19.11.2019

STTK: Perhevapaauudistuksessa on kyse myös miesten tasa-arvosta

Perhevapaauudistusta valmistellaan kolmikantaisessa työryhmässä. Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on muun muassa se, että perhevapaat ja hoitovastuu jakautuvat perheissä tasaisesti molempien vanhempien kesken ja että sekä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä vahvistuvat.

Uudistuksen yhteydessä on tuotu esiin erityisesti naisten työmarkkina-aseman vahvistamista. Suomessa naiset pitävätkin valtaosan perhevapaista.

- Tämä vaikuttaa heikentävästi naisten ura- ja ansiokehitykseen sekä lopulta eläkkeen tasoon, STTK:n johtaja Katarina Murto korostaa.

Tänään vietetään kansainvälistä miesten päivää. Myös isillä on oltava tasa-arvoinen oikeus ja käytännössä mahdollisuus tasa-arvoisten perhevapaiden pitämiseen.

- Viime vuonna isät pitivät kymmenen prosenttia vanhempainvapaista ja vain noin seitsemän prosenttia kotihoidontuen saajista oli miehiä. Luvut ovat marginaalisia. Isien pieni osuus johtuu ennen kaikkea yhteiskunnan ja työelämän asenteista, mutta myös nykyisestä epätasa-arvoisesta perhevapaajärjestelmästä, Murto toteaa.

Miesten tasa-arvoisten oikeuksien toteutuminen edellyttää isien perhevapaisiin liittyvien kiintiöiden nostamista.

- Tarvitaan myös perheystävällisyyttä aidosti korostava asennemuutos työelämässä ja työpaikoilla. Isiä on kannustettava ja heille annettava mahdollisuus pitää perhevapaita.

Perhevapaajärjestelmää uudistettaessa on lisättävä joustavuutta ja mahdollistettava muun muassa vapaaehtoisen osa-aikatyön laajempi käyttö pikkulapsivaiheessa. Tällöin molemmat vanhemmat voivat paremmin yhdistää työn ja perheen, minkä tulee olla mahdollista tasa-arvoisesti molemmille vanhemmille.