: tädin suhtautuminen tyttöön ei perustu siihen millainen tyttö on, vaan siihen millainen täti itse on. Vain kaulassa olevan hopeakellon kilinästä muut tietävät, missä Ninni milloinkin liikkuu.

Jari Pirhonen käsittelee tätä samaa näkymättömyyden muotoa tuoreessa gerontologian väitöksessään. Nuoren Ninnin tilalla on kahdeksankymppinen Martti, josta uhkaa tulla näkymätön hänen muuttaessaan palvelutaloon. Ninnin kohtalo toistuu: Martin kohtelu ei lähde siitä millainen hän itse on, vaan siitä millainen hoitopaikka on. Ikänsä moottoripyöräilyä harrastanut entinen veturimies alkaa muuttua Martista hoidettavaksi vanhukseksi ja vähitellen potilaaksi.

Aiheesta lisää kesäkuun SuPer-lehdessä.

Lue myös:

Ratkaisu lähihoitajien ikuisuusongelmaan

Kaksoistutkinto on mainio valinta

Suomalainen lähihoitaja dementiakodin johtajana Lontoossa

 

Kuvitus Salla Pyykölä

Kommentit

Hannele Mäkeläinen 12.06.2017 20:55:49
Juuri näin,hyvä.Ihminen on ihminen persoonana kehdosta hautaan ja ketään ei saa unohtaa.Sehän se vasta sairastuttaa.Suvaitevaisuutta tarvittaisiin enemmän ja inhimillistä kohtaamista.Parasta tuossa väikkärissä oli kommentti:Luin lyhyen version,että pitäisi pitää tupaantuliaiset uuteen kotiin tulleelle,joka oli minusta todella hieno idea.Se on hyvin vanha perinne:Muistan lapsuuskodissani vieraskirjan,johon oli kirjoitettu ensikäynnillä:Oli ilo käydä kauniissa,uudessa kodissanne jne... Kohtaamattomuus varsinkin lapsenhoidossa sairastuttaa todella pahasti,jos ei siihen puututa ajoissa.Mustanpedagogiikkka:Alice Millerhän on kirjoittanut siitä,miten kauaskantoiset seuraukset lapseen sillä voi olla.Näkymättömän lapsen voimattomuus aikuisen väärän vallankäytön seurauksena.Siitä löytyy esimerkkejä maailmanhistoriassa.Tämä näkymättömyys taas tuo kouluihin tämän kiusaamis-dialemman.Kiva-koulu-hankehan on ryhtynyt sitä asiaa avaamaan jo melko hyvin.Ei vielä ole onnistuttu.Maahanmuutovaellukset vain lisäävät haasteita,joita ei voi välttää,kun sotaa pitää käydä ja laitteita ostaa.Koskahan ihminen oppisi elämään rauhanomaisesti.Sitten tullaan työpaikalle ja se jatkuu siellä.Paljon on korjaamista ja aseteiden muuttamista ja toimintatapoja tässä prosessissa.Aikoinaan uskonnontunnilla opettajani kysyi,siis keskarissa:Onko sinun mielestäsi ihminen alkujaan hyvä vai paha:sponttaanisti vastasin,että hyvä.Siihen hyvyyteen tahdon uskoa vieläkin.Pieni lapsi,joka on huomioitu tarpeineen ja toiveineen,rajat pitää olla,on avoin ja sosiaalinen,jos ei häntä ole,käytän sanaa rikottu.Sehän voi tapahtua missä kohden elämässä tahansa,loukkamisia,väärinymmärryksiä,tahallista mustamaalaamista,syrjääntyöntämistä,puhumattomuutta.Tämä on erittäin ajankohtainen aihe,jota Tove on kuvannut hyvin tässä näkymättömän lapsen teemalla:Alistettu lapsi.Pikku Myy on hahmona vastakohta ääripäässä,mutta ei hänkään ilkeä ole.Tutustuin näihin aikoinaan lastenollessa pieniä ja ne kirjat on nyt lastenlasten luona.Eivät ole ihan pienten lasten kirjoja,ikäsuositukset,mutta aikuisten ,jotka ovat lähihoitajia,lasten kanssa,erityislasten kanssa varsinkin,olisi hyvä lukea nimenomaan tämä kirja.Autta ymmärtämään,mistä on kysymys.Tullaan siihen,miten vaativassa ammatissa me toimimme.Kuinkahan moni nuori tulee ajatelleeksi,kuinka kova vastuu on hankkia lapsia ja lopputuloksen näkee vasta 20-vuoden päästä,jos vielä silloinkaan ja kaikki vanhemmat ovat ensi kertaa tällä asialla.Kannattaisin vanhemuuskursseja,en tiedä,onko sellaisia missään.Sellaista tänään ja HYVÄÄ JUHANNUKSEN ODOTUSTA TEILLE SINNE lIITTOON.Mottoni:Pienet asiat voivat ilahduttaa uskomattoman paljon.

Lähetä kommentti