25.6.2020

STM ja THL tiedottavat: Koronavirusepidemia on rauhoittunut Suomessa – tartunnan mahdollisuus on silti olemassa

Tänään 25.6.2020 julkaistun arvion mukaan koronavirusepidemia on Suomessa rauhoittunut. Viikoittain tartuntatautirekisteriin ilmoitettavat tapausmäärät ovat edelleen jatkaneet laskuaan.

Tällä hetkellä arvioitu viruksen tartuttavuusluku on 0,40 – 0,75. Luku on laskenut hieman edelliseen viikkoon verrattuna. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa koronavirusepidemia jatkaa edelleen hidastumistaan.

Neljäntoista sairaanhoitopiirin alueella ei ole todettu uusia tapauksia viimeisimmän seurantajakson (15.-21.6.) aikana. 

Uusia tapauksia on todettu muualla kuin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella vain hyvin vähän. Myös HUSin alueella uusien tapausten määrä on jatkanut laskuaan edelliseen viikkoon verrattuna.

Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on laskenut, ja ennusteen mukaan tulevan viikon uusien sairaala- ja tehohoitojaksojen määrät jatkavat laskuaan. Yliopistosairaaloiden erityisvastuualueilla COVID-19 sairaalahoidon tilanne on edelleen erittäin rauhallinen. Tehohoidossa on ollut koko maassa viimeisen seurantajakson aikana enää muutamia potilaita.  Tehohoidon kapasiteetti ei ole epidemian aikana missään vaiheessa ylittynyt. 

Laboratorioiden koronaviruksen testauskapasiteetti on tällä hetkellä yli 13 000 näytettä päivässä. Tämä ylittää sosiaali- ja terveysministeriön asettaman tavoitteen eli 10 000 näytteen päivittäisen testauskapasiteetin. Viimeisellä seurantaviikolla koronavirustestejä on tehty jälleen vähemmän kuin edeltävillä viikoilla. Positiivisten COVID-19-tapausten osuus testatuista näytteistä on jatkanut laskuaan.

Suomessa on tavoitteena testata edelleen kaikki, joilla epäillään akuutin vaiheen koronavirustartuntaa. Testiin hakeutuminen hyvin matalalla kynnyksellä on tärkeää. Testauksen avulla voidaan selvittää tartuntalähteitä ja -ketjuja ja estää jatkotartuntoja. 

Koronavirustaudista parantuneita arvioidaan Suomessa olevan noin 6600.

Koronaviruksen seuranta (THL)