3.7.2024

Kolumni: Vanhushoidon surkea tila kuormittaa terveydenhuoltoa

Kirjoitan tätä kesäkuussa, kun juuri olemme saaneet yksityisen terveyspalvelujen työehtosopimuksen (TPTES) vihdoinkin maaliin. Kiitos kaikille panostuksesta.

Viime aikoina on lehtien palstoilla ollut paljon kirjoituksia siitä, kuinka vanhustenhoidon surkea tila kuormittaa erityisesti erikoissairaanhoitoa, mutta uhkaa myös koko terveydenhoitoa.

On selvää, että suomalainen terveydenhoito on kriisissä. Tähän on useita syitä.  Nykyisin vanhusten hoivakotipaikkoihin on vaikea päästä. Kotihoidon kriteerit ovat tiukkoja, joten ikäihmiset päätyvät yhä useammin huonokuntoisina päivystykseen ja sitä kautta sairaaloiden vuodeosastoille. 

Hyvinvointialueilla olisi nyt tärkeää miettiä pidemmällä katsonnalla, miten palveluja halutaan järjestää ja mitä seurauksia voi olla eri valinnolla. Tarvitaan pitkäjänteisyyttä säästöjen hakemiseen sekä tilanteen seurantaa ja arviointia.

Hoivapalveluista tinkimällä ei saada suuria säästöjä, mutta niistä leikkaaminen aiheuttaa omaisille hätää ja huono-osaisuutta. Olemmeko valmiita tinkimään hoidon laadusta?

Suomen hallituksen päätös alentaa hoitajamitoitusta ei tuo vanhustenhoidon tilaan ratkaisuja vaan heikentää jo hyvin alkanutta myönteistä kehitystä henkilöstön keskuudessa. Vaikutus työhyvinvointiin jää nähtäväksi.

Hoitajapula ei ole ainoa syy siihen, että terveydenhuolto sakkaa pahasti. Tärkeää on, että hyödynnetään kaikkien ammattilaisten osaaminen. Lähihoitajilla on laaja osaaminen ja he sopivat myös erikoisairaanhoitoon työntekijöiksi. Näin saamme myös asiakkaat oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan. Hoitajia syyllistämällä ei saada alan ongelmia korjattua vaan mainehaitta voi olla pitkäaikainen.

On aika nauttia Suomen kauniista luonnosta sekä kesälomista. Kerätään voimia ja nautitaan perheestä, ystävistä tai ollaan ihan itsekseen. On tärkeä irtaantua työn arjesta ja nauttia pienistä asioista elämässä!

Kesäisin terveisin 

Päivi