20.6.2024

Yhteistyössä yksityistä varhaiskasvatusalaa kehittämässä – alalle oma työehtosopimus

Laadukas varhaiskasvatus rakentaa osaamisen perustaa koko sivistysalalle ja luo pohjan lapsen oikeuksien toteutumiselle. Yksityisellä varhaiskasvatuksella on tärkeä rooli osana varhaiskasvatuspalvelun tuottamista tarjoten perheille monipuolisia ja laadukkaita palveluita. Yksityisen varhaiskasvatusalan edellytysten vahvistamiseksi Sivista, JHL, SuPer ja Talentia tiivistävät yhteistyötään ja neuvottelevat alalle työehtosopimuksen.

- Lähdemme innolla kehittämään yksityistä varhaiskasvatusalaa yhteistyössä palkansaajaliittojen kanssa. Toivomme yhteistä vaikuttamista myös alan resurssien puolesta, jotta erilaisten ja eri puolilla Suomea toimivien päiväkotien toimintaedellytykset ovat kunnossa, sanoo Sivistan toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta.

- Varhaiskasvatuksen opettajat ja sosionomit sekä johtajat tekevät laadukasta ja merkittävää työtä yksityisellä varhaiskasvatusalalla. On hienoa, että pääsemme kehittämään alaa yhdessä, puheenjohtaja Jenni Karsio Talentiasta iloitsee.

- Yksityisen varhaiskasvatusalan ammattilaiset ovat JHL:ssä kasvava ammattiryhmä. On hyvä muistaa, että esim. lastenhoitajilla on laaja-alaisen koulutuksensa myötä paljon kasvatusalan osaamista, jota kannattaa hyödyntää nykyistä enemmän, toteaa puheenjohtaja Håkan Ekström JHL:stä

- Olen todella iloinen, että pääsemme yhdessä kehittämään yksityistä varhaiskasvatusalaa. Lastenhoitajien rooli varhaiskasvatuksessa on merkittävä, ja alan veto- ja pitovoimasta on tärkeää pitää huolta, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo.

Yksityinen varhaiskasvatusala työllistää noin 10 000 palkansaajaa. Suomessa asuvista lapsista noin 20 prosenttia on yksityisissä päiväkodeissa, eli vuosittain reilut 40 000 lasta saa varhaiskasvatusta yksityisesti järjestetyissä varhaiskasvatuspalveluissa. Alalla ei kuitenkaan aikaisemmin ole ollut omaa työehtosopimusta, vaan toimijat ovat olleet mm. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä.

Lisätietoja:

Susanna Niinistö-Sivuranta, puh. 050 511 5382
Toimitusjohtaja, Sivista

Jenni Karsio, puh. 044 5415 955
Puheenjohtaja, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia

Håkan Ekström, puh. 040 828 2865
Puheenjohtaja, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Silja Paavola, puh. 050 527 5085
Puheenjohtaja, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer