2.10.2020

42 miljoonaa koronaviruksen vaikutusten tasoittamiseen ammatillisessa koulutuksessa sekä lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 42 miljoonaa lisärahoitusta koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen ammatillisessa koulutuksessa sekä lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen. Rahoitus perustuu valtion neljännen lisätalousarvion päätöksiin. Lisäksi myönnettiin vuoden 2020 talousarvion määrärahasta vielä jakamatta ollut 12 miljoonaa euroa.

Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen myönnettiin lisärahoitusta yhteensä noin 28,9 miljoonaa euroa. Rahoitusta haki 88 koulutuksen järjestäjää.

Lisärahoitus on tarkoitettu poikkeusolojen aikana heikosti tavoitettujen opiskelijoiden tilanteen kartoittamiseen, opiskelijoiden yksilöllisten tilanteiden mukaisesti järjestettyyn lähiopetukseen ja ohjaukseen, opinto- ja uraohjaukseen (erityisesti valmistumassa oleville opiskelijoille) sekä rästiin jääneiden osaamisen näyttöjen mahdollistamiseen työpaikoilla tai oppilaitoksen oppimisympäristöissä.

- Jotta koronaviruskriisin yli päästään mahdollisimman pienin vaurioin, on täysin keskeistä, että oppilaitoksilla on kykyä tukea opiskelijoitaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Monien kohdalla kriisi on vaikeuttanut opintoja merkittävästi ja osaan oppilaista ei ole saatu yhteyttä kriisin aikana. Hallituksen tavoitteena on varmistaa, että jokainen nuori saa tässä tilanteessa tarvitsemansa tuen, opetusministeri Li Andersson sanoo.

Lähihoitajien kouluttamiseen lisää rahaa

Lähihoitajien kouluttamiseen sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon aiemmin suorittaneiden osaamisen täydentämiseen varattiin vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa 16,5 miljoonaa euroa. Nyt jaettiin tästä reilut 13,3 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on tällä sekä tulevina vuosina samaan tarkoitukseen myönnettävällä rahoituksella kouluttaa vuoteen 2024 mennessä 5 000 uutta lähihoitajaa, jotta varmistetaan iäkkäiden henkilöiden tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa tarvittavan koulutetun henkilöstön saatavuus.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote