12.10.2017 | SuPer-lehti tien päällä

Voiko metsä olla pelottava paikka?

Suomalaisilla on läheinen suhde luontoon. Metsään mennään marjastamaan, sienestämään, makkaranpaistoon tai ihan vain kävelylle. Monet oppivat käymään metsäretkillä jo lapsena.

Suomen Ladun lastentoiminnan suunnittelija Tiia Eskelinen kertoo, että noin kolmasosa päiväkodeista järjestää Metsämörritoimintaa. Metsämörri-satuhahmo innostaa lapset leikkimään ja liikkumaan lähiluonnossa.

Metsämörriohjaajakoulutuksen käyneitä varhaiskasvattajia on jo noin 10 000. Päiväkotiryhmät seikkailevat metsissä myös ilman Metsämörriä.

Yleensä lapset viihtyvät luonnossa, mutta Eskelisen mukaan poikkeuksiakin on. Esimerkiksi kaikissa maahanmuuttajaperheissä suhtautuminen luontoon ei ole yhtä myönteistä kuin meillä metsien keskellä kasvaneilla.

– Lapsen juuret saattavat olla sellaisessa paikassa, jossa metsä ei ole turvallinen tai tuttu ympäristö. Vaikka lapsi olisi syntynyt Suomessa, vanhempien pelot voivat siirtyä häneen. Vanhemmat pitää saada vakuuttuneiksi siitä, että metsäretkeily on turvallista.

Metsä on vieras paikka myös joillekin suomalaisille lapsille. Eskelisen mukaan lapsen kanssa pitää edetä hiiren askelin, jos metsään meno pelottaa.

 – Kannattaa vaikkapa tutustua kuvien avulla luontosanastoon tutussa ympäristössä ennen kuin lähdetään päiväkodin porttien ulkopuolelle. Luontokasvatus onnistuu vain, jos lapsi kokee olonsa turvalliseksi.

Eskelisen mukaan varhaislapsuudessa saadut luontokokemukset luovat parhaan pohjan luontosuhteelle.

– Luonnosta löytää virikkeitä mutta myös rauhaa. Kun luontoon kiintyy, sitä haluaa myös hoivata ja suojella.

 

Lue lokakuun SuPer-lehdestä päiväkotien luontoretkeilystä.

 

Lue myös:

Musiikki koskettaa ihmistä

Lähihoitajaksi ammatillisesta erityisoppilaitoksesta

Aistipuutarhassa maistellaan ja muistellaan

Kommentit

Lähetä kommentti